Investitia in obligatiuni de stat pe piata de capital romaneasca a devenit posibila din 4 august 2008. Desi este cea mai sigura investitie in lei, si aici riscurile isi fac aparitia. Nivelul inflatiei si politica de dobanzi a BNR sunt factorii care influenteaza cel mai mult castigurile la aceste plasamente.
La bursa, pretul titlurilor de stat este exprimat ca procent din valoarea nominala. Pretul de tranzactionare difera de cele mai multe ori de aceasta valoare, avand o influenta decisiva asupra randamentului.
Cu cat investitorul cumpara o obligatiune la un pret mai mare, randamentul obtinut scade. Acesta poate cobori chiar si sub dobanda platita la titlul respectiv, daca pretul de achizitie este mai mare decat valoarea nominala. Astfel ca decizia de investitie trebuie luata nu dupa valoarea cuponului, ci dupa randamentul pana la maturitate.
Brokerii pun la dispozitia clientilor informatii legate de randamente, care sunt furnizate la cerere prin intermediul consilierilor. Paul Brendea, analist financiar in cadrul Prime Transaction spune ca “randamentul se obtine raportand rata cuponului anual la pretul de tranzactionare la bursa al obligatiunii”.
Adi Lupsan, responsabil operatiuni clienti institutionali de la SSIF Intercapital Invest apreciaza ca, in momentul de fata, cuponul obligatiunilor este de 8-9%, iar pretul poate fi redus printr-un discount de 4-5%. Astfel, pretul optim de cumparare al titlurilor de stat, in situatia actuala, ar fi in intervalul 92%-96% din valoarea nominala a acesteia. Acest discount se datoreaza nivelului mai ridicat al inflatiei.
Riscul, un aspect important
“Este limpede faptul ca riscurile generate de investitia in obligatiuni sunt cu mult reduse fata de investitia in actiuni. Eventualele riscuri sunt cele de inflatie si de rata dobanzii”, subliniaza Lupsan.
Titlurile de stat platesc dobanzi fixe, astfel ca daca BNR urca dobanzile in piata, investitorul intra in pierdere, deoarece pretul de vanzare al obligatiunilor scade. In plus, majorarea inflatiei erodeaza castigurile in termen reali.
“Investitiile in titlurile de stat pot fi considerate foarte rentabile, mai ales in conditiile actuale ale pietei de capital, acest fapt fiind generat, pe de o parte, de riscul scazut al acestora [...], cat si de randamentul destul de ridicat”, este de parere Lucia Tudor, trader la BRD Securities.
Pe langa factorii analizati in mod obisnuit, se adauga si riscul de lichiditate pe piata secundara, din cauza numarului foarte redus de tranzactii cu obligatiuni. Bursa de Valori Bucuresti are caracteristici similare cu alte burse mici din tarile in curs de dezvoltare in ceea ce priveste fragilitatea, variatia preturilor pietei si volumul titlurilor cotate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News