top banner

Cresc dobanzile la forinti

29 August 2006 | Autor: Marius Serban

Pe langa creditele traditionale oferite de banci in lei, euro si dolari, pe piata si-au facut loc in ultimul timp si monede mai putin consacrate, cum este forintul maghiar. Evolutia dobanzilor pentru aceste imprumuturi este strans legata de perspectivele economiei maghiare, care nu sunt deosebit de imbucuratoare.
OTP Bank este singura institutie care ofera in prezent credite in forinti maghiari. Iar, la produsele bancii, ratele dobanzii pentru aceasta moneda sunt cu 1,5% mai mari decat cele la lei. Pe viitor, diferenta are sanse mari se se extinda in favoarea monedei nationale. Astfel, finantarile in lei devin tot mai avantajoase, chiar si fara a mai pune la socoteala faptul ca ele nu expun clientii la riscul valutar.
Pe 28 august, banca centrala a Ungariei a decis sa majoreze rata dobanzii de politica monetara cu 0,5%, pana la 7,25%. Acesta este reperul principal dupa care bancile isi stabilesc dobanzile la creditele pentru populatie, iar o crestere a acestora se rasfange ulterior si asupra costului imprumuturilor pentru persoane fizice. In Romania, aceeasi dobanda este stabilita de BNR la 8,75%, cu doar 1,5% mai mare decat cea din Ungaria.
Cel mai important aspect in alegerea monedei de imprumut este insa traiectoria viitoare a dobanzilor. Iar, dupa acest criteriu, dobanzile la lei au perspective mult mai bune decat cele pentru forinti.
Evolutia dobanzilor depinde in principal de cea a inflatiei. Atunci cand inflatia creste, banca centrala majoreaza dobanzile, iar cand preturile sunt stabile, dobanzile coboara.
In Romania, tinta de inflatie pentru 2006 este de 5%, in 2007 ? 4%, iar in 2008 ? 3,8%. Astfel, este de asteptat ca si dobanzile la lei sa scada in anii urmatori.
In schimb, in Ungaria se intampla tocmai invers. Banca centrala a anuntat ca si-a rectificat prognoza de inflatie pentru sfarsitul acestui an de la 2,1% la 3,8%. Mai mult, inflatia se asteapta sa urce la 7% in 2007 si scada la numai 4,2% in 2008. Prin urmare, este posibil ca dobanzile la forinti sa depaseasca constant in urmatorii 2 ani pe cele la lei sau cel putin sa se mentina la valori apropiate.
Totodata, riscul valutar asociat imprumuturilor in forinti nu trebuie deloc neglijat. In perioada de peaderare, moneda maghiara a trecut prin momente extrem de tensionate, in care cursul a cunoscut miscari destul de ample. Asemenea evolutii determina ca rata lunara de rambursat la creditele contractate sa se modifice substantial de la o luna la alta.
Un lucru imbucurator este ca Ungaria, ca si Romania, se afla in proces de convergenta cu zona euro. Astfel, atat leul cat si forintul au cursuri stabile fata de euro, ceea ce face ca si cotatia directa dintre leu si forint sa se bucure de acest privilegiu. Partea mai putin placuta este ca politica valutara a Ungariei prevede ca forintul poate sa fluctueze fata de euro cu pana la 15% fata de paritatea centrala, in ambele sensuri. In prezent, cursul pietei este aproape de paritatea centrala. Aceasta este stabilita la 282,36 forint/euro (cu banda de jos la 240,01, iar cea de sus la 324,71).
Pentru urmatoarele 12 luni, prognozele analistilor bancari sugereaza o tendinta de apreciere a forintului, ca urmare a cresterii dobanzilor. Iar, pentru un credit in forinti, acest lucru inseamna ca ratele exprimate in lei se vor majora de la o luna la alta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

ING scade dobânda la creditul de nevoi personale. Te bucuri de o dobândă fixă între 5,99% și 15,49%, redusă de la 6,24%-16,49%

Te gândești să îți renovezi casa, să îți achiziționezi noi piese de mobilier care să spună o nouă poveste sau, poate, să îți schimbi mașina? Pentru dorințe împlinite și planuri viitoare, ING oferă creditul de nevoi personale cu o dobândă fixă avantajoasă între 5,99% - 15,49% pe an, redusă de la 6,24%-16,49%.

15 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Cand vor simti clientii bancilor schimbarea politicii monetare?

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va produce deocamdata efecte majore pe piata creditelor, dar deponentii bancilor ar putea simti mai repede scaderea dobanzii la facilitatea de depozit a BNR.

09 Iul 2024 | Credite nevoi personale
Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul