Bear Stearns ofera primul semnal negativ al anului 2008. Banca se confrunta cu perspectiva falimentului si este achizitionata de JP Morgan Chase pentru un pret de numai 2 dolari pe actiune. Cu un an in urma actiunile bancii se vindeau pe bursa la un pret de 158 dolari. Tranzactia, in valoare totala de 240 milioane dolari a fost sustinuta de guvern printr-un imprumut de 30 milioane dolari;
Toamna incepe cu un nou soc: cele doua mari companii americane de finantare imobiliara - Fanny Mae si Freddie Mac - sunt preluate de guvern in incercarea de a evita colapsul lor ca urmare a expunerii excesive pe piata creditelor ipotecare;
Merrill Lynch,a treia mare banca de pe Wall Street, este cumparata de Bank of America pentru a nu intra in faliment. Tranzactia este finalizata la un pret total de 50 miliarde dolari, considerat subevaluat de analisti;
Lehman Brothers, una dintre cele mai mari banci de investitii de pe Wall Street nu isi gaseste un cumparator pana pe 15 septembrie si intra in faliment. Guvernul SUA a refuzat acordarea unui imprumut pentru salvarea bancii.
Morgan Stanley si Goldman Sachs ultimele doua mari banci de investitii ramase pe Wall Steet, s-au fost transformat in banci comerciale, pentru a putea atrage mai multe resurse financiare, astfel incat sa-si acopere pierderile;
AIG - American International Group - a inregistrat probleme din cauza asigurarilor asociate creditelor imobiliare sub-prime si s-a confruntat cu posibilitatea de a intra la randul sau in faliment. Fed a decis sa acorde companiei un imprumut de 85 miliarde dolari pe termen de 2 ani, pentru a evita falimentul.
Washington Mutual, una dintre cele mai mari banci americane de retail este inchisa de Federal Depozit Insurance Corp (FDIC) in incercarea de proteja depozitele depunatorilor in caz de faliment bancar. Activele Washington Mutual au fost in final preluate de JP Morgan Chase pentru 1,9 miliarde dolari.
Wachovia a ajuns la un acord de principiu prin care Citi va prelua reteaua de sucursale. FDIC va oferi protectie impotriva eventualelor pierderi generate din creditele ipotecare aflate in portofoiliul Wachovia si transferate catre Citi.
Northern Rock a constituit primul esec al unei banci mari europene. In februarie 2008, aceasta a fost nationalizata de catre guvernul Marii Britanii. La jumatatea anului, banca raporta pierderi de 585 milioane lire sterline.
HBOS a fost vanduta in septembrie a.c. catre Lloyds TSB pentru 12,2 mld lire sterline. Tranzactia a fost supervizata de un consiliu format din politicieni si oameni de afaceri, care au negociat conditiile prin care cea mai veche banca scotiana a fost instrainata.
Bradford & Bingley, a 8-a mare banca ipotecara a Marii Britanii a fost nationalizata recent, dupa scaderea dramatica a actiunilor bancii la bursa. Guvernul urmeaza sa vanda o parte din activele bancii catre Banco Santander.
Fortis este un alt caz recent de nationalizare. Grupul financiar a obtinut fonduri in valoare de 11,2 miliarde euro de la guvernele din Belgia, Olanda si Luxemburg pentru a nu se prabusi. Fiecare guvern primeste in schimb 49% din actiunile Fortis din statul respectiv.
Dexia, cea mai mare banca la nivel mondial de finantare a administratiilor locale a primit de la guvernul belgian, francez si principalii actionari un ajutor de 6,4 miliarde euro ca urmare a scaderii dramatice a valorii de piata.
Distribuie articolul
Conso.ro anunta atragerea in structura asociativa a societatii Conso Media Group SRL a unui investitor cu experienta in online, Neogen SA. Prin achizitie directa si majorarea capitalului social, Neogen detine aproximativ 27% din Conso.
Citeste mai multBanca Transilvania a primit unda verde pentru integrarea Bancpost. Banca din Cluj a devenit actionar cu drepturi depline la entitatile preluate de la Eurobank Group, dupa ce a obtinut toate aprobarile necesare in acest scop. Un comunicat de presa al BT dezvaluie si detaliile tranzactiei.
Citeste mai multSituatie rar intalnita pe piata bancara. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a respins tranzactia prin care OTP Bank intentiona sa preia Banca Romaneasca. Decizia nu a fost oficial explicata, insa era oarecum asteptata, avand in vedere termenul indelungat de analiza. In schimb, o alta tranzactie in derulare a primit toate aprobarile necesare.
Citeste mai multAngajatii din sistemul bancar nu vor mai putea fi motivati financiar sa vanda clientilor produse si servicii cat mai multe si cat mai complexe. Prevederea este cuprinsa intr-un Ghid emis de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) pe care trebuie sa il respecte toate institutiile aflate sub supravegherea BNR incepand din data de 13 ianuarie 2018.
Citeste mai mult