top banner

Bancile sunt chemate sa justifice comisioanele mari de rambursare anticipata

11 Martie 2009 | Autor: Alexandra Popa

Protectia Consumatorilor a informat bancile ca nivelurile ridicate ale comisioanelor de rambursare anticipata vor trebui justificate de eventuale pierderi suferite prin incasarea unui imprumut inainte de scadenta. ANPC recomanda bancilor sa utilizeze inca de pe acum nivelul impus de Comisia Europeana prin noua directiva, de maxim 1%.
 
Printr-o scrisoare adresata ARB, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) precizeaza ca bancile trebuie sa dea justificari temeinice cu privire la nivelurile ridicate ale comisioanelor de rambursare anticipata.
 
“In cazul unui control din partea ANPC, banca va trebui sa demonstreze care sunt pierderile suferite in cazul in care consumatorul ramburseaza anticipat, valoarea comisionului urmand a fi cel mult egala cu pierderile suferite de banca”, se arata in scrisoarea inaintata.
 

Clauze abuzive

 
Conform legislatiei, acest comision nu trebuie sa constituie un obstacol disproportionat in calea clientului de a rambursa anticipat creditul.
 
“In alta ordine de idei, perceperea unui comision de rambursare anticipata de valoare mare poate fi considerata clauza abuziva, urmand ca instanta sa evalueze caracterul acesteia”, au mai precizat reprezentantii ANPC in corespondenta oficiala avuta cu Asociatia Romana a Bancilor.
 
In prezent, in Romania plaja de valori ale acestui comision este foarte mare. In timp ce unele institutii, precum Banca Transilvania sau ING Bank dau posibilitatea clientilor de a rambursa creditul fara costuri, alte banci impun un comision de rambursare anticipata ce ajunge pana la 5% din suma platita in avans, cum este cazul la Bank of Cyprus.
 

Comisioanele vor fi plafonate din 2010

 
Comisia Euopeana a luat in vizor aceasta practica a bancilor de a incerca sa tina clientul “captiv” pana la scadenta, prin impunerea unor bariere de cost mari la rambursarea anticipata.
 
Astfel, in 2010 va intra in vigoare o Directiva Europeana ce impune bancilor sa limiteze valoarea comisioanelor de rambursare anticipata. Directiva se aplica insa numai in cazul creditelor de consum negarantate, mai mici de 75.000 euro.
 
Chiar si asa, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a recomandat oficial bancilor romanesti sa foloseasca aceste valori pentru toate tipurile de imprumuturi acordate populatiei.
 

Creditele cu dobanda variabila ar trebui scutite de comision

 
“Pentru a nu exista diferente de opinie intre banca si inspectorii ANPC, consideram ca banca poate utiliza pentru acest comision limitele impuse de noua Directiva Europeana privind creditarea, care va intra in vigoare in 2010”, au transmis reprezentantii Autoritatii.
 
Prin aceasta se stabileste un nivel maxim al comisionului de 1%, in cazul in care creditul este rambursat cu cel putin un an inainte de scadenta. Valoarea se reduce la 0,5%, daca pana la scadenta a ramas mai putin de un an, dar banca va avea dreptul la aceasta compensatie numai in cazul in care dobanda perceputa pentru acel imprumut este fixa.
 
In cazul in care dobanda este variabila, nu se vor putea impune comisioane de plata a creditului in avans.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul