Bancile isi asigura clientii impotriva somajului

Bancherii au avut nevoie de o criza pentru a-si da seama ca o parte din cei care au credite in derulare s-ar putea afla in imposibilitatea de plata, involuntar. BCR si GarantiBank au anuntat ca de acum vor oferi si o polita de asigurare de somaj si invaliditate celor care contracteaza credite fara garantii.

Indiferent de tipul de credit obtinut, cu sau fara garantii imobiliare, clientii ar trebui sa ia in considerare ca exista o serie de riscuri, precum deces, invaliditate, incapacitate de munca, ce pot fi acoperite printr-o polita de asigurare.

Aceasta permite ca datoria catre banca sa nu fie transferata catre mostenitori in caz de deces, iar banca sa nu executa silit imobilul cu care se garanteaza creditul, daca unul din ricurile acoperite se materializeaza.

Cum criza economica a readus in prim-plan riscul somajului, bancherii propun clientilor sa se acopere si impotriva acestui risc.

GarantiBank si BCR - asigurari pentru clientiiGarantiBank a anuntat in urma cu o saptamana ca va oferi clientilor posibilitatea de a beneficia de o asigurare de viata, somaj, invaliditate si incapacitate de munca, la contractarea unui credit de nevoi personale fara garantii.

„Asigurarea atasata acestui credit pentru nevoi personale ofera clientilor o protectie suplimentara a veniturilor in cazul in care intervine una dintre situatiile asigurate”, a precizat Okan Yurtsever, directorul de retail al bancii.
 
Asigurarea este inclusa in costuri si nu trebuie platit un comision separat pentru a beneficia de protectia acordata.

Totusi, numai clientii noi vor fi asigurati. Cei care au apucat sa obtina un astfel de credit inainte de 8 septembrie, platesc la fel, fara a avea posibilitatea insa de a incheia o astfel de polita.

"Produsul de asigurare nu poate fi atasat retroactiv creditelor deja acordate intrucat analiza dosarelor respective a fost deja finalizata", au declarat pentru Conso.ro oficialii bancii.

Si BCR a decis sa ofere clientilor care obtin un credit de nevoi personale o asigurare complexa, incheiata cu BCR Asigurari de Viata. Un astfel de produs a existat si in urma cu 2 ani in portofoliul bancii, dar deoarece nu a inregistrat cifre multumitoare de vanzare, a fost retras.

"Intr-o perioada dificila din punct de vedere economic, cu efecte care se resimt puternic de catre fiecare cetatean, BCR considera firesc sa caute acele solutii cu care sa poate ajuta efectiv clientii", au declarat reprezentantii bancii.

Asigurarea este optionala si presupune acoperirea riscului de invaliditate, incapacitate de munca, somaj. Cei care opteaza pentru aceasta polita platesc o prima de 0,2% pe luna, din creditul initial.

Chiar daca prima se calculeaza la valoarea initiala a creditului, pe intreaga durata de creditare, in caz de invaliditate permanenta, firma de asigurari nu acopera decat soldul ramas de rambursat din credit, fara a mai oferi diferenta asiguratului.

Clientii nu vor fi despagubiti imediatModul in care functioneaza aceste polite, poate fi insa discutabil. In cazul somajului sau incapacitatii de munca, clientul trebuie sa astepte 31 de zile la BCR si 60 zile la GarantiBank pana societatea de asigurari preia plata creditului.

In consecinta, chiar si cei care platesc o astfel de asigurare trebuie sa isi mentina in permanenta o rezerva de bani, pentru a acoperi ratele scadente in perioada neacoperita.

In plus, la BCR, in cazul somajului se asigura 6 rate lunare pe eveniment si 24 de rate cumulate pentru intreaga perioada de creditare. Pentru incapacitatea temporara de munca se acopera 9 rate lunare pe eveniment si 24 in total.

La GarantiBank, perioada in care societatea de asigurari acopera plata ratelor, de la stabilirea somajului sau a invaliditatii este 18 luni.

Lipsa asigurarii poate duce la executare silitaChiar daca presupune costuri suplimentare, clientii ar trebui sa aiba in vedere riscul la care se expun la un credit fara o asigurare.

Acesta este si cazul d-nei Balan, din Suceava, care a contractat un credit de nevoi personale in 2007, de la BCR, doar cu asigurare de deces.

"Anul urmator m-am imbolnavit, nemaiputand sa ma depasez la serviciu. In prezent, dupa 30 de ani lucrati, mi s-a fact o pensie de asigurari sociale de 560 lei. Cu ajutorul familiei, nu am putut depune la banca mai mult de 500 lei, fata de 1.400 lei cat ajunsese rata", ne scrie doamna Balan.

Aceasta a facut o cerere catre banca in februarie, insa pana in iulie, cand a fost contactata, acumulase peste 8.000 de lei penalizari de intarziere si risca sa fie executata silit.

"Nu am primit un raspuns favorabil din partea bancii, in afara de faptul ca dobanda a ajuns la aproape 20%. Sunt bolnava de scleroza multipla, forma recurent remisiva. Sotul este si el bolnav", ne-a scris in luna iulie d-na Balan.  


Oferta de credite cu asigurare este limitataBancile nu prea s-au inghesuit sa ofere polite de asiguare la creditele acordate. Asta, deoarece asigurarea clientului presupune costuri suplimentare, care ar face oferta mai putin atractiva.

In plus, pentru creditele garantate cu ipoteca, banca este asigurata. Indiferent ce s-ar intampla in viata personala a clientului, creditul poate fi acoperit prin executarea imobilului cu care se garanteaza. Iar pentru imobil se impune intotdeauna incheierea unei asigurari.

Doar unele banci, precum BRD, ofera de cativa ani clientilor posibilitatea de a obtine, alaturi de creditul de nevoi personale fara garantii, o asigurare de viata si invaliditate. Costul acesteia este de 0,087% /luna calculat la soldul creditului.

RBS impune clientilor incheierea unei asigurari ce acopera riscurile de deces si intrare in somaj. Aceasta costa 5,9% din valoarea creditului si este retinuta la acordare.

Oferta de credite de consum a CEC Bank presupune doar asigurarea impotriva decesului. Prima este platita la acordare si este stabilita pentru fiecare client in parte.

Si ATE Bank ofera posibilitatea clientilor de a opta pentru o asigurare de deces si invaliditate atunci cand obtin un credit de nevoi personale fara ipoteca. Produsul presupune un cost suplimentar de 0,4% /luna la sold fata de varianta standard.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele de vacanta, solutii si costuri
Creditele de vacanta, solutii si costuri

Daca aveti in plan un sejur cu bani imprumutati, aveti de ales intre un credit de nevoi personale, o refinantare, un descoperit de cont sau utilizarea unui card de credit, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale.

5 August 2021 | Credite de consum

Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum
Comisia Europeana schimba regulile la creditele de consum

Comisia Europeana a lansat recent un set de propuneri care sa modifice Directiva 48 din 2008 in beneficiul consumatorilor. Principalele noutati vizeaza includerea in sfera reglementarii a imprumuturilor de valoare mica, eliminarea practicilor inselatoare si plafonarea costurilor pentru consumatori.

7 Iulie 2021 | Credite de consum

Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite
Incercarea de radiere din Biroul de Credit se poate termina cu executari silite

Biroul de Credit si CSALB avertizeaza clientii bancilor care au probleme in accesarea unor noi imprumuturi ca apelarea la firme “specializate” care promit radierea se poate incheia cu procese si executari silite in cazul neplatii onorariilor solicitate.

28 Iunie 2021 | Credite de consum

Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?
Isi vor ajusta bancile conditiile de acordare a creditelor in functie de varsta?

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege care permite pensionarea optionala la 70 de ani, iar bancile ar putea lua in calcul modificarea varstei-limita la acordarea imprumuturilor. Pe de alta parte, CNCD a penalizat recent ING Bank pentru impunerea varstei de 64 de ani ca limita pentru emiterea unui card de credit.

24 Iunie 2021 | Credite de consum

Mai multe articole

GHIDURI


Ghid credite de consum

Finantatorii acorda mai multe tipuri de credit de consum, cele mai des intalnite fiind creditele pentru nevoi personale (cu si fara ipoteca). Perioada maxima pe care se acorda creditele de nevoi personale a fost reglementata de catre BNR la 5 ani. Informatii despre suma imprumutata, costul creditului, alegerea tipului de credit si garantia imprumut

Biroul de Credit

Biroul de Credit s-a infiintat in anul 2003, avand 25 de banci ca principali actionari. Baza sa de date cuprinde, atat date furnizate de bancile actionare cat si de la banci si alte institutii care au calitatea de participanti. In acest fel, se verifica atat comportamentul de plata din trecut, cat si gradul de indatorare al clientului. Totul despre

Centrala Riscurilor de Credit (CRC)

Centrul Riscurilor de credit - CRC este un centru de colectare de date care functioneaza in cadrul Bancii Nationale. Aceasta functioneaza ca un birou de credit, unde sunt raportate informatii de risc bancar si informatii despre fraudele cu carduri. La CRC, raporteaza informatii si au acces la baza de date toate institutiile de credit din Romania. T

Noua legislatie a creditului

De fiecare data cand solicita informatii despre un credit, fie ca este vorba despre un credit cu ipoteca sau de un credit negarantat, clientii trebuie sa primeasca de la functionarul bancar o fisa standard cu detaliile principale ale produsului. Ce drepturi am cand ma informez? Ce drepturi am la analiza dosarului? In ce conditii pot renunta la cred

Cum sa te imprumuti prudent in 3 pasi?

Inainte de a merge la banca sa intrebi ce suma maxima poti imprumuta, este vine sa iti faci de acasa temele. Nimeni nu stie mai bine decat tine situatia financiara si cat de mult iti poti permite sa platesti. Te ajutam sa iti faci calculele: cat de mult cheltuiesti, care este venitul disponibil si cat poti rambursa in Ghidul Cum sa te imprumuti pru

Inapoi sus