Citibank alimenteaza bugetul statului din banii clientilor

Exista situatii in care bancile sunt mai “catolice” decat Ministerul Finantelor in materie de impozitare. Este si cazul impunerii, inca de la primul leu, a bonusurilor acordate detinatorilor de carduri de credit. Chiar si ANAF nu considera necesara plata unui impozit, dar clientilor li se iau in continuare bani, care sunt virati la buget.

Una din principalele promotii cu care bancile incearca sa atraga clienti pentru cardurile de credit este optiunea de cash-back, respectiv acordarea de bonusuri sub forma de bani sau puncte pentru fiecare tranzactie efectuata.

Bonusul este interpretat diferit insa de specialistii bancilor. In timp ce majoritatea il considera ca fiind premiu si impoziteaza numai sumele mai mari de 600 lei, exista si exceptii, cand bonusul este impozitat incepand cu primul leu.

Citibank vireaza la stat bonusurile aferente clientilor


Citibank a lansat in toamna anului trecut un nou card ce credit – Citi Value Card – ce ofera bonusuri procentuale la fiecare tranzactie realizata in anumite magazine de profil.

Bonusul este calculat sub forma procentuala, 5% din suma cheltuita in primele 3 luni si 2% ulterior, nu mai mult de 300 lei lunar.

Din sumele ce revin clientilor, banca retine insa impozit de 16% si il vireaza catre stat “in conformitate cu legislatia in vigoare”. Bonusul apare pe extrasul de cont sub forma de credit in contul cardului, iar impozitul de 16% apare ca si debit.

“Consideram ca bonusul sub forma de recompensa asociat produsului Value Card nu poate fi asimilat ca si premiu in acceptiunea Codului Fiscal”, au precizat reprezentantii bancii pentru Conso.ro. Daca ar fi fost asimilat, atunci s-ar fi aplicat regula care statueaza ca pentru sume mai mici de 600 lei nu se percepe impozit.

Citibank incadreaza fiscal bonusul la art. 78 din Codul Fiscal, respectiv “venituri din alte surse”, care sunt impozabile cu cota unica de 16%, indiferent de valoare.

In consecinta, bonusul net pe care il primesc efectiv clientii este diminuat de banca in beneficiul bugetului de stat. Astfel, in loc de 5%, clientii primesc un bonus de doar 4,20% in primele 3 luni si in loc de 2%, un bonus de doar 1,68% ulterior.

Spete similare, practici total diferite

Reteta Citibank de a atrage clienti prin acordarea de bonusuri nu este noua. Carduri de credit similare sunt disponibile in piata de cativa ani, fie sub forma de facilitati de reducere, fie sub forma de puncte de fidelitate.

Chiar daca, in esenta, este vorba de acelasi produs, celelalte banci abordeaza problematica fiscala a bonusurilor la cardurile de credit cu totul diferit, adica in beneficiul consumatorului.

Contactati de Conso.ro, reprezentantii bancilor care ofera facilitati similare au precizat ca trateaza respectivul bonus ca si premiu, si atata vreme cat nivelul bonusului nu depaseste 600 lei lunar, nu este impozitat.

“Acordarea punctelor de fidelitate de catre BRD participantilor la Program echivaleaza cu acordarea de premii in bani. Premiile in bani sunt considerate venituri individuale brute provenite din campanii promotionale si daca depasesc valoarea de 600 lei se supun impozitarii conform Codui Fiscal in vigoare”, se arata in regulamentul Punct Card de la BRD. 

Pragul maxim stabilit de banca la utilizarea punctelor de fidelitate acumulate este de 120.000 de puncte /tranzactie, valoare ce corespunde sumei de 600 lei. Astfel, detinatorii  sunt exonerati de plata impozitului.

Similar, reprezentantii Bancpost au explicat ca bonusul acordat clientilor, prezentat in campanii, este net.

“Nu este nimic ascuns, nu este nimic in plus, clientul are 5% inapoi pe card pentru toate cumparaturile efectuate la comerciantii participanti la promotie si numiti in regulament. Suma calculata din bonusul de 5% aferent tranzactiilor efectuate nu va depasi 100 lei si va fi returnata pe cardul clientului, la cel mult o luna de la data incheierii promotiei”, au explicat reprezentantii bancii mecanismul unei campanii derulate anul acesta.

Nici la Garanti Bank, care are o campanie similara atasata cardurilor de credit, nu se retine impozit aferent bonusurilor acordate.

Si BCR precizeaza clar, in regulamentul privind acordarea de bonusuri penmtru cheltuielile aferente cardurilor ca acestea “echivaleaza cu acordarea de premii in bani; Organizatorul se obliga sa calculeze, sa retina si sa vireze, daca este cazul, impozitul datorat pentru premiile obtinute de catre castigatori”, in conformitate cu Codul fiscal. Deci numai pentru sumele care depasesc limita neimpozabila de 600 lei.

Si Raiffeisen Bank considera bonusul acordat in cadrul campaniilor ca fiind premiu si il impoziteaza in consecinta.

“Organizatorul se obliga sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitul datorat pentru veniturile obtinute de catre castigatori in cadrul acestei promotii, in conformitate cu legea 571/2003, orice alte obligatii de natura fiscala sau de orice alta natura, in legatura cu acestea, fiind in sarcina exclusiva a castigatorului, inclusiv aceea de a suporta impozitul aferent fiecarui premiu acordat de organizatorul promotiei”, se precizeaza in regulamentul oficial.

“Veniturile in bani si in natura acordate ca practica comerciala pentru promovarea produselor bancii sunt tratate din punct de vedere fiscal ca venituri din premii si se impoziteaza potrivit Capitolului VIII al Titlului III din Codul fiscal. In cazul MasterCard Gold Miles & More, beneficiile ( sub forma reducerilor/gratuitatilor pentru diverse servicii/produse) sunt acordate de catre Lufthansa”, au precizat si reprezentantii UniCredit Tiriac Bank.

Banii se scurg din contul clientilor in cel al statului, chiar daca ANAF nu-i vrea


Practica de a retine impozit indiferent de valoarea bonusurilor acordate de banca nu este considerata conforma cu legislatia in vigoare nici macar de catre ANAF. Contactati de Conso.ro, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au precizat ca reducerile de acest gen nu sunt impozabile.

“Referitor la solicitarea dumneavoastra privind impozitarea voucherelor si a altor venituri sub forma bonusurilor si reducerilor acordate de banci clientilor acestora, va comunicam urmatoarele:
Potrivit prevederilor pct.77 din Normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, date in aplicarea art.55 alin.(3) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt considerate avantaje si nu se impoziteaza reducerile de preturi practicate in scopul vanzarii de care pot beneficia clientii persoane fizice”, se arata in raspunsul oficial primit de la ANAF.

Totusi, banii aferenti “impozitului” au fost retinuti luna de luna de Citibank si virati catre stat.

“Suma calculata conform prevederilor legale enumerate mai sus este colectata lunar si transferata la   bugetul de stat pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinuta de la client (conform art.
79 din Codul Fiscal)”, au mentionat reprezentantii Citibank, fara a preciza insa la ce nivel se ridica aceste sume.

Nici consultantii fiscali nu iau partea bancii

O opinie contrara comportamentului actual al bancii a fost formulata si de expertii societatii de consultanta fiscala Biris Goran.

"Conform prevederilor Codului fiscal, veniturile din premii cuprind si veniturile din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale, potrivit legii. In plus, aceste venituri sunt neimpozabile in limita a 600 de lei. Pentru situatia prezentata, bonusurile acordate de banci clientilor in functie de suma utilizata in fiecare luna din linia de credit sunt de natura veniturilor din premii si astfel se vor impozita doar pentru valorile ce depasesc 600 lei", a precizat pentru Conso.ro Ruxandra Jianu, Tax Partener, la firma de consultanta fiscala Biris Goran.

Insa procentul de 16% retinut de Citibank din bonusurile clientilor a intrat si continua sa intre in vistieria statului, in loc sa se regaseasca in conturile acestora. Banca nu a precizat nici care este valoarea bonusurilor, nici a impozitului retinut pana in prezent.

Ramane de vazut ce politica va adopta Citibank pe viitor: daca va redirectiona banii spre conturile clientilor sau va continua sa-i vireze catre bugetul statului. De altfel, chiar in regulamentul cardului de credit se precizeaza ca “in cazul in care sumele recompensate nu vor mai face subiectul impozitarii conform legislatiei in vigoare, banca va aplica respectivele prevederi”.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?
Poate inlocui cardul de credit imprumutul de nevoi personale?

Cresterea limitei de credit, a perioadelor de gratie si parghia ratelor fara dobanda a trezit speranta ca acest produs ar fi varianta mai ieftina, fara costuri aproape, a creditelor de nevoi personale. Exista insa si riscuri.

9 Septembrie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

De ce am opta pentru un card virtual?
De ce am opta pentru un card virtual?

Cardurile virtuale vin cu avantajul taxelor de emitere si livrare zero, conectarii facile cu dispozitivele mobile de plata, dar si cu unele limitari pe partea de retrageri.

24 August 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus