Cautam agenti – vindem asigurari obligatorii inexistente

Anunturi la mica publicitate ofera posibilitatea obtinerii de venituri din vanzarea asigurarilor obligatorii. Iar referirile nu vizeaza politele RCA, ci asigurarile obligatorii pentru locuinte si, mai nou, asigurarile private de sanatate obligatorii. Ca intotdeauna, castigurile ar fi limitate numai de capacitatea fiecaruia de a vinde produsele.

Piata vuieste de construirea unor mega-retele de agenti de vanzari. Motivatia o reprezinta posibila intrare in vigoare a obligativitatii asigurarii locuintelor si a asigurarii private de sanatate. Ori, pilonul II al pensiilor a permis agentilor castigarea unor venituri deloc neglijabile.

Cei care fac inregimentarile stiu acest lucru si il utilizeaza pentru atragerea potentialilor agenti. Totusi, inainte de a da curs invitatiei, incercati sa aflati mai multe detalii despre cadrul legislativ in care se va desfasura activitatea.

Sa luam exemplul asigurarilor obligatorii pentru locuinte. Startul aplicarii prevederilor legale este inca necunoscut. Debutul a fost amanat de la un an la altul, iar cel mai recent termen avansat, 1 iulie 2010, este pus sub semnul intrebarii.Desigur, lucrurile pot porni chiar daca nu toate elementele au fost puse la punct; o strategie de tip vazand si facand. Din nefericire, contractul de reasigurare ce trebuie incheiat sau anumite modificari ale legii nu se incadreaza in randul problemelor ce pot fi rezolvate mai tarziu.

Chiar si intrata in vigoare, asigurarea obligatorie a locuintei nu va aduce castigurile mult sperate. Data fiind valoarea extrem de redusa a primei, cea mai mare parte din banii incasati vor merge catre  reasiguratori. In aceste conditii, comisionul brokerului/agentului nu va depasi 1-2 euro.

Iar vanzarea in sine, chiar daca are ca obiect un produs obligatoriu, nu va fi facila. Pentru a ajunge la acele venituri suplimentare considerabile mentionate in anunturi, trebuie sa propui clientilor si asigurari facultative. Vanzarea acestora din urma, odata introdusa componenta obligatorie, va fi insa intr-o prima faza mai dificila. Deci, afacerea nu este atat de productiva pe cat ar fi parut.

Lobby pentru asigurari de sanatate obligatoriiLipsa reformei in sistemul public de sanatate a condus la o reducere a calitatii serviciilor. Una dintre solutii o reprezinta parteneriatul public-privat. Sa luam cazul societatilor de asigurari. Ele au la dispozitie fonduri ce pot fi investite in infrastructura medicala. Desigur, acordarea acestor sume este conditionata de obtinerea unor beneficii intr-un orizont de timp rezonabil. Castiguri s-ar inregistra de ambele parti.

Activitatile de lobby ale companiilor s-au intensificat in ultimul timp. Miza o reprezinta introducerea unui pilon II in sistemul de sanatate. Astfel, o parte din contributiile de asigurari sociale de sanatate platite de angajatori si angajati ar fi redirectionata catre fonduri private de sanatate aflate in gestiunea societatilor de asigurari. Rezultatul? Pe baza contributiilor platite angajatul beneficiaza de anumite servicii medicale.

Desi aceasta reforma a fost anuntata de nenumarate ori, ea intarzie sa fie pusa in aplicare. Cel mult ne putem astepta in acest an la implementarea unui mini-sistem de co-plata, unele servicii medicale urmand a fi platite. Intrarea in scena a societatilor de asigurari poate fi extrem de benefica atat timp cat nu presupune plata unor contributii obligatorii suplimentare. Altfel spus, sumele trebuie sa fie redirectionate din platile efectuate catre sistemul public. In plus, ideea de obligativitate s-ar putea sa nu genereze efectele dorite in randul publicului.

De la 50 la 250 de lei pentru fiecare clientDesi asigurarile private de sanatate nu sunt reglementate, deja pot fi gasite ghiduri ale succesului in activitatea de vanzare. Potrivit acestora, in functie de pozitia atinsa in cadrul retelei, respectiv numarul de persoane in subordine, comisionul pentru fiecare client atras porneste de la 50 de lei si poate ajunge la 250 de lei. Mai mult, fata de pilonul II al pensiilor, discutam de un numar dublu de persoane ce vor accesa noul sistem. Deci un potential de castig dublu.

Pana la marcarea lui este insa cale lunga. In primul rand, aceste polite nu au fost reglementate si nu exista termene avansate de autoritati. De asemenea, se disting diferente fata de campania realizata pentru pensiile obligatorii.

Acolo, companiile de profil au suportat cheltuielile cu pregatirea agentilor. In cazul asigurarii private de sanatate obligatorii, pentru a te inscrie pe lista agentilor trebuie sa achiti in majoritatea cazurilor 370 de lei, contravaloarea cursului de formare.

Dar poate, la fel ca si la pensii, reglementatorul pietei va dori sa certifice el agentii. Cine va plati atunci certificarea/avizarea? Nu va grabiti sa alocati astfel de sume pana la aparitia legislatiei. Implementarea unui asemenea proiect de anvergura solicita o perioada de timp deloc neglijabila iar ocaziile inregistrarii in randul agentilor vor exista si mai tarziu.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA
Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

9 Octombrie 2020 | Asigurari

Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF
Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF

In prima jumatate a anului s-au inregistrat peste 17.200 de petitii si informari de neconformitate pe segmentul asigurarilor RCA si Carte Verde, in vreme ce in tot anul 2019 numarul acestora fusese de 23.300.

30 Septembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei
Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei

Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA si prin prezentarea unui document electronic cu polita emisa, in cazul unui control al Politiei.

9 Septembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus