Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Tarifele RCA si Casco se vor individualiza tot mai mult in urmatorii ani


Operationalizarea bazei de date nationale cu informatii privind experientele din trafic ale soferilor va permite asiguratorilor sa ofere potentialilor clienti tarife mai mari sau mai mici, in functie de istoricul performantelor la volan. Individualizarea primelor va fi un proces de durata, influente notabile fiind asteptate abia din 2011 -2012.

Sistemul bonus-malus aplicat din 2010 la asigurarile RCA a influentat, ce-i drept modest, valorile primelor de asigurare. Pentru urmatorii ani sunt asteptate insa diferentieri semnificative ale tarifelor in functie de istoricul daunalitatii fiecarui participant la trafic. Efecte benefice vor fi observabile atat la nivelul societatilor de asigurari cat si al soferilor.

Companiile vor reusi sa identifice conducatorii auto cu daunalitate inalta si ii vor penaliza in consecinta. Masura va ridica de pe umerii celorlalti soferi povara «subventionarii» colegilor de trafic neatenti la volan.

Desi efectele aplicarii bonus-malus pot parea in prezent nesemnificative, pe viitor diferentierea primelor ne va ajuta sa reducem impactul majorarii tarifelor de baza. Ori, atunci cand asiguratorii se asteapta la o egalizare a tarifelor RCA si Casco in umatorii 4-5 ani, orice discount oferit pe baza performantelor personale la volan va fi extrem de important in echilibrarea bugetului nostru.

Baza de date este abia la inceput

«In prezent, asa cum prevede legislatia in vigoare, sistemul bonus-malus in cazul politei RCA se aplica exclusiv la numarul de daune platite in perioada de referinta si nu la numarul de daune produse si, evident, avizate intr-o anumita perioada», a declarat Radu Ionescu, sef birou asigurari auto la Generali Asigurari.

In aceste conditii, baza de date cu daune platite este practic inghetata si o interogare realizata la orice data pe parcursul lui 2010 va conduce la acelasi rezultat, respectiv valorile aferente anului de referinta 2009.

Odata alimentata insa continuu, baza va oferi asiguratorilor reperele necesare crearii de tarife «tailor-made» atat pentru politele RCA cat si pentru Casco.

Ajustari marginale la tarifele Casco

Daca in cazul RCA sistemul bonus-malus se aplica abia din 2010, la Casco acesta functioneaza la majoritatea asiguratorilor inca din 2007. Companiile acorda reduceri la reinnoirea politelor clientilor cu istoric bun, insa nu si pentru soferii care au fost asigurati anterior Casco la alte societati si care pretind ca nu au avut daune, intrucat informatiile nu sunt momentan verificabile.

"La Omniasig sistemul bonus-malus se aplica de multi ani si in cazul asigurarilor auto Casco. Ne-existand insa o baza de date la nivel national la care sa adere prin conventie toti asiguratorii, practic se aplica numai Bonus. Iar clientii care inregistreaza daune pe polita Casco se pot duce la o alta companie sa isi reinnoiasca polita, fara sa apara acolo cu vreo dauna" au declarat reprezentantii Omniasig Vienna Insurance Group.

Mai mult, gama de riscuri acoperita de Casco este mai larga si, desigur, diferita de acoperirile asigurarii RCA. De cele mai multe ori neavizarea de daune pe Casco exclude existenta daunelor pe RCA, insa reciproca este in mult mai putine cazuri valabila. Explicatia? Pe baza politei Casco se platesc despagubiri cauzate de furt, calamitati naturale, evenimente socio-politice sau vandalism, riscuri neincluse in asigurarea RCA.

"Absenta daunelor la asigurarea RCA – in momentul in care sistemul va functiona pe baza daunelor avizate si nu platite iar baza de date va fi alimentata continuu – este o premisa ca avem de-a face cu un potential bun asigurat, o conditie necesara dar nu si suficienta pentru a primi o cotatie mai buna la asigurarea RCA " a mentionat Radu Ionescu.

De asemenea, seful biroului asigurari auto al Generali considera ca in urmatorii cinci ani prima de asigurare RCA o va egala si, in unele cazuri, chiar depasi pe cea Casco aferenta aceluiasi vehicul, fapt ce va spori importanta rezultatelor aferente asigurarii obligatorii a autovehiculelor.

Potrivit reprezentantilor companiei Omniasig, prin intermediul bazei de date Cedam nu se pot gasi informatii complete despre daunele inregistrate de un asigurat pe polita Casco, mai ales aceasta baza nu cuprinde decat informatii despre persoanele fizice. "Nu consideram ca baza de date RCA va influenta criteriile de Bonus/Malus la Casco. Acest lucru depinde exclusiv de strategiile de gestionare si selectie a riscului utilizate de asiguratorii din piata"


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Drepturi suplimentare pentru consumatorii de asigurari din Romania

Consumatorii de asigurari din Romania vor beneficia de o atentie sporita din partea distribuitorilor de asigurari, fie companii sau intermediari. Legea de transpunere a Directivei privind distributia de asigurari IDD (Insurance Distribution Directive), care contine drepturi suplimentare pentru clienti, a fost adoptata, in sfarsit, de Parlament.

20 Septembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus