Reclamele online la creditele ING nu respecta legea creditului de consum
26 Aprilie 2010 | Autor: Marius Serban
ING Bank ruleaza pe Yahoo o campanie de publicitate la creditele de nevoi personale, care afiseaza o rata a dobanzii de 14,5%. Bannerele nu precizeaza insa care este dobanda anuala efectiva a creditului, contrar prevederilor legii privind creditul de consum. Pe pagina de destinatie a bannerului, este afisata DAE, dar intr-o maniera putin vizibila.
ING Bank promoveaza in aceasta perioada un credit aniversar de nevoi personale. Bannerele postate pe Yahoo.com afiseaza la acest produs o rata a dobanzii de 14,5%, incurajand vizitatorii sa solicite un imprumut.
DAE nu este afisata in reclama
Ceea ce nu prezinta acest banner este dobanda anuala efectiva (DAE) a imprumutului, acel instrument cu care consumatorii pot sa compare costul creditelor. Iar, conform legislatiei din domeniu, aceasta cerinta era una obligatorie, atunci cand sunt prezentate informatii legate de costul creditului.
Legea nr. 289 din 2004 privind contractele de credit de consum prevede in mod expres la art. 5 ca “in orice anunt publicitar si in orice oferta pentru un contract de credit destinat consumatorilor, afisate in locuri publice, prin care o persoana declara ca acorda un credit […] si prin care indica o dobanda sau orice alte cifre referitoare la costul creditului, trebuie sa mentioneze DAE, in mod clar si inteligibil”.
Felia de tort include si DAE
Nici pe pagina de destinatie a bannerului, unde sunt descrise si alte caracteristici ale produsului, consumatorii nu gasesc foarte usor nivelul DAE.
La prima vedere, utilizatorii ar putea crede ca aceasta informatie este afisata in zona cu toate costurile creditului. Apasand pe butonul “Cat ma costa?”, potentialii clienti afla din textul afisat lista cu costurile asociate creditului, dar nu si DAE.
Acesta informatie esentiala este inclusa doar in desenul cu felia de tort. Caracterele folosite sunt insa de cateva ori mai mici decat rata dobanzii plasata in acelasi desen, iar orientarea textului este inclinata. In plus, cifrele sunt destul de greu inteligibile, ceea ce ridica posibilitatea ca banca sa nu respecte cerintele legii mai sus mentionate nici in acest caz.
Dobanda anuala efectiva este singurul indicator prin care consumatorii pot sa compare corect costul diferitelor oferte de credit. Ea exprima sub forma procentuala toate costurile creditului, imprumuturile cu cel mai mic DAE fiind cele mai ieftine.
Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.
Mobilier de grădină, uși, ferestre, saltele, electrocasnice nefuncționale, jucării imense și...multe alte obiecte așteaptă liniștite noua destinație după ce ai decis că nu îți mai sunt de folos. Te uiți la ele și nu știi ce să faci. Să le lași lângă pubela de gunoi nu este o opțiune, iar spațiu pentru depozitare suficient de mare nu ai. Dacă te regăsești în acest scenariu atât de comun, noua inițiativă a Viitor Plus și ING, prin programul Harta Reciclării, este ceea ce cauți.