top banner

Rovinieta se scumpeste din 2008

11 Decembrie 2007 | Autor: Serban Stoica

De la 1 ianuarie 2008, pretul rovinietei va creste considerabil, ajungand la aproape dublul valorii actuale in unele cazuri. Posesorii de autoturisme vor trebui sa scoata din buzunar 28 euro pe an pentru a circula pe drumurile nationale, daca masina lor are un catalizator Euro 2 sau peste.
 
Taxa de drum se majoreaza de la inceputul anului viitor cu valori cuprinse intre 16% si 77%, in conditiile in care existenta rovinietei este deja extrem de controversata. Desi infrastructura rutiera a Romaniei lasa de dorit, calitatea carosabilului fiind mult sub nivelul celei din alte tari membre ale Uniunii Europene, taxa de drum se aliniaza standardelor europene. Pe scurt, tara noastra dispune de doar doua autostrazi, dintre care doar una terminata complet, iar detinatorii de autoturisme sunt nevoiti sa plateasca sume comparabile cu cele platite de cetatenii celorlalte tari membre.
 
Taxa de drum se scumpestePerioadele de timp pentru care se poate achizitiona rovinieta sunt de o zi, 7 zile, 30 de zile, 6 luni sau un an. Exista trei grupe in care se impart autoturismele pentru a diferentia nivelul de taxare, in functie de normele de poluare: Non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 si peste. In ceea ce priveste tarifele pentru o zi, acestea sunt singurele care coincid pentru toate cele trei clase, pretul lor fiind de 1 euro.
 
Pentru o perioada de o saptamana, nivelul se majoreaza pentru categoria Non-Euro de la 3 euro in momentul de fata la 5 euro incepand cu 1 ianuarie 2008, pentru categoria Euro 1 de la 2,4 la 4 Euro, iar pentru ultima categorie, Euro 2 si peste - de la 1,8 la 3 euro. Se observa faptul ca autoturismele poluante sunt cele mai taxate, in timp ce pentru cele care indeplinesc norme ecologice ridicate taxarea are un nivel mai scazut.
 
In cazul in care se doreste achizitionarea unei roviniete pe o perioada de o luna, cresterile sunt proportionale cu cele de mai sus, fiind de 66% fata de nivelul practicat in 2007. Asadar, pentru autoturismele Non-Euro, pretul creste de la 6 la 10 euro, pentru cele Euro 1 - de la 4,8 la 8 euro, iar pentru cele Euro 2 si peste - pretul ajunge la 6 euro in conditiile in care in momentul actual este de 3,6 euro.
 
Cel mai profitabil pentru orice conducator auto ar fi procurarea unei roviniete pe o perioada de un an. In comparatie cu celelalte perioade posibile, aceasta are cel mai bun pret deoarece in cazul grupei Non-Euro, taxa este de 40 euro, pentru grupa Euro 1 - 35 euro iar pentru Euro 2 si peste - 28 euro.

Asadar, oricare ar fi perioada pentru care se doreste achizitionarea unei roviniete, nivelul acesteia in cazul autoturismelor a crescut cu 66% fata de cel practicat in 2007. De mentionat ar mai fi si faptul ca noile roviniete vor fi de tipul matca-cupon, compuse dintr-o matca ce va fi lipita pe partea de stanga jos a parbrizului, si un cupon ce va trebui sa se afle la bordul autoturismului.

Nivelul taxei de drum pentru clasa Euro 2 si peste

Perioada
Taxa in 2007
Taxa in 2008
1 zi
0,6 euro
1 euro
7 zile
1,8 euro
3 euro
30 zile
3,6 euro
6 euro
6 luni
9 euro
15 euro
12 luni
16,8 euro
28 euro

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite auto

Credite auto
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite auto & leasing

Alte Articole

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Creditele auto au inceput sa tinteasca masinile electrice

Pentru achizitionarea unui autoturism, majoritatea bancilor ofera creditele de nevoi personale. Exista banci care au conturat produse distincte-creditele auto-iar in prezent avem si oferte dedicate strict pentru masinile electrice sau hybrid.

10 Apr 2023 | Credite auto & leasing
Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Plafonarea RCA, o veste buna pentru soferi

Guvernul a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare prin care tarifele la RCA vor fi plafonate timp de 6 luni, pentru a se stopa cresterea exploziva a preturilor dupa falimentul City Insurance, fostul lider autoritar al pietei.

24 Feb 2022 | Credite auto & leasing
Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Axeria Iard, un nou competitor pe piata RCA

Dupa un an agitat, caracterizat de falimentul liderului City Insurance si scumpirea accelerata a tarifelor, pe piata RCA se fac primii pasi pentru cresterea concurentei prin aparitia Axeria Iard.

06 Ian 2022 | Credite auto & leasing
Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Cinci obstacole in procesul de a cumpara o masina electrica

Masinile electrice sau hibride au inceput sa ocupe o pozitie inalta in alegerile soferilor din Romania In ultimii ani, din ce in ce mai multi impatimiti de autoturisme si, mai ales, sustinatori ai mediului, achizitioneaza sau se documenteaza despre modelele verzi.

27 Dec 2021 | Credite auto & leasing

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Leasing auto

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la un contract de leasing auto