top banner

BCR si Alpha trec corigenta la codul PIN

07 August 2008 | Autor: Alexandra Popa

BCR si Alpha Bank au lansat o noua facilitate pentru detinatorii de carduri: schimbarea PIN-ului direct la ATM. Noua optiune nu reprezinta insa decat o aliniere la competitie. Alegerea PIN-ului de la bancomat este posibila la unele banci inca din 2000.
 
Pe 7 august, BCR a anuntat ca toti cei care detin un card de debit sau de credit si doresc sa modifice codul PIN, pot sa faca acest lucru de cate ori doresc la ATM-urile bancii.
 
In general, motivul pentru care un client doreste modificarea PIN-ul este de a inlocui numarul general automat cu unul personal, care poate fi memorat mai usor. In plus, este mult mai usor pentru persoanele care au mai multe carduri sa foloseasca un singur cod PIN pentru toate, decat sa tina minte PIN-ul asociat fiecarui card.
 
Oficialii BCR spun ca noua facilitate poate permite si prevenirea fraudelor. Daca un client are suspiciunea ca cineva i-a aflat codul, el poate merge la bancomat sa-si modifice codul.
 
De asemenea, Alpha Bank a anuntat in aceeasi zi ca a introdus aceeasi facilitate, dar numai pentru clientii care detin carduri sub sigla Visa.
 
Cu o luna in urma, si UniCredit Tiriac Bank anunta o mutare similara. Clientii isi pot schimba codul PIN direct prin intermediul bancomatelor bancii, fara a mai fi necesara o cerere speciala la ghiseu.
 
Pentru moment, nici una din cele trei institutii nu percepe comisioane pentru acesta facilitate.


Un serviciu vechi de 8 ani
 
Serviciul lansat de curand de BCR si Alpha Bank nu reprezinta insa nicidecum o noutate, ci doar o aliniere la competitie. In general, majoritatea institutiilor au permis aceasta operatiune chiar din momentul lansarii primului card.
 
In 2000, Maestro Mondo, primul card oferit de Banca Transilvania a dat posibilitatea clientilor de a-si modifica PIN-ul de la ATM de cate ori considerau necesar. In prezent, facilitatea este atasata tuturor cardurilor emise de banca pentru persoanele fizice si nu este comisionata.
 
Tot din momentul lansarii primelor carduri pentru populatie, in 2003, Finansbank - actuala Credit Europe Bank, si BRD au oferit clientilor posibilitatea de a folosi bancomatul pentru a schimba PIN-ul existent cu unul nou.
 
Initial, destinata doar clientilor ce detineau carduri MasterCard sau Maestro, facilitatea a fost extinsa de BRD in 2007 si pentru cardurile sub sigla Visa.
 
Si Piraeus Bank si Banca Romaneasca permit schimbarea PIN-ului direct la ATM-ul institutiei inca de la inceputul anilor 2000. In cazul Bancii Romanesti se percepe un comision de 2 lei.
 
O alta banca ce da posibilitatea clientilor sa modifice combinatia codului PIN fara a se prezenta la ghiseu este Citibank. Astfel, clientii care detin carduri pot folosi serviciul CitiPhone ce presupune utilizarea tastelor telefonului pentru schimbarea PIN-ului. De asemenea, ING Bank si Millennium Bank ofera clientilor acest serviciu la bancomat.
 
Totusi, exista inca banci ce au ramas corijente la acest serviciu. De exemple, persoanale ca detin un card la Raiffeisen Bank si ABN Amro si doresc sa isi schimbe codul PIN nu pot face acest lucru decat la ghiseul bancii.
 

 

Schimbarea codului PIN de la bancomat

Banca
Momentul introducerii facilitatii
Comision
Banca Transilvania
2000
gratuit
BRD
2003
gratuit
RIB
2003
gratuit
Carpatica
2003
10 lei
Credit Europe Bank
2003
gratuit
MKB Romexterra
2003
0,5 lei
Bank Leumi
2003
intre 1 si 2 USD
ING Bank
2004 - doar pt Visa Electron
gratuit
Bancpost
2005 - doar pt cardurile de debit
gratuit
CEC Bank
2005
0,5 lei
OTP Bank
2006
intre 2,5 si 5 lei
Volksbank
2007
gratuit
UniCredit Tiriac Bank
2008
gratuit
BCR
2008
Gratuit
Alpha Bank
2008
Gratuit

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri
Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Milele aeriene acumulate prin achizitiile cu cardurile de credit Banca Transilvania sau cele de debit de la Revolut pot fi utilizate doar dupa acumularea unui sold considerabil, astfel incat economiile prin acumularea cash-back-ului reprezinta o cale mai sigura.

04 Iul 2024 | Carduri
Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale.

08 Mai 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă