Bancile isi asigura clientii impotriva somajului

Bancherii au avut nevoie de o criza pentru a-si da seama ca o parte din cei care au credite in derulare s-ar putea afla in imposibilitatea de plata, involuntar. BCR si GarantiBank au anuntat ca de acum vor oferi si o polita de asigurare de somaj si invaliditate celor care contracteaza credite fara garantii.


Indiferent de tipul de credit obtinut, cu sau fara garantii imobiliare, clientii ar trebui sa ia in considerare ca exista o serie de riscuri, precum deces, invaliditate, incapacitate de munca, ce pot fi acoperite printr-o polita de asigurare.

Aceasta permite ca datoria catre banca sa nu fie transferata catre mostenitori in caz de deces, iar banca sa nu executa silit imobilul cu care se garanteaza creditul, daca unul din ricurile acoperite se materializeaza.

Cum criza economica a readus in prim-plan riscul somajului, bancherii propun clientilor sa se acopere si impotriva acestui risc.

GarantiBank si BCR - asigurari pentru clientiiGarantiBank a anuntat in urma cu o saptamana ca va oferi clientilor posibilitatea de a beneficia de o asigurare de viata, somaj, invaliditate si incapacitate de munca, la contractarea unui credit de nevoi personale fara garantii.

„Asigurarea atasata acestui credit pentru nevoi personale ofera clientilor o protectie suplimentara a veniturilor in cazul in care intervine una dintre situatiile asigurate”, a precizat Okan Yurtsever, directorul de retail al bancii.
 
Asigurarea este inclusa in costuri si nu trebuie platit un comision separat pentru a beneficia de protectia acordata.

Totusi, numai clientii noi vor fi asigurati. Cei care au apucat sa obtina un astfel de credit inainte de 8 septembrie, platesc la fel, fara a avea posibilitatea insa de a incheia o astfel de polita.

"Produsul de asigurare nu poate fi atasat retroactiv creditelor deja acordate intrucat analiza dosarelor respective a fost deja finalizata", au declarat pentru Conso.ro oficialii bancii.

Si BCR a decis sa ofere clientilor care obtin un credit de nevoi personale o asigurare complexa, incheiata cu BCR Asigurari de Viata. Un astfel de produs a existat si in urma cu 2 ani in portofoliul bancii, dar deoarece nu a inregistrat cifre multumitoare de vanzare, a fost retras.

"Intr-o perioada dificila din punct de vedere economic, cu efecte care se resimt puternic de catre fiecare cetatean, BCR considera firesc sa caute acele solutii cu care sa poate ajuta efectiv clientii", au declarat reprezentantii bancii.

Asigurarea este optionala si presupune acoperirea riscului de invaliditate, incapacitate de munca, somaj. Cei care opteaza pentru aceasta polita platesc o prima de 0,2% pe luna, din creditul initial.

Chiar daca prima se calculeaza la valoarea initiala a creditului, pe intreaga durata de creditare, in caz de invaliditate permanenta, firma de asigurari nu acopera decat soldul ramas de rambursat din credit, fara a mai oferi diferenta asiguratului.

Clientii nu vor fi despagubiti imediatModul in care functioneaza aceste polite, poate fi insa discutabil. In cazul somajului sau incapacitatii de munca, clientul trebuie sa astepte 31 de zile la BCR si 60 zile la GarantiBank pana societatea de asigurari preia plata creditului.

In consecinta, chiar si cei care platesc o astfel de asigurare trebuie sa isi mentina in permanenta o rezerva de bani, pentru a acoperi ratele scadente in perioada neacoperita.

In plus, la BCR, in cazul somajului se asigura 6 rate lunare pe eveniment si 24 de rate cumulate pentru intreaga perioada de creditare. Pentru incapacitatea temporara de munca se acopera 9 rate lunare pe eveniment si 24 in total.

La GarantiBank, perioada in care societatea de asigurari acopera plata ratelor, de la stabilirea somajului sau a invaliditatii este 18 luni.

Lipsa asigurarii poate duce la executare silitaChiar daca presupune costuri suplimentare, clientii ar trebui sa aiba in vedere riscul la care se expun la un credit fara o asigurare.

Acesta este si cazul d-nei Balan, din Suceava, care a contractat un credit de nevoi personale in 2007, de la BCR, doar cu asigurare de deces.

"Anul urmator m-am imbolnavit, nemaiputand sa ma depasez la serviciu. In prezent, dupa 30 de ani lucrati, mi s-a fact o pensie de asigurari sociale de 560 lei. Cu ajutorul familiei, nu am putut depune la banca mai mult de 500 lei, fata de 1.400 lei cat ajunsese rata", ne scrie doamna Balan.

Aceasta a facut o cerere catre banca in februarie, insa pana in iulie, cand a fost contactata, acumulase peste 8.000 de lei penalizari de intarziere si risca sa fie executata silit.

"Nu am primit un raspuns favorabil din partea bancii, in afara de faptul ca dobanda a ajuns la aproape 20%. Sunt bolnava de scleroza multipla, forma recurent remisiva. Sotul este si el bolnav", ne-a scris in luna iulie d-na Balan.  


Oferta de credite cu asigurare este limitataBancile nu prea s-au inghesuit sa ofere polite de asiguare la creditele acordate. Asta, deoarece asigurarea clientului presupune costuri suplimentare, care ar face oferta mai putin atractiva.

In plus, pentru creditele garantate cu ipoteca, banca este asigurata. Indiferent ce s-ar intampla in viata personala a clientului, creditul poate fi acoperit prin executarea imobilului cu care se garanteaza. Iar pentru imobil se impune intotdeauna incheierea unei asigurari.

Doar unele banci, precum BRD, ofera de cativa ani clientilor posibilitatea de a obtine, alaturi de creditul de nevoi personale fara garantii, o asigurare de viata si invaliditate. Costul acesteia este de 0,087% /luna calculat la soldul creditului.

RBS impune clientilor incheierea unei asigurari ce acopera riscurile de deces si intrare in somaj. Aceasta costa 5,9% din valoarea creditului si este retinuta la acordare.

Oferta de credite de consum a CEC Bank presupune doar asigurarea impotriva decesului. Prima este platita la acordare si este stabilita pentru fiecare client in parte.

Si ATE Bank ofera posibilitatea clientilor de a opta pentru o asigurare de deces si invaliditate atunci cand obtin un credit de nevoi personale fara ipoteca. Produsul presupune un cost suplimentar de 0,4% /luna la sold fata de varianta standard.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Credite nevoi personale


Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari
Creditele in magazin sunt rapide, dar au costuri mari

Daca bancile sunt preferate cand vine vorba de sistemul rate fara dobanda de catre retaileri, pentru variantele de e-credit sau credit direct in magazin s-a ales oferta IFN-urilor, care pot oferi banii mai repede decat bancile dar la costuri semnificativ mai mari decat in cazul unui credit de nevoi personale.

8 Septembrie 2020 | Credite de consum

Credite de nevoi personale, oferta estivala
Credite de nevoi personale, oferta estivala

Cateva banci au lansat oferte pentru creditele de nevoi personale intr-o perioada in care multi aleg sa isi petreaca vacantele, tentandu-si potentialii debitori cu certificate digitale oferite gratuit sau cu dobanzi mai mici decat cele standard.

20 August 2020 | Credite de consum

Creditele First Bank pot fi obtinute prin Conso
Creditele First Bank pot fi obtinute prin Conso

First Bank s-a alaturat retelei de parteneri Conso, in sectiunea Credite Nevoi Personale. Utilizatorii pot solicita credit la banca, completand online un simplu formular.

27 Iulie 2020 | Credite de consum

Cum verific scorul FICO prin Conso?
Cum verific scorul FICO prin Conso?

Prin parcurgerea unor pasi simpli, Conso va ajuta sa obtineti odata cu ofertele de credit cele mai convenabile si un raport de credit din care aflati, pe langa istoricul de plata si interactiunile cu creditorii, la ce punctaj va vor evalua bancile (scorul FICO).

25 Mai 2020 | Credite de consum

Mai multe articole

Inapoi sus