top banner

Bancherii au proiecte ambitioase

03 Aprilie 2006 | Autor: Marius Serban

Unul dintre obiectivele comunitatii bancare pentru acest an este sa convinga BNR sa relaxeze conditiile de creditare. Bancherii doresc reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valuta si cresterea gradului de indatorare admis pentru creditele acordate populatiei.
In prezent, ratele la toate creditele contractate de o persoana nu pot depasi 40% din venitul net lunar. In opinia Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), acest prag este prea mic si ar trebui majorat. Sectorul bancar este sanatos si poate gestiona un risc de credit sporit, argumenteaza Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB.
Solicitarile bancherilor nu au sanse prea mari de succes, deoarece modificarile propuse au impact asupra politicii monetare. Iar relaxarea conditiilor de creditare depinde mai mult de rapiditatea cu care inflatia coboara aproape de tinta anuntata de BNR decat de lobby-ul pe care il pot face bancherii. Din pacate, obiectivul inflationist pentru acest an este considerat extrem de ambitios de catre majoritatea analistilor. Astfel ca promovarea unei politici de stimulare a creditelor este departe de a fi pe placul bancii centrale.
Un alt punct pe agenda ARB este modificarea Legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Potrivit acestui act, nerespectarea normelor interne ale bancilor de catre functionarii proprii se sanctioneaza la fel de dur ca si incalcarea legii ? cu inchisoare intre 3-5 ani. Reprezentantii asociatiei considera ca pedepsele sunt prea dure si ar trebui aplicat un tratament mai bland pentru incalcarea normelor interne. Discutii pe acesta tema au avut loc si pana in prezent cu Ministerul Justitiei, care nu a agreat insa propunerile breslei bancare.
In plus, bancile comerciale si-au aratat disponibilitatea de colabora cu Ministerul Finantelor Publice, pentru a sustine financiar o serie de programe economice, din domeniul sanatatii, invatamantului, infrastructurii si transportului. Bancile comerciale doresc sa finanteze astfel de proiecte atat prin imprumuturi in lei pe termen lung, cat si prin subscrierea la obligatiunile emise de stat.
O alta problema care preocupa comunitatea bancara este viitorul cecurilor. In Occident, procesarea acestor instrumente se realizeaza automat, in timp ce la noi, operatiunile se desfasoara manual, pe suport hartie. Introducerea procesarii automate in Romania ar presupune, in opinia bancherilor, costuri foarte ridicate. Din acest motiv, ARB ia in considerare posibilitatea eliminarii cecurilor. O astfel de solutie drastica a fost adoptata de curand si in Polonia.
Asa cum se observa, prioritatile bancherilor vizeaza, in principal, imbunatatirea proceselor interne ale bancilor, dupa modelul bancilor europene.
Relatia bancilor cu consumatorul este deocamdata lasata pe planul secund, abordarea acesteia urmand sa aiba loc o data cu solutionarea aspectelor ce tin strict de functionarea activitatii bancare. In acest sens, Radu Gratian Ghetea a declarat ca asociatia este interesata sa infiinteze pe viitor un ombudsmen bancar. Aceasta este o institutie independenta, care solutioneaza in afara curtilor de judecata, disputele aparute intre banci si persoanele fizice.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Beneficii de neratat la deschiderea de cont curent

Beneficii de neratat la deschiderea de cont curent

Garanti BBVA și o bancă digitală maghiară care oferă servicii și in lei oferă 100 lei sau chiar 400 de lei pentru cei care își deschid un pachet de cont curent cu card de debit până la finalul lunii iunie și 200 de lei pentru pachetul cu card de credit.

24 Iun 2025 | Info banci
Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul