top banner

Restantele populatiei au crescut puternic in ianuarie

01 Aprilie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Restantele populatiei au crescut puternic in ianuarie

In ciuda planurilor promise de banci si a solutiilor pentru cei cu dificultati in rambursarea creditelor, totalul restantelor populatiei a cunoscut o crestere puternica in ianuarie, de aproape 15% fata de finalul lui 2008. Valoarea ratelor neplatite cel putin 30 zile de la scadenta s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut.
 
Totalul restantelor mai mari de 30 zile inregistrate de populatie a ajuns la 1.125 milioane lei in ianuarie 2009 fata de numai 582 milioane lei in urma cu 1 an.
 
Cel mai important avans l-au inregistrat restantele in valuta. Atat in cazul creditelor in euro cat si in alte valute, ratele lunare cu intarzieri de peste 30 zile au crescut cu 23% in ianuarie, in timp ce pentru creditele in lei, restatele au avansat cu 12%
 
O explicatie ar putea fi cresterea abrupta a cursului de schimb la inceputul anului, in ciuda unei usoare reduceri a dobanzilor. Daca la finalul lui noiembrie, un euro putea fi cumparat cu 3,8 lei, in ianuarie s-a atins un maxim de 4,3 lei pentru un euro.
 
cazul unui credit de 50.000 euro pe 30 ani, luand in considerare atat cresterea cursului, dar si scaderea dobanzii, rata medie platita de o familie ar fi urcat de la 1.370 lei in noiembrie la 1.510 lei in ianuarie.
 
In In cazul creditelor in lei, desi dobanzile au crescut in ianuarie, efectul asupra ratelor nu a fost atat de puternic. Spre exemplu, pentru un credit de 20.000 lei pe 5 ani, rata lunara ar fi urcat de la 490 lei la 500 lei, daca tinem cont de dobanzile medii publicate de BNR.
 

Ce pot face clientii care intampina dificultati financiare?

 
Bancile au anuntat inca de la finalul anului trecut ca recunosc situatia dificila in care se vor afla proprii clienti si ca ii vor sustine pentru a o depasi mai usor.
 
Cresterea ratelor este insa doar una din cauzele pentru care restantierii s-au inmultit. Aspectele mai problematice sunt scaderile de salariu sau pierderea locului de munca.
 
Nici una din institutiile de credit nu a pus la punct insa un plan concret pentru a-i ajuta pe cei in dificultate, limitandu-se la a mentiona ca se va analiza fiecare caz in parte de catre consilierii de credit si se va oferi o solutie personalizata.
 
In Marea Britanie, spre exemplu, RBS a acordat o perioada de gratie de 6 luni pana la executarea silita a garantiilor ipotecare pentru toti clientii ce se confrunta cu dificultati financiare, timp in care se va incerca gasirea unor solutii viabile de rambursare a datoriilor.
 
In Romania, dupa 90 zile de la inregistrarea restantei, banca poate sa intre automat in posesia garantiei imobiliare pentru a o valorifica.
 
In cazul in care o persoana nu mai poate plati rata lunara este recomandat sa ia legatura cu banca si sa solicite un plan de reesalonare a datoriilor sau de amanare a ratelor pentru o perioada. Sansele de a obtine un raspuns afirmativ depinde de regula de masura in care solicitantul reuseste sa convinga functionarii bancii ca problemele sale financiare au un caracter temporar.
 
Neplata ratelor la banca ar trebui evitata deoarece orice intarziere mai mare de 30 zile este raportata la Biroul de Credit. Informatia este stocata timp de 4 ani, perioada in care sansele de a obtine un credit bancar scad foarte mult.
 
Daca intampinati dificultati financiare la plata ratelor, iar banca v-a refuzat o solutie de reesalonare sau amanare, puteti sa ne scrieti pe adresa office@conso.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Ce banci ofera credite de nevoi personale cu dobanzi apropiate de IRCC?

Nu doar creditele ipotecare pot avea dobanzi fixe care rivalizeaza cu ROBOR sau IRCC, ci si creditele de nevoi personale, in anumite conditii.

17 Sep 2024 | Credite nevoi personale
Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Overdraftul, concurent pentru creditul de consum?

Intr-o perioada in care marea majoritate a dobanzilor la creditele de consum sunt fixe si nu foarte mici, exista o campanie pentru un card de debit cu overdraft si dobanda IRCC+3,5%.

04 Sep 2024 | Credite nevoi personale
30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

30 de rate egale și fără dobândă oriunde în lume, cu cardul de credit ING - pentru plăți peste 1.500 lei, până pe 30 septembrie

Vrei să îți modernizezi o cameră din casă sau să îți schimbi electrocasnicele cu unele clasa A, însă nu ai reușit încă să pui suficienți bani deoparte? Sau poate ai în plan o altă achiziție importană, care trece granițele țării? Până pe 30 septembrie, cu ING Credit Card, poți face orice cumpărături în 30 de rate egale, fără dobândă, oriunde în lume (excepția țărilor Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba). Singurele condiții sunt ca tranzacția să fie peste 1.500 de lei și să o efectuezi până pe 30 septembrie. În cazul în care cumparăturile sunt sub valoarea de 1500 de lei, primești 3 rate (sau mai multe în funcție de partenerii selectați ING).

30 Aug 2024 | Credite nevoi personale
Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Ce a generat explozia creditelor de consum in 2024?

Soldul creditelor de consum a crescut de la 66,2 miliarde lei in iunie 2023 la 74,3 miliarde lei in iunie 2024 si pe fondul unei reduceri a dobanzilor medii la creditele noi cu putin peste 2 procente.

21 Aug 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul