top banner

Cum reactioneaza actiunile de la bursa la mersul economiei?

01 Martie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

De multe ori poate aparea un decalaj destul de insemnat intre mersul economiei, performantele financiare ale companiilor si evolutia indicilor bursieri. Diferentele pot fi explicate prin faptul ca in evolutiile bursiere sunt mult mai importante estimarile si nu trecutul.
Pe termen lung, intotdeauna evolutiile indicilor bursieri depind de mersul economiilor, evolutia la bursa a unei societati fiind fundamentata de performantele ei economice. Pe termen scurt insa, de multe ori poate aparea un decalaj destul de insemnat intre mersul unei economii si evolutia indicilor bursieri, sau mai concret intre performantele financiare ale companiilor listate si evolutia pretului lor la bursa.

Pretul depinde mult de estimarile investitorilor

Acest decalaj poate parea la o prima vedere inexplicabil si ar putea duce unii investitorii cu gandul la faptul ca bursa nu urmeaza evolutiile economice. La o analiza mai atenta, diferentele pot fi explicate foarte usor prin faptul ca in evolutiile bursiere sunt mult mai importante estimarile si nu trecutul.
Diferentele intre cotatiile bursiere si evolutia rezultatelor financiare ale companiilor cotate sunt foarte evidente in momentele extreme si anume cand avem scaderi generalizate din maxime istorice sau cand asistam la aprecieri record din minimele ultimilor ani.
Perioadele de panica sunt determinate de estimarile investitorilor cu privire la evolutiile economice si duc la deprecieri consistente, desi companiile listate continua sa raporteze profituri si afaceri in crestere. O asemenea situatie a fost foarte evidenta in prima jumatate a anului 2008, cand indicii BVB se corectau in timp ce rezultatele raportate de companiile listate urmau inca trendul ascendent.
In aceste perioade, estimarile sunt cele care definesc trendul pietelor bursiere, investitorii obisnuiti sa urmareasca doar evolutiile trecute ale rezultatelor financiare fiind in mod clar dezavantajati si depasiti de evenimente.

Efectul recesiunii asupra bursei

Un alt decalaj se manifesta intre momentul iesirii din recesiune a economiilor si momentul in care indicii bursieri incep sa se aprecieze dupa atingerea minimelor. Initial aceasta diferenta este inexplicabila, deoarece economiile nu dau semne de stabilizare iar companiile raporteaza in continuare rezultate in scadere.
Am putea spune ca primele luni ale unei reveniri bursiere nu pot fi surprinse in analiza indicatorilor economici, investitorii tranzactionand doar speranta iesirii din criza dupa o perioada lunga de cadere economica si bursiera si nu performantele financiare ale companiilor listate.
Primele semnale de imbunatatire venite din partea economiilor si a companiilor listate confirma optimismul investitorilor, dupa cateva luni bune de crestere a pietelor de capital. Astfel, indicii bursieri anticipeaza aproape de fiecare data mersul viitor al economiilor, cum s-a intamplat si in cazul crizei actuale.
In acest context, investitorii trebuie sa manifeste o atentie spotita in perioadele volatile, trebuie sa acorde o mai mare importanta evolutiilor externe, sa incerce sa estimeze mersul viitor al economiilor si sa nu mai analizeze doar rezultatele economice trecute. In aceste cazuri extreme, este de recomandat ca investitorii sa isi fundamenteze deciziile mai mult folosind instrumentele oferite de analiza tehnica.
Nicu Grigoras este broker la Intercapital Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Care ar putea fi investitia anului 2025?

Daca in 2024 bursa a atras atentia prin aprecierea cotatiilor, iar piata imobiliara s-a tinut foarte bine in ciuda dobanzilor mari, anul viitor inasprirea politicii fiscale ar putea sa anuleze relaxarea politicii monetare, iar castigatorii ar putea fi gasiti in zona instrumentelor cu venit fix.

19 Iul 2024 | Investitii
Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

Cei 7 fantastici supraevaluati de la bursa

O privire asupra celor mai de succes companii din SUA, locul unde se da ora exacta pe piata globala de capital, din perspectiva raportului pret/profit ar putea da dureri de cap investitorilor conservatori.

11 Iul 2024 | Investitii
Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Reinvestirea dividendelor n-ar trebui sa concureze capitalizarea dobanzii

Spre deosebire de depozitele la termen unde capitalizarea dobanzii este bifata automat, achizitia de noi actiuni din dividendele primite de investitorii de la BVB ar trebui sa tina cont de evolutia preturilor din ultima vreme.

27 Iun 2024 | Investitii
Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Investitorii de la BVB nu stau rau cu educatia financiara

Povestea ultimelor doua IPO-uri de la bursa, ambele din zona energiei si cu discounturi oferite in primele zile de subscriere arata ca micii investitori nu pot fi tentati la fel de usor ca amatorii de reduceri de Black Friday.

11 Iun 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul