top banner

Comisia Europeana vrea sa incurajeze cumparaturile online din strainatate

16 Octombrie 2008 | Autor: Alina Branescu

Comisia Europeana a decis sa adopte o noua directiva care sa ofere mai multe drepturi cumparatorilor online, pentru a impulsiona comertul pe internet dincolo de granite. La noi, adoptarea acestor standarde va fi o adevarata provocare pentru magazinele online.
 
Comisia Europeana doreste sa creasca increderea consumatorilor in comertul online international, motiv pentru care propune un set de reguli care sa fie respectate in toate statele membre ale UE.
 
Acest lucru este necesar deoarece cei care evita sa efectueze cumparaturi de pe site-urile online internationale, invoca deseori temeri legate de frauda si lipsa unei protectii in acest sens.
 

Unele produse sunt mai ieftine in alte tari

 
Nu numai clientii sunt reticenti in ceea ce priveste comertul online in afara granitelor tarii. Unii comercianti evita la randul lor sa vanda produse in alte state membre. Potrivit unui studiu al Uniunii Europene, aproximativ 80% dintre comercianti nu ofera servicii pentru cumparatorii din alte state.
 
O cauza o reprezinta expunerea la riscurile legislatiei din statele respective, ceea ce aduce uneori costuri suplimentare. Implicit, aceste costuri se reflecta in preturile oferite.
 
In acest sens, Comisia Europeana a observat ca un magazin de electronice a comercializat simultan acelasi tip de camera digitala la un pret de 198 euro in Marea Britanie, 254 euro in Irlanda, 276 euro in Belgia si 306 euro in Finlanda.
 

Ce drepturi vor avea cumparatorii?

 
Directiva propusa va acoperi toate aspectele care pot aparea in timpul unei tranzactii de cumparare de pe internet.
 
Printre acestea se numara informatiile referitoare la produs, conditiile si termenii contractului, livrarea, returnarea, rambursarea, reparatiile, garantiile oferite sau cererile anulate.
 
“Avem nevoie de protectie pan europeana egala in drepturi, pentru ca si consumatorii sa aiba siguranta ca pot cumpara oriunde fara sa-si faca probleme in acest sens”, a declarat comisarul pentru Protectia Consumatorilor, Meglena Kuneva.
 
Directiva contine urmatoarele reguli:
  • comerciantii vor fi obligati sa livreze bunurile in maxim 30 de zile de la primirea cererii;
  • consumatorii vor beneficia de un termen de 14 zile pentru a avea sansa de a anula solicitarea in caz de razgandire ;
  • se interzice includerea in contract a unor clauze abuzive ;
  • se vor stabili noi reguli comune pentru licitatiile online, in vederea cresterii protectiei la presiunile foarte mari facute asupra preturilor;
  • se vor asigura modalitati standard pentru restituirea produselor care prezinta defectiuni.
 
Pentru a intra in vigoare, directiva trebuie sa fie aprobata de toate cele 27 de tari din Uniunea Europeana si trebuie sa treaca de Parlamentul European.
 

Returnarea produselor, problema in Romania

 
“In Romania nu vad sa fie adoptate foarte curand aceste noi reguli, deoarece comerciantii nu le vor accepta foarte usor. De exemplu, returnarea produselor nu e o practica foarte acceptata nici in magazinele reale, cu atat mai mult in magazinele virtuale”, este de parere directorul general al RomCard, Marin Mitroi.
 
El adauga ca increderea consumatorilor romani in magazinele virtuale nu va fi influentata foarte mult, cu toate ca volumul tranzactiilor a ajuns la 40 de milioane in primele 9 luni ale anului, dublandu-se aproape in fiecare an. De asemenea, numarul de tranzactii inregistreaza o dublare de la an la an.
 
In viziunea lui Mitroi, romanii nu au incredere foarte mare in magazinele online locale, acestia preferand in unele cazuri sa cumpere din alte tari, ceea ce este un lucru bun, deoarece acolo noile standard ar fi aplicate in cel mai scurt timp.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Cashback contracronometru la plata obligatiilor fiscale

Mastercard ofera detinatorilor de carduri care isi platesc obligatiile fiscale prin ghiseul.ro pana la finalul acestei luni rambursarea a 10% din valoarea platilor. Din pacate, cei care au apucat deja sa isi plateasca datoriile fata de stat vor ramane cu impresia ca nu e bine sa te grabesti.

29 Mar 2023 | Carduri
Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cardurile pentru copii au avantaje dar si unele riscuri incluse

Cei mici pot deprinde mai usor sa isi gestioneze banii de buzunar iar parintii le pot aloca lunar o anumita suma. Exista insa si riscuri generate de tranzactiile pe internet si dependenta de alocarile periodice din partea parintilor.

19 Dec 2022 | Carduri
Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

Cresterea dobanzilor se simte si la cardurile de credit

BNR a decis in aceasta saptamana sa opereze o noua majorare a dobanzii de politica monetara insa de o mai mica amplitudine decat precedentele. Se vor scumpi din nou creditele cu dobanzi variabile iar depozitele vor fi remunerate mai bine chiar daca randamentele raman semnificativ real negative.

10 Noi 2022 | Carduri
Cele mai bune carduri de cash-back

Cele mai bune carduri de cash-back

Sa iti poti recupera un procent din valoarea cumparaturilor uzuale fara ca asta sa presupuna neaparat costuri colaterale reprezinta o provocare pentru tot mai multi romani.

20 Apr 2022 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă