top banner

ING joaca la intimidare cu clientii contestatari

09 Iunie 2009 | Autor: Alexandra Popa

ING joaca la intimidare cu clientii contestatari

Clientii bancilor care se considera nedreptatiti nu au prea multe alternative. Protectia Consumatorilor ridica din umeri, mediator bancar nu exista, astfel ca singura solutie o reprezinta actiunea in instanta. Ajunsi aici, clientii au de trecut un nou test: pot fi obligati sa plateasca bancii mii de euro sub forma cheltuielilor de judecata.
 
Un client ING Bank din Baia Mare a considerat ca banca i-a majorat rata dobanzii la creditul de nevoi personale cu ipoteca mult mai mult decat i-ar fi permis clauzele contractuale si formula specificata in contract.
 
Intrucat nu s-a inteles cu banca, clientul - de profesie jurist - a decis sa se adreseze justitiei.
 
In cererea depusa la tribunalul Maramures, clientul nu a solicitat despagubiri materiale ci doar ca instanta sa constate modificarea incorecta a ratei dobanzii si sa dispuna restituirea sumelor platite in plus, peste valoarea normala a ratelor lunare. De asemenea, a cerut sa i se restituie cheltuielile de judecata, in cazul in care castiga procesul.
 
Reactia ING Bank a fost insa disproportionata. Banca nu s-a multumit sa trimita un inscris in instanta sau sa delege un jurist propriu sa-i reprezinte interesele. Pentru un caz relativ obisnuit, banca s-a adresat unui cabinet de avocatura cunoscut din Bucuresti, caruia i-a platit peste 2.000 euro. 
 
Iar, in intampinarea formulata catre instanta, ING Bank a solicitat acoperirea acestor cheltuieli de catre client, daca el va pierde procesul.
 

Avocati platiti regeste din buzunarul clientilor

 
Din documentele depuse la dosar, rezulta ca ING Bank a fost de acord sa plateasca avocatilor nu mai putin de 125 euro pe ora, in conditiile in care este vorba de un client persoana fizica ce a semnat un contract de credit standard.
 
Contract care, la randul lui, a fost probabil minutios pregatit de o "armata" de juristi din cadrul bancii.
 
Mai mult, clientul nu a solicitat decat clarificarea unor conditii, fara sa vina cu pretentii materiale care ar fi "ars la buzunar" institutia de credit.
 
Daca situatia din Maramures nu este una singulara, ar trebui ca practicile de acest gen sa fie monitorizate mai atent de institutiile statului care urmaresc respectarea drepturilor consumatorilor.
 

Instanta poate lasa banca cu buzele umflate

 
Chiar daca ING Bank a cerut clientului sa plateasca cheltuieli de judecata de peste 2.000 euro in cazul in care are castig de cauza, cererea ii poate fi respinsa de instanta.
 
Clientii nu platesc automat orice suma solicita banca, chiar daca pierd procesul. Juristii contactati de Conso.ro afirma ca numai instanta poate decide, o data cu pronuntarea sentintei, daca accepta plata cheltuielilor de judecata si poate stabili, independent, si cuantumul acestora, in cazul in care pretentiile bancii sunt considerate exagerate.
 
Mai mult, pe parcursul derularii procesului, in masura in care considera ca nivelul cheltuielilor de judecata solicitate de banca este prea mare, clientul poate face o sesizare catre instanta, pentru a-i atrage atentia asupra acestei situatii.
 

Clientii nedreptatiti sunt abandonati de cei platiti sa-i protejeze

 
Clientii care considera ca sunt nedreptatiti in relatia cu banca nu au prea multe variante la indemana. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), care ar trebui sa vegheze la respectarea drepturilor clientilor, se spala de multe ori pe maini cand trebuie sa sanctioneze bancile.
 
Deseori, chiar in cazul in care considera ca banca a gresit, ANPC se multumeste sa-i dea acesteia amenda, insa nu o obliga sa corecteze eroarea sau abuzul comis asupra clientului.
 
In plus, in Romania nu exista inca un mediator bancar, precum in restul statelor membre UE. Scopul principal al acestui organism ar fi fost acela de a media dispute si neintelegeri intre banci si clienti, in mod gratuit si corect. Deciziile date de acest organism ar trebui, cel putin teoretic, sa fie asumate de parti.
 
Clientul ramane astfel intr-o situatie mai mult fara iesire: chiar daca statul ii da dreptate, printr-o autoritate guvernamentala care teoretic ar trebui sa-l protejeze, pentru a obtine corectarea situatiei, trebuie sa dea banca in judecata, pe propria cheltuiala si asumandu-si plata unor "daune" de mii de euro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul