top banner

Pretul corect

03 Septembrie 2007 | Autor: Florin Dolea

Piata fondurilor de investitii din Romania a trecut prin multe incercari de la inceputurile ei si pana astazi. Multe din lectiile trecutului au fost invatate si piata dovedeste deja maturitate. Cu toate acestea, exista numeroase elemente care inca nu au fost rezolvate, cum ar fi si aspectul determinarii corecte a pretului unei unitati de fond.
 
Modul de lucru utilizat in acest moment in Romania pentru determinarea pretului unei unitati de fond nu este corect. Pretul unitatii de fond, respectiv pretul la care se efectueaza subscrierile si rascumpararile de unitati de fond intr-o anumita zi, trebuie sa reflecte valoarea reala a activelor nete ale fondului la acea data. Din pacate insa, acest pret nu este unul “la zi”, caci este calculat in baza valorilor diferitelor active din portofoliul fondului din urma cu doua sau chiar trei zile!
 
Acest defazaj nepermis de mare intre cotatiile instrumentelor pe diferite piete si reflectarea acestora in valoarea activelor nete ale fondurilor, si implicit in pretul unitatii de fond, poate duce la ample speculatii. Cel mai important insa este faptul ca acest mod de lucru nu ofera investitorului un pret corect, pret care sa reflecte valoarea activelor fondului din acel moment.
 
De exemplu, sa presupunem ca Bursa are o scadere de 5% pe parcursul ultimelor 3 zile si, in cea de-a treia zi, un investitor doreste sa subscrie unitati de fond la un fond de actiuni. In acest caz investitorul va subscrie unitati de fond la un pret “vechi”, calculat in baza cotatiilor actiunilor de dinainte de scaderea de 5%. Ca urmare investitorul va subscrie unitati de fond la un pret mai mare decat ar fi fost corect, inregistrand o pierdere de 5%.
 
Solutia adoptata pe toate pietele dezvoltate este cea a determinarii ulterioare a pretului, pe baza cotatiilor din ziua respectiva. Concret, toate solicitarile de subscrieri si rascumparari dintr-o anumita zi (ziua Z) sunt procesate in ziua urmatoare la un pret determinat in baza cotatiilor activelor din ziua Z. Aceasta metoda, cunoscuta si sub denumirea de “subscriere la pret necunoscut”, ofera investitorilor un pret corect ce reflecta valoarea reala a activelor fondului din acea zi.
 
Din pacate insa Romania reuseste sa fie un unicat printre tarile cu piete mature de capital tolerand metode de calcul “inovative” ce afecteaza interesele investitorilor, CNVM dovedind inca o data ca nu se poate ridica la nivelul cerintelor unor piete sofisticate asa cum este cea a fondurilor de investitii.

Florin Dolea este Director Executiv la Pioneer Asset Management

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul