top banner

Comisionul de incasare: bani aruncati pe geam!

25 Martie 2010 | Autor: Ramona Iluca

Multi clienti platesc bancilor comisioane la incasarea banilor in cont, desi ar putea obtine acest serviciu gratuit daca ar alege o alta banca. De cativa ani, de la introducerea sistemului electronic de plati a devenit posibil ca sumele intrate in cont sa fie scutite de comisioane. Unele banci nu doresc sa renunte la vechile obiceiuri.

Sunt dese cazurile cand clientii trebuie sa plateasca un comision atunci cand le intra bani in cont, in urma unui transfer interbancar sau intrabancar. Asa cum turistii plateau taxa de intrare in statiunea Mamaia, unii clientii achita bancii comision la alimentarea contului.

De exemplu, BRD percepe un comision de 2 lei pe operatiune pentru incasarile intrabancare in lei, iar pentru cele interbancare - comisionul ajunge pana la 10 lei, in functie de suma incasata.

La fel se intampla si in cazul Volksbank, care percepe comisioane cuprinse intre 1,7 lei si 22 lei pentru incasarile interbancare in lei. Si RBS percepe 0,95 lei pe operatiune la incasarile care depasesc 50.000 lei. OTP opreste 3 lei la fiecare incasare, Raiffeisen Bank – intre 3 si 7 lei, iar Banca Transilvania – intre 2,7 lei si 18 lei, in functie de suma transferata.

Lista este completata cu Bancpost. Comisionul pentru incasarile in lei ajunge la 22,5 lei pe operatiune (in functie de suma transferata), iar la valuta  - acesta este de 0,2%, minim 20 euro dar nu mai mult de 200 euro.

 

Operatiunile sunt gratuite

Toate aceste comisioane pot fi insa evitate, deoarece multe alte banci  - BCR, UniCredit, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Millennium Bank - ofera acest serviciu in mod gratuit, asa cum ar fi normal sa se intample peste tot.

Comisionul de incasare ar fi trebuit sa dispara cu multi ani in urma, o data cu introducerea sistemului electronic de plati. Acesta a permis ca intreg costul unei transfer interbancar sa fie suportat de catre platitor, eliminandu-se comisioanele suportate de beneficiari.

Sistemul electronic de plati ar fi trebuit sa incurajeze tranzactiile in lei, deoarece se reduc semnificativ costurile. Tarifele unor banci arata insa ca operatiunile in lei sunt chiar mai costisitoare decat cele in valuta. Banca Transilvania, BRD, Raiffeisen sau Volksbank taxeaza doar incasarile in lei, nu si pe cele in moneda straina.

Inca de acum 10 ani, Uniunea Europeana facea demersuri in vederea eliminarii acestui comision chiar si in cazul platilor transfrontaliere din spatiul comunitar. “Tranzactiile in care platitorul suporta toate costurile ar trebui sa fie regula daca nu se precizeaza altfel. Intermediarii sau bancile care primesc banii nu ar trebui sa solicite alte comisioane beneficiarilor”, se explica intr-un raport al Comisiei Europene privind platile in UE.

Se percep comisioane, desi banii raman in banca!

Un alt paradox la noi este perceperea de comisioane si la incasarile intrabancare. Aici banii nici macar nu pleaca din banca, deoarece se face un simplu transfer dintr-un cont in altul. In mod normal, nici macar platitorul nu ar trebui sa achite comisioane, ca sa nu mai vorbim de beneficiar!

Clientii BRD platesc insa 2 lei pentru fiecare incasare intrabancara in moneda locala, in timp ce la multe alte banci aceste transferuri nu sunt comisionate.

Si la RBS percepe comision pentru transferurile intrabancare, de aceasta data, la cele in valuta. Banca isi opreste 10 euro pe operatiune la transferurile intre clientii sai.
 
 
Banca
Comision la incasare in lei
interbancar
intrabancar
Banca Transilvania
2,7 lei-18 lei
1,5 lei-8 lei
Bancpost
3,5 lei-22,5 lei
-
BRD
3 lei-10 lei
2 lei
OTP Bank
3 lei
-
Raiffeisen Bank
3 lei-7 lei
-
RBS
0,95 lei (pentru sume > 50.000)
-
Volksbank
1,7 lei-22 lei
-

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul