Comisia Europeana propune noi beneficii pentru detinatorii de carduri

Comisia Europeana a adoptat un pachet de masuri care isi propune sa adapteze piata platilor din UE la posibilitatile oferite de piata unica si sa sprijine cresterea economiei UE. Masurile adoptate includ o noua directiva privind serviciile de plata si un regulament privind comisioanele interbancare pentru operatiunile de plata cu cardul.

Pachetul de masuri adoptat de Comisia Europeana a fost sustinut de doi dintre cei mai influenti comisari europeni: Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta, vicepresedinte al Comisiei Europene, si Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii.

“Astazi, piata platilor din UE este fragmentata si presupune un cost ridicat, de mai mult de 1% din PIB-ul UE – 130 miliarde de euro pe an. Este un cost pe care economia noastra nu si-l poate permite. Propunerea noastra va promova piata unica digitala prin garantarea de plati pe internet mai ieftine si mai sigure, atat pentru comerciantii cu amanuntul, cat si pentru consumatori.

Modificarile propuse pentru comisioanele interbancare vor elimina o bariera importanta intre pietele nationale ale platilor si vor pune capat, in cele din urma, nivelului nejustificat de ridicat al acestor comisioane”, a afirmat comisarul Barnier, cu ocazia prezentarii propunerilor Comisiei Europene.

“Comisioanele interbancare platite de comerciantii cu amanuntul se rasfrang asupra facturilor consumatorilor. Consumatorii nu numai ca nu sunt constienti de acest lucru, ci chiar sunt incurajati, prin sisteme de retributie, sa utilizeze cardurile care le furnizeaza bancilor cele mai mari venituri. (…) Comerciantii cu amanuntul vor realiza economii semnificative datorita reducerii comisioanelor platite bancilor, iar consumatorii vor beneficia de aceasta situatie, datorita reducerii preturilor de vanzare cu amanuntul” a adaugat Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene.

Intr-o prima reactie la anuntul Comisiei Europene, MasterCard Europe afirma ca sustine in totalitate obiectivul Comisiei de a incuraja plati electronice mai sigure, mai competitive si cu un grad mai mare de inovatie.

Reprezentantii MasterCard Europe afirma ca sunt “preocupati de faptul ca unele dintre propunerile legislative prezentate astazi, cum ar fi limitarea comisioanelor de interchange si restrictiile aplicate regulii privind acceptarea tuturor cardurilor emise sub acceasi marca, nu vin in sprijinul acestor obiective. Dimpotriva, credem ca ele vor dauna si vor constitui un inconvenient pentru utilizatorii de carduri si pentru comerciantii mici si vor restrictiona concurenta si inovatia pe piata europeana de plati”.

Plafoane maximale pentru comisioanele interbancare cu carduri

Daca propunerile Comisiei Europene nu vor fi radical modificate in procesul aprobarii lor in Parlamentul European si la nivelul Consiliului Uniunii Europene, consumatorii vor beneficia de mai multe solutii de plata, vor fi mai protejati si vor plati mai putin pentru serviciile de plata decat in prezent.

In ultimii ani, in zona platilor pe internet au aparut noi solutii care permit consumatorilor sa plateasca instant pentru cumparaturile pe care le fac, fara a avea nevoie de un card de credit (de notat ca, conform statisticilor UE, aproximativ 60% din populatia Uniunii nu dispune de un card de credit).

Aceste plati se realizeaza printr-o legatura directa intre platitor si comerciantul online, prin intermediul modulului de internet banking al platitorului. Aceste solutii de plata inovatoare si mai putin costisitoare sunt oferite deja in unele tari din UE (Sofort in Germania, IDeal in Olanda, Trustly in tarile nordice). Noua propunere de directiva va permite extinderea acestor solutii de plata si pe alte piete nationale din UE.

De asemenea, propunerile Comisiei Europene vor contribui la reducerea costurilor platite de consumatori pentru utilizarea cardurilor. Pe durata unei perioade de tranzitie de 22 de luni, in cazul tranzactiilor transfrontaliere (cand detinatorul de card utilizeaza cardurile in strainatate sau cand un comerciant cu amanuntul utilizeaza o banca dintr-o alta tara), se vor aplica plafoane maximale in ceea ce priveste comisioanele interbancare pentru carduri de debit (0,2% din valoarea tranzactiei) si de credit (0,3% din valoarea tranzactiei).

Dupa expirarea acestei perioade, aceleasi plafoane se vor aplica si in cazul tranzactiilor nationale. In paralel, se va interzice suprataxarea consumatorilor pentru platile efectuate cu cardul (in acele tari unde aceasta practica nu a fost deja interzisa, cum este cazul Romaniei), iar masura se asteapta sa aduca importante beneficii in special celor care utilizeaza cardul pentru achizitionarea online a biletelor de avion.

Pentru cele aproximativ 5% dintre carduri – cele care nu fac obiectul acestor plafoane (cardurile comerciale si cele de tip AMEX sau Diners Club), comerciantii cu amanuntul vor putea sa perceapa in continuare suprataxe sau vor putea sa refuze sa le accepte. In felul acesta, costurile impuse de aceste carduri costisitoare vor putea fi transferate direct catre cei care le utilizeaza, in loc sa fie suportate de toti consumatorii.

Consumatorii vor avea mai multe drepturi


De asemenea, consumatorii vor fi mai bine protejati impotriva fraudei, a eventualelor abuzuri si a incidentelor de plata care apar in cazul operatiunilor de plata executate incorect. Cu exceptia cazurilor de frauda si de neglijenta grava, plafonul maxim al pierderilor care pot fi suportate de consumatori se va reduce de la 150 EUR (cat este in prezent) la 50 EUR.

Consumatorii vor beneficia si de drepturi suplimentare in caz de disputa. Astfel, bancile vor fi obligate sa raspunda in scris intr-un termen maxim de 15 zile lucratoare. In plus, regula generala (de la care astazi exista unele exceptii) va deveni aceea a “dreptului neconditionat la rambursare” pentru consumatori, chiar si pentru tranzactiile aflate in disputa.

Propunerea ofera mai multe drepturi si consumatorilor europeni care transfera bani in afara Europei sau efectueaza plati in monede “non-UE”. Comisia se asteapta ca un nivel mai ridicat de transparenta a pietei sa conduca si la reducerea costurilor pentru cei care trimit bani din/in strainatate.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?
Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.

28 August 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus