top banner

10 pasi pentru o investitie financiara in fondurile mutuale

31 Iulie 2007 | Autor: Alin Serban

Cu instrumentele investitionale existente dar si cu informatia obtinuta din piata, bazele unei investii sunt mult mai usor de realizat in vederea asigurarii prosperitatii financiare. O investitie benefica pe termen mediu si lung in sectorul fondurilor mutuale se obtine prin decizie, motivatie, dar si prin prisma avantajelor oferite de piata.
 
 
Hotararea de a investi trebuie alimentata cu actiuni si rationamente care sa avantajeze dezvoltarea investitiei, cu urmari benefice. Performanta se poate obtine mai usor daca se tine cont de 10 sfaturi practice.
 
 1. Incepe sa investesti de acum!
 
Cel mai important si totodata cel mai greu pas pentru a incepe investitia o reprezinta barierele de ordin financiar. Insa, cu cat investitia a fost demarata mai devreme, cu atat suntem mai aproape de atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus.
 
 2. Contribuie lunar la investitia ta!
 
Fa-ti o obisnuinta, pe langa bugetul alocat cheltuielilor absolut necesare, sa-ti aloci o suma in fiecare luna pentru investitii. Unele fonduri mutuale ofera posibilitatea unor asa numite planuri de investitii, unde clientii vin cu noi contributii lunare la investitiile lor. Astfel, puteti opta ca din contul bancar sa vi se transfere la o anumita data o suma de bani catre contul fondului mutual la care ati ales planul de investitii.
 
3. Beneficiaza de avantajele oferite de piata!
 
In Romania, piata de capital si economia se afla intr-un continuu proces de dezvoltare. In consecinta, efectele sunt vizibile si in investitiile fondurilor mutuale. Insa, pe parcurs, piata se va maturiza iar evolutiile nu vor mai fi la fel de spectaculoase ca cele din prezent, ci se vor mai tempera. De aceea, este bine sa beneficiezi de acest avantaj inca din timp.
 
4. Trebuie sa stii ce vrei!
 
Masina personala sau transport public? Invatamant de cea mai buna calitate pentru copiii tai si masterat? Un venit suplimentar pentru situatii neprevazute sau imprumuturi de la prieteni? Investitia facuta la timp iti ofera mai mult decat satisfactie morala, iti da sansa sa ai parte de confort si relaxare.
 
5. Cat de tolerant esti la risc?
 
Inainte de a incepe investitia trebuie sa iei in calcul toleranta ta la risc si perioada pe care vrei sa investesti. Daca investesti intr-un fond de actiuni, plasamentele tale vor cunoaste o evolutie mai rapida decat daca ai investi intr-un fond de obligatiuni sau chiar intr-unul diversificat. Pe termen scurt de timp randamentele fondurilor de actiuni si ale celor diversificate pot avea fluctutatii mari in diferitele perioade ale pietei de capital. Dar cu cat investitia inainteaza in timp, acest risc al randamentului se diminueaza.
 
6. Nu-ti pune ouale in acelasi cos!
 
Este bine de stiut ca cea mai buna reteta a investitiei este diversificarea. De aceea unele fonduri ofera posibilitatea de a investi sumele tale de bani atat in unitati de fond cat si in depozite bancare. Pe de alta parte, poti investi in mai multe tipuri de fonduri mutuale, pentru a reduce impactul unui randament mai slab pe un anumit interval de timp.
 
 7. Nu-ti retrage banii din investitia facuta!
 
Incearca sa nu retragi banii pentru diferite situatii neimportante si de moment. Unele fonduri te taxeaza la retragerea din fond inainte de expirarea unei anumite perioade de la inceperea investitiei. Pana la urma, banii sunt investiti pentru viitorul tau si pentru un anumit scop.
 
 8. Bazeaza-te pe motivatie si nu pe stari emotionale!
 
Un studiu realizat in Statele Unite arata ca oamenii care se bazeaza pe stari emotionale de moment doresc o investitie cu minim de efort si maxim de eficienta pe termen scurt. Pe de alta parte, cei care gandesc din perspectiva motivatiei, aleg deciziile cu consecinte viitoare, adica o investitie pe termen lung.
 
9. Urmareste evolutia investitiei tale!
 
In diferitele perioade ale vietii ne confruntam cu situatii diferite, la care in cea mai mare parte nu ne asteptam. Schimbarea serviciului, avansul pentru achizitionarea unei locuinte sau intemeierea unei familii ne indeamna sa ne schimbam si tipul investitiei. De aceea, e bine sa urmaresti evolutia diferitelor tipuri de fonduri de investitii si sa-l alegi pe cel potrivit cerintelor si asteptarilor tale.
 
10. Cere ajutorul specialistilor in domeniu!
 
Intreaba si lamureste-ti toate neclaritatile privind investitia ta, atat la inceput cat si pe parcursul acesteia. Afla toate noutatile de pe piata si sfatuieste-te cu profesionistii fiecarui fond in parte. Vei avea enorm de castigat!

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii
Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

Dobândă de până la 5.5% la economii, pe termen determinat cu Freedom24

La ultima sa întâlnire din septembrie, Banca Centrală Europeană (BCE) a luat decizia importantă de a stabili ratele dobânzilor la 3.50%, cu scopul de a reactiva creșterea economică și de a menține inflația sub control. Această măsură a afectat direct atât băncile, cât și investitorii din întreaga Europă.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul