Criza financiara face ravagii in Statele Unite si Europa

Banci de renume din Statele Unite si Europa cad una dupa alta victime ale crizei financiare. Multe dintre ele au ajuns sa fie ajutate de catre stat pentru a nu intra in faliment, fiind practic nationalizate. Altele au fost preluate de concurenti, la preturi derizorii.
 
   
Criza financiara pornita din SUA a fost cauzata in principal din expunerea foarte mare pe care bancile si-au asumat-o in ultimii ani pe piata imobiliara. Impactul nu a ramas numai in interiorul granitelor SUA, ci si-a intins tentaculele si catre Europa.
 

Cele mai importante caderi din SUA

 
Primele falimente incep sa apara inca din ianuarie 2007, cand mai multe institutii financiare au capotat, ca urmare a pierderilor suferite din creditele sub-prime.
 
In 2008, insa, banci de prim rang intra in dificultate:

Bear Stearns ofera primul semnal negativ al anului 2008. Banca se confrunta cu perspectiva falimentului si este achizitionata de JP Morgan Chase pentru un pret de numai 2 dolari pe actiune. Cu un an in urma actiunile bancii se vindeau pe bursa la un pret de 158 dolari. Tranzactia, in valoare totala de 240 milioane dolari a fost sustinuta de guvern printr-un imprumut de 30 milioane dolari;

Toamna incepe cu un nou soc: cele doua mari companii americane de finantare imobiliara - Fanny Mae si Freddie Mac - sunt preluate de guvern in incercarea de a evita colapsul lor ca urmare a expunerii excesive pe piata creditelor ipotecare;

Merrill Lynch,a treia mare banca de pe Wall Street, este cumparata de Bank of America pentru a nu intra in faliment. Tranzactia este finalizata la un pret total de 50 miliarde dolari, considerat subevaluat de analisti;

Lehman Brothers, una dintre cele mai mari banci de investitii de pe Wall Street nu isi gaseste un cumparator pana pe 15 septembrie si intra in faliment. Guvernul SUA a refuzat acordarea unui imprumut pentru salvarea bancii.

 Morgan Stanley si Goldman Sachs ultimele doua mari banci de investitii ramase pe Wall Steet, s-au fost transformat in banci comerciale, pentru a putea atrage mai multe resurse financiare, astfel incat sa-si acopere pierderile;

 AIG - American International Group - a inregistrat probleme din cauza asigurarilor asociate creditelor imobiliare sub-prime si s-a confruntat cu posibilitatea de a intra la randul sau in faliment. Fed a decis sa acorde companiei un imprumut de 85 miliarde dolari pe termen de 2 ani, pentru a evita falimentul.

Washington Mutual, una dintre cele mai mari banci americane de retail este inchisa de Federal Depozit Insurance Corp (FDIC) in incercarea de proteja depozitele depunatorilor in caz de faliment bancar. Activele Washington Mutual au fost in final preluate de JP Morgan Chase pentru 1,9 miliarde dolari.

 Wachovia a ajuns la un acord de principiu prin care Citi va prelua reteaua de sucursale. FDIC va oferi protectie impotriva eventualelor pierderi generate din creditele ipotecare aflate in portofoiliul Wachovia si transferate catre Citi.

Guvernele europene evita falimentele

 
Nici bancile europene nu au ramas imune la criza financiara, dar aici guvernele au fost mult mai preocupate sa previna falimentele:
 

Northern Rock a constituit primul esec al unei banci mari europene. In februarie 2008, aceasta a fost nationalizata de catre guvernul Marii Britanii. La jumatatea anului, banca raporta pierderi de 585 milioane lire sterline.

HBOS a fost vanduta in septembrie a.c. catre Lloyds TSB pentru 12,2 mld lire sterline. Tranzactia a fost supervizata de un consiliu format din politicieni si oameni de afaceri, care au negociat conditiile prin care cea mai veche banca scotiana a fost instrainata.

Bradford & Bingley, a 8-a mare banca ipotecara a Marii Britanii a fost nationalizata recent, dupa scaderea dramatica a actiunilor bancii la bursa. Guvernul urmeaza sa vanda o parte din activele bancii catre Banco Santander.

Fortis este un alt caz recent de nationalizare. Grupul financiar a obtinut fonduri in valoare de 11,2 miliarde euro de la guvernele din Belgia, Olanda si Luxemburg pentru a nu se prabusi. Fiecare guvern primeste in schimb 49% din actiunile Fortis din statul respectiv.

Dexia, cea mai mare banca la nivel mondial de finantare a administratiilor locale a primit de la guvernul belgian, francez si principalii actionari un ajutor de 6,4 miliarde euro ca urmare a scaderii dramatice a valorii de piata.

 

Solutii de ultima instanta

 
Oficialii Fondului Monetar International si-au revizuit constant in sus estimarile privind costul total al crizei, pana la 1.300 miliarde dolari.
 
In SUA, administratia Bush a ajuns sa propuna, pentru iesirea din criza, un plan financiar care ar trebui sa se intinda pe termen de 2 ani. Acesta presupunea crearea unui fond de interventie de 700 miliarde dolari prin cumpararea de catre Trezorerie a activelor institutiilor financiare afectate de criza ipotecara.
 
Actul propus de administratia Bush a fost insa respins de Camera Reprezentantilor din Congresul SUA. Aflarea vestii a dus la noi scaderi pe pietele de capital americane si internationale.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Info banci


Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice
Cum functioneaza si ce provocari aduce autentificarea stricta a clientilor in tranzactiile electronice

Sistemul bancar autohton a implementat din ianuarie noile protocoale la nivel european pentru securizarea tranzactiilor electronice, ceea ce pentru utilizatorul obisnuit se traduce in pasi suplimentari pentru validarea unor operatiuni.

12 Ianuarie 2021 | Info banci

Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite
Scad dobanzile la credite si titluri de stat, urmeaza si cele la depozite

Dobanzile la creditele populatiei si companiilor dar si dobanzile la care se imprumuta statul au inceput anul in scadere. Vestea proasta este ca le vor urma si dobanzile la depozite.

11 Ianuarie 2021 | Info banci

CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE
CSALB: Negocierea intre parti este recomandata si de CJUE

Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor in domeniul Bancar (CSALB) considera ca una dintre deciziile Curtii de Justitie a Uniunii Europene ar putea determina instantele de judecata sa recomande bancilor si consumatorilor sa negocieze inainte de inceperea unui proces.

21 Decembrie 2020 | Info banci

Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire
Dobanzile la depozite au intrat la cura de slabire

Mai multe banci au anuntat reducerea dobanzilor la depozitele in lei, o miscare care poate anticipa reducerea inflatiei pe parcursul anului viitor.

11 Decembrie 2020 | Info banci

Mai multe articole

Inapoi sus