top banner

Blue-chip-urile au pierdut 50 miliarde lei

28 Septembrie 2008 | Autor: Cristi Dudu

Cele mai solide companii listate la BVB s-au ieftinit in ultimele 14 luni cu peste 50%. Actionarii lor si-au diminuat averea in acest interval cu aproximativ 50 miliarde lei. Valoarea de piata s-a comprimat cel mai mult la Turbomecanica, in timp ce Petrom a avut cel mai lent declin.
 
Odata cu ultimul val de scaderi de pe pietele de capital, panica s-a instalat din nou si multi jucatori s-au aruncat sa-si lichideze ce a mai ramas din propriile portofolii. Drept urmare, pe bursa de la Bucuresti s-au inregistrat recent noi minime.
 
In urma acestei crize, cei mai afectati sunt investitorii care au cumparat actiuni in vara anului trecut, cand actiunile au atins maxime istorice.
 
                                                                               Turbomecanica – cel mai rapid picaj
 
Valul de scaderi a cuprins toate actiunile listate la BVB, fara ca blue-chip-urile (companiile mari si solide) sa fie ocolite. Capitalizarea lor bursiera a coborat cu 55% in ultimele 14 luni.
 
In valori absolute, companiile de la categoria I au pierdut aproape 50 miliarde lei, ceea ce echivaleaza cu 8% din PIB.

Greul a fost dus de societatile cu capitalizare bursiera mare. Petrom (SNP) si-a diminuat valoarea de piata cu 28 miliarde lei, BRD – 24 miliarde lei, iar Banca Transilvania (TLV) – 18 miliarde lei. In total, cei trei emitenti au incasat 70% dintre pierderile de la categoria I.

Titlurile Turbomecanica (TBM) sunt cele care au resimitit cel mai mult criza financiara. Actiunile TBM s-au ieftinit, in ultimele 14 luni, cu 84,2%, aceasta fiind cea mai ampla scadere dintre titlurile incluse la categora I.
 
Petrom a rezistat cel mai bine
 
De asemenea, SIF-urile au scazut cu mult peste medie. SIF Banat Crisana (SIF 1) a pierdut din capitalizare circa 70%, aceleasi “performante” obtinandu-le si SIF Muntenia (SIF 4).
 
SIF Transilvania (3) a avut cel mai mult de suferit dintre societatile de investitii financiare. Actiunile SIF 3 s-au ieftinit cu 78,2%, capitalizarea bursiera de 3,25 miliarde de lei din iulie 2007 reducandu-se pana la nivelul de 700 milioane in prezent.
 
Sectorul bancar a avut aproximativ aceleasi evolutii. Capitalizatea bursiera a Bancii Transilvania a cazut cu 75,74% in perioada iulie 2007 – septembrie 2008. In aceeasi perioada, BRD s-a ieftinit cu 57,1%.
 
Sectorul energetic pare a fi cel mai performant de la BVB. SNP Petrom, cea mai mare companie romaneasca a scazut cu 40%, iar Transgaz (TGN) cu 46,8%. Pierderile mai mici inregistrate in sectorul energetic in comparatie cu celelalte sectoare se explica si prin cresterea excesiva a preturilor la petrol si gaze pana la sfarsitul lunii august.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Turbulențele aduc și oportunități, nu doar corecții

Piața de capital a intrat într-o perioadă de corecții după primul tur al alegerilor prezidențiale, iar cei cu nervii tari vor găsi curând și oportunitățile de investiții.

07 Mai 2025 | Investitii
Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

Pe termen lung, refuzul riscului duce la diluarea puterii de cumpărare

În condițiile în care volatilitatea a revenit pe piețele de capital odată cu războiul tarifelor vamale, am trecut în revistă strategiile posibile ale investitorilor locali cu Mihai Purcărea, CEO BRD AM.

16 Apr 2025 | Investitii
Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Prudența este cuvântul de ordine și pe piața fondurilor mutuale

Dinamica pieței fondurilor deschise, strategia investitorilor, creșterea popularității ETF-urilor, instrumentele care lipsesc pieței locale au fost printre temele abordate în discuția purtată de Conso cu Horia Gustă, Președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF).

10 Apr 2025 | Investitii
E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

E bine sa ne diversificam portofoliul cu active in alte valute?

Deteriorarea deficitelor, incetinerea economiei, cresterea costurilor de refinantare si o politica fiscala mai restrictiva ar putea determina investitorii locali sa nu mai mizeze doar pe active in lei.

19 Dec 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul