top banner

Romanii sunt bine conectati la internet dar nu au incredere in tranzactiile online

27 Februarie 2015 | Autor: Conso

Romania sta bine la conectivitatea la Internet, insa este pe ultimul loc in Uniunea Europeana la competente digitale si in ceea ce priveste tranzactiile online. Doar 7,7% dintre utilizatorii de internet folosesc serviciile bancare online si numai 17% fac cumparaturi online – cea mai scazuta rata dintre toate tarile UE.
 
Si in ceea ce priveste integrarea tehnologiei digitale de catre intreprinderi, Romania este pe ultimul loc intre tarile UE, punctajul sau de 0,19 fiind si cel mai mic dintre cele primite la cele cinci directii analizate.
Comisia Europeana a publicat Indicele economiei si societatii digitale (DESI) 2015, ce prezinta situatia din fiecare stat membru. Raportul releva faptul ca Romania, desi a inregistrat progrese in sfera digitala, ocupa in continuare ultima pozitie in clasamentul european in ceea ce priveste acest sector.
Principalele directii de dezvoltare in domeniul pietei unice digitale sunt: conectivitatea, competentele digitale ale utilizatorilor, utilizarea internetului, digitalizarea serviciilor publice si integrarea tehnologiilor digitale.
 
In ceea ce priveste conectivitatea, Romania inregistreaza cele mai bune rezultate. Cu un punctaj global de 0,49, Romania se situeaza pe locul 20 in randul tarilor UE. Un procent tot mai important din populatie este abonat la retele in banda larga rapida (in prezent 59% dintre abonamentele la internet fix sunt abonamente la conexiuni rapide de internet, fata de 54% in anul 2013 – ceea ce plaseaza Romania pe locul 2 din acest punct de vedere).
Cu toate acestea, 10% din gospodariile din Romania nu sunt nici acum legate la retele fixe in banda larga si aproape jumatate din gospodarii nu au abonamente la retelele fixe in banda larga.
Pe de alta parte, raportul plaseaza Romania pe ultimul loc in clasamentul statelor membre la capitolul competente digitale, desi, fata de anul trecut, a inregistrat usoare progrese in domeniu. Astfel, numai 20% dintre romani detin competente digitale de baza, Romania avand cel mai mic procent de specialisti ITC – 1,3% – in totalul fortei de munca din toate tarile UE. De asemenea, nivelul increderii utilizatorilor este foarte redus (doar 7,7% dintre utilizatorii de internet folosesc serviciile bancare online si numai 17% fac cumparaturi online – cea mai scazuta rata din toate tarile UE).
La  activitatile online, Romania se situeaza tot pe utlimul loc in randul tarilor UE. Romanii par sa manifeste cea mai mare reticenta atunci cand trebuie sa incheie tranzactii pe internet. Totusi, ei citesc stiri online (70%), asculta muzica, vizioneaza filme si joaca jocuri online (46%), utilizeaza internetul pentru apeluri vocale sau video (46%) sau prin intermediul retelelor de socializare (67%) si consulta continut video prin conexiunile la internet in banda larga (mai ales prin serviciile de video la cerere — 33%). Interesul manifestat de romani pentru cele mai multe dintre aceste activitati este mai mare decat in ansamblul UE.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri
Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Achizitionate individual sau in cazul unor pachete, cardurile de debit cu cashback la comerciantii parteneri pot oferi sansa unor economii reale cand sunt vizate magazinele cele mai frecventate de posesori.

11 Ian 2024 | Carduri
Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Mai multe banci se bat in oferte concurente pentru pachetele de cont curent, pretextul potrivit pentru atragerea de noi depozite si plasarea unor noi imprumuturi.

12 Dec 2023 | Carduri
Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Tot mai multe solutii pentru schimbul valutar fara costuri

Schimbarea leilor in valuta in perioada concediilor sau economisirea in euro fara costurile conversiei sunt acum mai accesibile publicului prin solutiile propuse de banci sau fintech-uri nebancare.

26 Oct 2023 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă