top banner

De ce dau bancile mai putine credite pentru populatie?

17 Noiembrie 2008 | Autor: Mihai Bogza

Principalele motive pentru care ritmul creditarii pe zona retail a incetinit sunt incertitudinile legate de impactul crizei internationale, cresterea costului surselor de finantare pentru banci si reducerea resurselor disponibile pentru creditare.
 
 
1.  Incertitudinile legate de impactul crizei internationale ar putea afecta economia romaneasca, de exemplu, pe filiera recesiunii in celelalte tari ale UE, urmata de reducerea exporturilor noastre catre aceste tari si apoi de reducerea sau chiar incetarea activitatii in companiile a caror productie este orientata spre export. Acest lucru ar putea conduce la pierderea surselor de venituri si implicit a surselor de rambursare a creditelor pentru unii dintre clientii persoane fizice ai bancilor.
 
2.  Cresterea costului surselor de finantare pentru banci face creditele mai putin accesibile. Aici mai trebuie mentionat si faptul ca a devenit foarte dificil pentru banci sa treaca asupra clientilor existenti, fie si partial, costul crescut al resurselor. Multi clienti au luat credite in urma cu ceva timp, cu dobanda variabila, cand nivelul acesteia era mult mai redus. Acum, o parte din acesti clienti considera nedrept sa plateasca un pret mai ridicat la credite, chiar daca este evident ca am asistat la o crestere a costului rsurselor bancare – si acesti clienti primesc un sprijin puternic din partea unor sectoare ale media, justitiei, autoritatilor. Evident ca in aceste conditii bancile sunt reticente sa acorde noi credite – cine le garanteaza ca acest lucru nu se va perpetua si in viitor?
 
3.  Reducerea resurselor disponibile pentru creditare la nivelul bancilor. Pana in prezent, datorita volumului redus de depozite ale companiilor si populatiei in bancile romanesti, acestea din urma utilizau un volum insemnat de resurse externe, in principal asigurate de bancile-mama, pentru a acorda credite. In conditiile in care afluxul de noi resurse de acest tip este mult limitat, bancile sunt nevoite la randul lor sa isi restranga volumul creditarii.
 
Si atunci, cand va reveni creditarea la o viteza de crestere comparabila cu cea din perioada anterioara sau macar la jumatate din aceasta? Evident, cand se vor rezolva problemele de mai sus, fie si partial.
 
Altfel spus, atunci cand va deveni clar ca masurile luate de autoritati vor conduce la o limitare drastica a impactului crizei in Romania; ca toata lumea intelege ca un credit are un cost, si ca un cost variabil poate sa si creasca, nu numai sa scada; si in sfarsit, cand increderea investitorilor in economia romaneasca va reveni, si odata cu ea si fluxurile financiare care au fost prezente in ultimii ani.
 
Mihai Bogza este presedinte al Consiliului de Administratie al Bancpost.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul