top banner

Cand incepem sa investim?

06 Iunie 2007 | Autor: Alin Serban

Plasamentele la fondurile mutuale pot fi facute cu diverse scopuri, cum ar fi acumularea de bani pentru cumpararea unei masini, pentru plata avansului la creditul pentru casa, pentru a asigura educatia copiilor sau pentru a dispune de un venit suplimentar la pensie. In orice situatie, timpul este un factor demn de luat in seama in aceasta ecuatie.
 
Inainte de a stabili data de la care ne insusim statutul de investitor in fonduri mutuale, trebuie sa ne gandim la cat putem contribui. Daca punem deoparte 30 de lei pe luna, suma alocata unei investitii anuale ajunge la 360 lei.
 
Bineinteles, suma este aleasa in functie de ceea ce dorim sa realizam. Putem investi pentru achizitionarea unei masini sau pentru a acumula avansul pentru un credit imobiliar. De asemenea investitia poate fi realizata in scopul obtinerii unui venit suplimentar la pensionare sau chiar pentru situatiile neprevazute ce pot interveni in timp.
 
Factorul decisiv al acestui proces ramane timpul si anume perioada pe care se va desfasura investitia. Cu cat incepem mai devreme cu atat mai repede putem beneficia de suma investita, implicit sa realizam ceea ce ne-am propus. Totodata, perioada de timp ne ajuta sa alegem si tipul fondului in care vom plasa banii. Pentru perioade scurte de timp de 2-4 ani sunt recomandate investitiile in fondurile de obligatiuni, iar pentru perioade de peste 5 ani sunt benefice plasamentele in fondurile diversificate si de actiuni.
 
Dupa ce ati stabilit suma ce urmeaza a fi alocata lunar, durata investitiei dar si tipul fondului mutual, nu mai ramane decat sa deveniti practic investitori. Continuand exemplul sumei de 360 lei alocate anual, vom investi pentru educatia copiilor pana cand vor implini varsta majoratului. Perioada aleasa fiind de 18 ani, contribuim cu suma de 6.480 lei pe tot parcursul intervalului, iar la sfarsitul acestuia beneficiem de suma de 17.500 in ipoteza unui randament mediu anual de 18%, atat cat estimeaza majoritatea socitatilor de administrare a fondurilor ca piata va creste in perioada urmatoare. Dar daca nu alegeti contributia anuala, considerand ca plasati intreaga suma de 6.480 de lei o singura data, randamentul va fi de 324% dupa 18 ani, iar suma obtinuta ar fi de 27.400 lei.
 
De aceea nu numai suma cu care contribuim si tipul fondului ne ajuta la realizarea unei investitii, dar si timpul, mai ales daca pornim cat mai devreme. In prezent, performantele fondurilor mutuale din Romania sunt cu mult peste cele ale fondurilor din strainatate, insa in timp, tendinta va fi de aliniere, astfel ca cei care incep acum au sanse sa castige cel mai mult.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa este deschisa pentru oricine. Fondurile de tip ETF si accesul simplu la performantele bursei

Bursa de Valori din Bucuresti (BVB) ofera publicului larg actiunile unora dintre cele mai importante companii din Romania, din sectoare diverse de activitate: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica, Digi Communications, Transgaz, Banca Transilvania, Electrica, BRD – Groupe Societe Generale, One United Properties, Medlife, Transport Trade Services, Transelectrica, Teraplast, Aquila Part Prod Com, Purcari Wineries – acestea sunt doar o parte dintre ele. Performantele actiunilor acestor companii pot fi o idee buna pentru o parte din economiile oricrei persoane sau companii.

18 Apr 2024 | Investitii
Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul