top banner

Comisia Europeana propune noi beneficii pentru detinatorii de carduri

24 Iulie 2013 | Autor: Alin Iacob

Comisia Europeana propune noi beneficii pentru detinatorii de carduri
Comisia Europeana a adoptat un pachet de masuri care isi propune sa adapteze piata platilor din UE la posibilitatile oferite de piata unica si sa sprijine cresterea economiei UE. Masurile adoptate includ o noua directiva privind serviciile de plata si un regulament privind comisioanele interbancare pentru operatiunile de plata cu cardul.
Pachetul de masuri adoptat de Comisia Europeana a fost sustinut de doi dintre cei mai influenti comisari europeni: Joaquin Almunia, comisarul european pentru concurenta, vicepresedinte al Comisiei Europene, si Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii.
“Astazi, piata platilor din UE este fragmentata si presupune un cost ridicat, de mai mult de 1% din PIB-ul UE – 130 miliarde de euro pe an. Este un cost pe care economia noastra nu si-l poate permite. Propunerea noastra va promova piata unica digitala prin garantarea de plati pe internet mai ieftine si mai sigure, atat pentru comerciantii cu amanuntul, cat si pentru consumatori.
Modificarile propuse pentru comisioanele interbancare vor elimina o bariera importanta intre pietele nationale ale platilor si vor pune capat, in cele din urma, nivelului nejustificat de ridicat al acestor comisioane”, a afirmat comisarul Barnier, cu ocazia prezentarii propunerilor Comisiei Europene.
“Comisioanele interbancare platite de comerciantii cu amanuntul se rasfrang asupra facturilor consumatorilor. Consumatorii nu numai ca nu sunt constienti de acest lucru, ci chiar sunt incurajati, prin sisteme de retributie, sa utilizeze cardurile care le furnizeaza bancilor cele mai mari venituri. (…) Comerciantii cu amanuntul vor realiza economii semnificative datorita reducerii comisioanelor platite bancilor, iar consumatorii vor beneficia de aceasta situatie, datorita reducerii preturilor de vanzare cu amanuntul” a adaugat Joaquin Almunia, vicepresedintele Comisiei Europene.
Intr-o prima reactie la anuntul Comisiei Europene, MasterCard Europe afirma ca sustine in totalitate obiectivul Comisiei de a incuraja plati electronice mai sigure, mai competitive si cu un grad mai mare de inovatie.
Reprezentantii MasterCard Europe afirma ca sunt “preocupati de faptul ca unele dintre propunerile legislative prezentate astazi, cum ar fi limitarea comisioanelor de interchange si restrictiile aplicate regulii privind acceptarea tuturor cardurilor emise sub acceasi marca, nu vin in sprijinul acestor obiective. Dimpotriva, credem ca ele vor dauna si vor constitui un inconvenient pentru utilizatorii de carduri si pentru comerciantii mici si vor restrictiona concurenta si inovatia pe piata europeana de plati”.
Plafoane maximale pentru comisioanele interbancare cu carduri
Daca propunerile Comisiei Europene nu vor fi radical modificate in procesul aprobarii lor in Parlamentul European si la nivelul Consiliului Uniunii Europene, consumatorii vor beneficia de mai multe solutii de plata, vor fi mai protejati si vor plati mai putin pentru serviciile de plata decat in prezent.
In ultimii ani, in zona platilor pe internet au aparut noi solutii care permit consumatorilor sa plateasca instant pentru cumparaturile pe care le fac, fara a avea nevoie de un card de credit (de notat ca, conform statisticilor UE, aproximativ 60% din populatia Uniunii nu dispune de un card de credit).
Aceste plati se realizeaza printr-o legatura directa intre platitor si comerciantul online, prin intermediul modulului de internet banking al platitorului. Aceste solutii de plata inovatoare si mai putin costisitoare sunt oferite deja in unele tari din UE (Sofort in Germania, IDeal in Olanda, Trustly in tarile nordice). Noua propunere de directiva va permite extinderea acestor solutii de plata si pe alte piete nationale din UE.
De asemenea, propunerile Comisiei Europene vor contribui la reducerea costurilor platite de consumatori pentru utilizarea cardurilor. Pe durata unei perioade de tranzitie de 22 de luni, in cazul tranzactiilor transfrontaliere (cand detinatorul de card utilizeaza cardurile in strainatate sau cand un comerciant cu amanuntul utilizeaza o banca dintr-o alta tara), se vor aplica plafoane maximale in ceea ce priveste comisioanele interbancare pentru carduri de debit (0,2% din valoarea tranzactiei) si de credit (0,3% din valoarea tranzactiei).
Dupa expirarea acestei perioade, aceleasi plafoane se vor aplica si in cazul tranzactiilor nationale. In paralel, se va interzice suprataxarea consumatorilor pentru platile efectuate cu cardul (in acele tari unde aceasta practica nu a fost deja interzisa, cum este cazul Romaniei), iar masura se asteapta sa aduca importante beneficii in special celor care utilizeaza cardul pentru achizitionarea online a biletelor de avion.
Pentru cele aproximativ 5% dintre carduri – cele care nu fac obiectul acestor plafoane (cardurile comerciale si cele de tip AMEX sau Diners Club), comerciantii cu amanuntul vor putea sa perceapa in continuare suprataxe sau vor putea sa refuze sa le accepte. In felul acesta, costurile impuse de aceste carduri costisitoare vor putea fi transferate direct catre cei care le utilizeaza, in loc sa fie suportate de toti consumatorii.
Consumatorii vor avea mai multe drepturi
De asemenea, consumatorii vor fi mai bine protejati impotriva fraudei, a eventualelor abuzuri si a incidentelor de plata care apar in cazul operatiunilor de plata executate incorect. Cu exceptia cazurilor de frauda si de neglijenta grava, plafonul maxim al pierderilor care pot fi suportate de consumatori se va reduce de la 150 EUR (cat este in prezent) la 50 EUR.
Consumatorii vor beneficia si de drepturi suplimentare in caz de disputa. Astfel, bancile vor fi obligate sa raspunda in scris intr-un termen maxim de 15 zile lucratoare. In plus, regula generala (de la care astazi exista unele exceptii) va deveni aceea a “dreptului neconditionat la rambursare” pentru consumatori, chiar si pentru tranzactiile aflate in disputa.
Propunerea ofera mai multe drepturi si consumatorilor europeni care transfera bani in afara Europei sau efectueaza plati in monede “non-UE”. Comisia se asteapta ca un nivel mai ridicat de transparenta a pietei sa conduca si la reducerea costurilor pentru cei care trimit bani din/in strainatate.
Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cele mai bune carduri de cash-back

Cele mai bune carduri de cash-back

Sa iti poti recupera un procent din valoarea cumparaturilor uzuale fara ca asta sa presupuna neaparat costuri colaterale reprezinta o provocare pentru tot mai multi romani.

20 Apr 2022 | Carduri
Cum te poti transforma din client in agent de vanzari

Cum te poti transforma din client in agent de vanzari

Orange Money, copiata imediat de concurentul direct Revolut, a propus un bonus de 150 de lei fiecarui client care aduce un nou recrut in sistem din lista lui de amici. Si beneficiile nu se opresc aici.

22 Feb 2022 | Carduri
Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Despre dileme fericite si cumparaturi mai relaxate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank

Cati oameni, atatea dileme fericite. Vestea buna e ca nu trebuie sa mai alegi! Le poti avea pe toate cu Cardul de Credit de la Intesa Sanpaolo Bank.

13 Dec 2021 | Carduri
Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

Cinci lucruri importante despre cardurile virtuale

La aproape doua luni de la lansarea cardurilor virtuale in portofoliul ING Bank Romania, peste 16.000 de persoane le-au emis in Home’Bank si au inceput sa le utilizeze, un sfert chiar inainte ca acestea sa fie anuntate in mod oficial.

08 Noi 2021 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă