Privind evolutia pietei de capital pe primele 4 luni ale anului, se observa diferente intre randamentele unei investitii la bursa si cele intr-un fond de actiuni. Majoritatea fondurilor de actiuni au inregistrat randamente mai mari fata de un plasament direct in actiuni, nemaivorbind de siguranta si timpul economisit.
Realizarea unei investitii sigure pe unul sau pe mai multi emitenti este improbabila in conditiile volatilitatii inregistrate in ultimele luni pe bursa romaneasca. De asemenea, multiplele cauze care au determinat cresterile si scaderile bruste pe bursa au ridicat un semn de intrebare chiar si in mintea jucatorilor cu experienta din ringul bursier: sa merg mai departe pe bursa sau sa ma orientez catre fondurile de actiuni?
Cei care au investit pe piata de capital incepand cu luna ianuarie si pana la mijlocul lunii mai, au avut parte de un randament mediu de 12,64% daca investeau in SIF-uri si de 16,3% daca isi plasau banii intr-un portofoliu format in mod egal din restul actiunilor de la bursa. Pe de alta parte, o investitie in aceeasi perioada intr-unul din fondurile de actiuni s-a dovedit a fi mai atractiva, avand in vedere ca politica fondurilor presupune diversificarea portofoliului cu alte instrumente financiare.
Astfel, o mare parte a fondurilor au inregistrat randamente peste indicele bursier BET-FI, care monitorizeaza perfomantele celor 5 SIF-uri. Napoca a avut cresteri mai mari cu peste 13%, iar Oportunitati Nationale cu peste 15%. Au fost insa si fonduri de actiuni ale caror performante au depasit chiar si media generala a cresterilor din piata de capital. Vedeta perioadei a fost Active Dinamic, cu o crestere de 19,19%, urmata de BT Maxim.
Insa nu doar castigul de randament trebuie luat in calcul atunci cand alegi forma unei investitii. In cazul fondurilor, timpul alocat este redus semnificativ, intrucat gestionarea banilor este facuta de specialisti care cunosc bine si analizeaza permanent evolutia pietei, fata de o investitie pe cont propriu care presupune o informare continua.
De asemenea, fondurile beneficiaza de comisioane reduse din partea societatilor de brokeraj, datorita faptului ca investesc sume mari, greu accesibile unui investitor obisnuit. In acest fel, cheltuielile investitionale sunt reduse semnificativ, cu efecte benefice asupra randamentului.
Si la capitolul „sume alocate investitiei” fondurile ies in avantaj. Suma minima alocata unui plasament este reprezentata de doar o unitate de fond, in timp ce societatile de brokeraj solicita sume cu cel putin 3 zerouri pentru a permite accesul prin intermediul lor pe piata de capital.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News