top banner

Isarescu: Avem printre cele mai solide banci din lume

13 Octombrie 2008 | Autor: Alin Iacob

Romania nu este afectata direct de criza internationala, a afirmat guvernatorul BNR intr-o conferinta de presa. Isarescu sustine ca bancile romanesti sunt printre cele mai lichide si mai solvabile din lume. De asemenea, el a sugerat ca deprecierea leului din ultima perioada a fost generata de operatiuni speculative.
 
Guvernatorul BNR a tinut sa faca o demarcare clara intre posibilele probleme pe care le-ar putea intampina “bancile-mama” din strainatate si situatia stabila a bancilor romanesti, in conditiile in care majoritatea bancilor romanesti au actionari preponderent straini.

Bancile romanesti sunt lichide si solvabile

“Bancile romanesti sunt independente si foarte bine capitalizate. Pe medie, solvabilitatea este in jur de 13%, dar exista si banci cu peste 15%. Atat la solvabilitate cat si la lichiditate, cifrele bancilor romanesti sunt printre cele mai bune din lume” a afirmat Isarescu.

In ceea ce priveste liniile de credit oferite de “bancile-mama” subsidiarelor lor din Romania, Isarescu sustine ca acestea au baza contractuala si nu pot fi anulate instantaneu. Dintre cele 20 de miliarde de euro atrase in acest mod, peste 14 miliarde au scadenta la mai mult de un an.
“Este imposibil, atat din punct de vedere juridic cat si bancar ca banii acestia sa fie retrasi imediat. Nu poate veni unul sa spuna Bau! si banca-mama sa-si ia banii din Romania”, da asigurari Isarescu.

BNR nu sustine cursul, dar nici nu-l lasa la voia speculatorilor

Guvernatorul BNR a explicat si ratiunile care au stat la baza interventiei din piata valutara de la sfarsitul saptamanii trecute.
BNR a constatat ca pe piata s-au inregistrat variatii foarte mari si o tendinta accentuata de depreciere a leului fara explicatii logice. In plus, banca centrala a ajuns, pe baza corelatiilor facute intre piata monetara si cea valutara, la concluzia ca au existat multe cotatii fictive afisate pe ecran de dealerii bancilor.
“O banca centrala trebuie sa intervina atunci cand cotatiile din piata nu sunt reale. A te juca pe ecran cu cotatiile, fara sa existe in spate ordine de cumparare de valuta, este un mare pacat. Sunt unii care vor sa ne arate cum se poate misca cursul leului fara sa ai lei de vanzare”, a explicat guvernatorul.
Pe de alta parte, desi a reafirmat ca BNR nu sustine un anumit nivel al cursului de schimb, evolutia acestuia nu-i este indiferenta. Si asta pentru ca si cursul de schimb are o influenta semnificativa asupra anticipatiilor inflationiste, si prin urmare, si asupra inflatiei. Mai mult, deprecierea accelerata a cursului de schimb poate afecta si stabilitatea financiara, in conditiile in care peste jumatate dintre creditele bancare sunt acordate in valuta.
“Nu excludem posibilitatea ca, in situatii de mari turbulente, BNR sa transmita mesaje clare care sa impiedice deteriorari fara fundament ale cursului de schimb. Rezerva valutara nu exista ca sa ne uitam la ea, ci pentru a fi folosita in momente de volatilitate excesiva sau de criza” a spus Isarescu.

Zvonerii si raspandacii vor fi dati afara din banci

Isarescu a afirmat ca Banca Nationala sustine demersurile Asociatiei Romane a Bancilor de a lua masuri impotriva functionarilor bancari care transmit zvonuri false referitoare la situatia altor banci.
“Nu trebuie sa mai acceptam ca asemenea oameni sa lucreze in sistemul bancar. In cazurile care se vor dovedi asemenea comportamente, voi cere personal aplicarea de masuri drastice” a amenintat Isarescu.
“S-a sarit putin calul si in ceea ce priveste concurenta intre banci” a afirmat guvernatorul, care a mentionat si faptul ca “atacul” zvonistic la care a fost supusa saptamana trecuta Banca Transilvania a semanat “ca doua picaturi de apa” cu ceea ce s-a intamplat in 2000 cu BCR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci
Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Conso se reinventeaza dupa o investitie de peste 70.000 euro

Portalul financiar Conso a fost reconstruit integral pe o arhitectura web moderna, in urma unui proiect derulat pe parcursul ultimelor 18 luni, cu o investitie de peste 70.000 euro. Arhitectura noua aduce importante imbunatatiri pentru utilizatorii site-ului, precum si noi functionalitati.

17 Mai 2022 | Info banci
Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Creditele in valuta-cum ne afecteaza schimbarea indicilor de referinta?

Dupa modelul IRCC care a inlocuit Robor in Romania, creditele in franci elvetieni, dolari, lire sterline si yeni au schimbat referinta Libor din acest an.

03 Feb 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul