top banner

Mirajul francilor elvetieni

07 Septembrie 2006 | Autor: Marius Serban

Tot mai multe banci incep sa lanseze credite in franci elvetieni cu dobanzi care ajung sa coboare uneori chiar sub pragul de 5%. In prezent, acestea sunt cele mai ieftine imprumuturi din piata, dar cu perspective imprevizibile. Riscul valutar asociat francilor elvetieni, precum si cel de dobanda, pot da peste cap ulterior calculele initiale.
Raiffeisen Bank a intrat de curand in randul institutiilor financiare care acorda imprumuturi in franci elvetieni. Aceasta ofera acum credite imobiliare la o rata a dobanzii de 4,9% si credite de nevoi personale cu ipoteca la o dobanda de 5,9%.
OTP este institutia care introdus in Romania acest tip de imprumuturi. Oferta sa cuprinde imprumuturi in franci elvetieni de tipul creditelor ipotecare, auto si de nevoi personale (cu sau fara ipoteca). Dobanzile pornesc de la 6,5% si urca pana la 8%.
O alta banca ce ofera finantari in aceasta moneda este Porsche Bank. Banca austriaca acorda credite auto in franci la o rata a dobanzii de 6,95%.
Cum vor evolua dobanzile?
In prezent, dobanzile pentru franci elvetieni sunt extrem de scazute, astfel ca aceste imprumuturi apar ca fiind foarte avantajoase. Insa, dobanzile reduse din momentul actual nu garanteaza ca acelasi lucru se va intampla si in viitor. Un avertisment in acest sens il reprezinta evolutia dobanzilor la dolari. In ultimii 3 ani, banca centrala a Statelor Unite a majorat dobanda de referinta de la minimul istoric de 1% pana la 5,25% in prezent. Pietele financiare sunt prin natura lor imprevizibile, iar un scenariu similar s-ar putea derula si in Elvetia.
Din 2002, dobanzile intrebancare in franci elvetieni se gasesc la niveluri extrem de scazute (intre 0,5-1,5%). Datorita inflatiei reduse, banca centrala a Elvetiei a diminuat foarte mult dobanzile, astfel ca bancile au putut sa acorde imprumuturi in aceasta moneda la costuri mici. Insa, situatia actuala nu va dura la nesfarsit. Privind evolutia dobanzilor interbancare in franci elvetieni pe ultimii 15 ani, se pot observa fluctuatii destul de importante. La incepul anilor ?90, aceste dobanzi depaseau 8%, dupa care a urmat o perioada de scadere abrupta. In perioada 2000-2001, s-a consemnat ultima tendinta de crestere, dobanzile ajungand pana la aproximativ 3,5%.
Din pacate, momentul in care aceste credite isi fac aparitia pe piata romaneasca ar putea coincide cu inceputul unei noi faze de crestere a dobanzilor. Acest risc este sesizat si de banca centrala a Poloniei, care a devenit ingrijorata de anvergura cresterii creditelor luate de polonezi in aceasta moneda (80% dintre finantarile in valuta sunt in franci elvetieni).
Potrivit Bancii Nationale a Poloniei, sentimentul pietei indica o posibila crestere cu 0,5% a dobanzilor in acest an, urmata de o majorare suplimentara cu 1-1,25% in 2007. Astfel, dobanzile la franci elvetieni le-ar putea egala in urmatorii ani pe cele la euro.
Riscul valutar
In plus, comparativ cu un imprumut in euro, cel in franci elvetieni are asociat un risc valutar mult mai ridicat. Aderarea Romaniei la UE implica in final si adoptarea monedei unice. In acel moment, salariile se vor incasa in euro, iar un imprumut in aceasta moneda nu va mai avea risc valutar. Din aceasta perspectiva, un imprumut pe termen lung ? cum ar fi un credit ipotecar sau unul de nevoi personale cu ipoteca ? este mult mai avantajos in euro decat in franci elvetieni.
Chiar si pana la adoptarea monedei unice, creditele in euro sunt mai avantajoase, prin prisma riscului valutar. Economia romaneasca este mult mai strans conectata cu UE decat cu Elvetia, astfel ca si cursul leului fata de euro va fi mai stabil decat raportul RON/CHF. Practic, leul se va misca in tandem cu euro, in timp ce cotatia fata de franc va fi determinata indirect de raportul dintre franc si euro. In ultimii ani, acest curs a fost relativ stabil, insa aceasta nu este o garantie pentru viitor (vezi grafic).
Pana in 2003, francul elvetian era privit de investitorii internationali ca o moneda de refugiu in caz de criza, se arata intr-un studiu realizat de banca germana Commerzbank. De exemplu, dupa evenimentele din 11 septembrie 2001, cresterea plasamentelor in franci elvetieni a condus la aprecierea francului fata de euro. Din primavara lui 2003, lucrurile s-au schimbat insa. Evolutia francului nu a mai fost influentata de tensiunile geopolitice la nivel global, ci de diferentailul de dobanda dintre piata interna si cea externa.
Pentru urmatoarele 12 luni, analistii de la Commerzbank estimeaza ca moneda elvetiana se va aprecia fata de euro. Ei argumenteaza concluzia prin faptul ca economia elvetiana creste mai rapid decat zona euro, astfel ca banca centrala a Elvetiei va trebui sa creasca dobanzile mai mult decat Banca Centrala Europeana pentru a controla inflatia.
Intarirea francului fata de euro inseamna ca el se va aprecia si fata de leu, avand in vedere ca euro este moneda de referinta. Deci, la un imprumut in franci se vor plati rate mai mari, exprimate in moneda nationala.
In concluzie, creditele in franci elvetieni pot fi mai rentabile decat imprumuturile in alte valute daca sunt contractate pe termen scurt, atat timp cat se mentine actuala conjunctura. Pe termen lung, in schimb, finantarile in euro sau in moneda nationala confera mai multa siguranta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul