top banner

BNR se incurca in explicatii

06 Noiembrie 2006 | Autor: Marius Serban

In nici o tara din UE, nu exista restrictii privind nivelul maxim al ratelor lunare la credite. Rolul lor este insa preluat de cutuma bancara, afirma oficialii BNR, justificand aparitia normelor. Insa, aproape toate bancile de la noi sunt detinute de grupuri financiare, care incearca sa aplice si la noi politica de creditare de pe pietele externe.
Motivele invocate de BNR pentru introducerea normelor privind creditarea populatiei vizeaza atat asigurarea stabilitatii sistemului bancar cat si protejarea echilibrelor macroeconomice.
Primul argument ? siguranta sectorului bancar ? este cel mai greu de sustinut, chiar si numai daca tinem cont de volumul mic al creditelor acordate populatiei la noi, comparativ cu alte tari. In plus, si studiile efectuate de specialistii BNR intampina dificultati in a evalua pericolul generat de cresterea imprumuturilor acordate populatiei.
Normele inlocuiesc cutuma
Un alt motiv invocat de oficialii BNR este ca introducerea restrictiilor la credite previne populatia sa se supraindatoreze. ?Restrictii similare nu exista in nici o tara din UE. In schimb, acolo functioneaza cutuma bancara?, a afirmat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, in cadrul unei conferinte organizate de Finzoom si Curierul National.
Experienta indelungata in domeniul creditarii din UE a condus la formarea unor reguli prudentiale asumate de intreaga comunitate bancara, argumenteaza oficialul BNR. In schimb, piata creditului pentru populatie abia acum se dezvolta la noi, astfel ca era necesara interventia BNR pentru a impune un set minim de reguli.
Acest argument acuza indirect bancile ca incearca sa isi supraindatoreze clientii in dorinta de a obtine profituri cat mai mari. In acelasi timp, oficialul BNR trece cu vederea faptul ca aproape toate bancile din Romania sunt detinute de grupuri financiare internationale. Practic, aceleasi banci care functioneaza in UE sunt prezente si la noi. Implicit, subsidiarele din Romania au adoptat practicile prudentiale testate de actionari in multe alte tari. De altfel, acesta a fost si motivul pentru care marile banci comerciale romanesti au fost privatizate: atragerea unui actionar strategic, care sa gestioneze sanatos institutiile de credit.
Clientii trebuie evaluati de la caz la caz
In plus, exista o mare diferenta intre cutuma si norme in materie de flexibilitate. ?De exemplu, un client care are un salariu de 1.000 euro, poate plati rate de 400 euro si ii mai raman 600 euro pentru acoperirea cheltuielilor de zi cu zi. In schimb, un client care are un venit de 10.000 euro, conform normelor poate plati rate de 4.000 euro si ii mai raman 6.000 euro. Este clar ca in acest ultim exemplu ratele ar putea fi mult mai mari?, afirma Corneliu Cojocaru, purtator de cuvant la BCR, subliniind necesitatea de a lasa bancilor libertatea de a evalua singure, de la caz la caz, cat de mult se poate imprumuta un client.
Pe langa necesitatea mentinerii unui sector bancar sanatos, BNR sustine introducerea restrictiilor prin faptul ca trebuie sa protejeze dezechilibrele macroeconomice, in special extinderea deficitului de cont curent. BNR se bazeaza, in sustinerea deciziilor sale, pe argumentele Fondului Monetar International, care semnaleaza in rapoartele de tara impactul advers pe care creditul de consum il are asupra deficitului de cont curent.
Ideea nu este insa unanim acceptata, existand opinii conform carora alti factori au un rol mult mai mare in dezechilibrarea balantei comerciale decat importul de electrocasnice finantate in rate. De altfel, datele statistice contrazic banca centrala: desi restrictiile functioneaza din 2005, deficitul balantei comerciale nu da semne de reducere.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

De ce se (mai) scumpesc creditele

De ce se (mai) scumpesc creditele

In ultimele doua luni, mai multe banci au operat majorari ale marjelor fixe in conditiile in care lichiditatea din sistemul bancar s-a imbunatatit progresiv. De ce se intampla asta?

21 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Valoarea imprumutului poate influenta costurile creditelor de consum

Se stie ca un credit de consum tinde sa aiba costuri semnificativ mai mari decat unul ipotecar dar diferenta intre creditele de consum in functie de valoarea imprumutului poate fi la fel de importanta.

16 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Costurile creditelor de consum pot scadea atasand servicii suplimentare

Asigurarile, cardurile de credit, virarea veniturilor debitorilor in conturi deschise la banca finantatoare pot reduce costurile cu dobanzile cu pana la 6 puncte procentuale.

03 Feb 2023 | Credite nevoi personale
Studentii si tinerele familii vor putea lua credite cu dobanzi subventionate

Studentii si tinerele familii vor putea lua credite cu dobanzi subventionate

Este vorba de programele guvernamentale StudentInvest si FamilyStart, care isi propun sa sprijine accesul la educatie si familiile tinere prin imprumuturi garantate si credite cu dobanzi subventionate integral sau partial de stat.

04 Oct 2022 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul