top banner

Visa doreste sa impuna cardul in locul numerarului

28 Mai 2008 | Autor: Marius Serban

In Europa, la fiecare cumparatura de 9 euro, 1 euro se achita cu cardul. In Romania, insa, pentru fiecare 100 euro cheltuiti la comercianti, numai 1 euro corespunde unei plati cu cardul. Statisticile Visa arata ca utilizarea cardurilor la comercianti incepe sa fie apreciata tot mai mult si de catre consumatorii din Romania.
 
« Cardurile de debit sunt cele mai potrivite pentru combaterea utilizarii numerarului », afirma Berna Ulman, senior vice-president la Visa Europe. Ea spune ca potrivit sudiilor elaborate de Comisia Europeana, platile cash reprezinta o povara pentru economie, costul lor fiind estimat la 200 euro pe cap de locuitor.
 
Ulman sustine ca la o crestere cu numai 1% a cumparaturilor prin carduri Visa, economia europeana ar putea economisi aproape 800 milioane euro pe an.
 
Pana in 2015, Visa si-a propus ca la fiecare 5 euro cheltuiti, 1 euro sa fie achitat cu un card Visa. In prezent, raportul este de 9-1.
 
Comportamentul clientilor din Romania seamana foarte putin cu cel din zona euro, deoarece doar 1 euro din 100 sunt cheltuiti prin intermediul cardului. « Inca, oamenii isi scot salariul de la bancomat si merg apoi cu banii la cumparaturi », afirma Catalin Cretu, general manager pentru Romania la Visa Europe.
 
Plata cu cardul este asimilata incet
 
Datele statistice arata insa ca acest obicei incepe sa fie usor abandonat. In 2007, numarul de tranzactii la comercianti a crescut cu 67%, de doua ori mai rapid decat restul tranzactiilor. In paralel, s-a observat o reducere cu aproape 1% pentru valoarea medie a tranzactiei pe cardurile de debit.
 
Acest lucru arata ca “romanii fac cumparaturi din ce in ce mai mici cu cardul. E important pentru ca incepem sa folosim cardul pentru cumparaturi zinice, la supermarket, la farmacie etc.», spune Catalin Cretu.
 
Unul din factorii care a contribuit la folosirea mai frecventa a cardului in magazine este extinderea retelei de POS-uri. La finele anului trecut, peste 45.000 de comercianti acceptau cardurile Visa, fata de 36.000 in 2006.
 
Catalin Cretu semnaleaza ca reteaua de acceptare trebuie extinsa mai departe, deoarece in prezent plata cu cardul este posibila in general doar la magazinele din marile orase.
 
Pe viitor, bancile vor trebuie sa acorde o atentie sporita si localitatilor mai mici, unde populatia nu poate plati cumparaturile decat in numerar, deoarece comerciantii nu accepta cardurile.
 
Fraudele sunt de 15 ori mai mici decat media europeana
 
In ceea ce priveste fraudele, desi numarul de atacuri s-a inmultit, pierderile sunt inca mult sub media europeana. Din volumul total de tranzactii cu carduri Visa, fraudele reprezinta in Europa 0,05%. In Romania, acest procent este de 15 ori mai mic.
 
Avand in vedere ca valoarea tranzactiilor cu carduri Visa in Romania a fost de 10,3 miliarde euro in 2007, se poate estima ca bancile autohtone au inregistrat anul trecut pierderi 350.000 euro pe cardurile Visa.
 
Frauda este combatuta, in special, prin migrarea la tehnologia cu cip, care asigura un grad mai mare de securitate decat banda magnetica. In martie 2008, s-a ajuns ca 14% din tranzactiile la comercianti sa fie derulate prin dispozitive care recunosc cipul. 
 
Totodata, pentru a preveni fraudele, Catalin Cretu recomanda posesorilor sa nu acorde o atentie mai redusa cardului decat numerarului atunci cand fac o plata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri
Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Milele aeriene acumulate prin achizitiile cu cardurile de credit Banca Transilvania sau cele de debit de la Revolut pot fi utilizate doar dupa acumularea unui sold considerabil, astfel incat economiile prin acumularea cash-back-ului reprezinta o cale mai sigura.

04 Iul 2024 | Carduri
Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale.

08 Mai 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă