Citibank alimenteaza bugetul statului din banii clientilor


Exista situatii in care bancile sunt mai “catolice” decat Ministerul Finantelor in materie de impozitare. Este si cazul impunerii, inca de la primul leu, a bonusurilor acordate detinatorilor de carduri de credit. Chiar si ANAF nu considera necesara plata unui impozit, dar clientilor li se iau in continuare bani, care sunt virati la buget.

Una din principalele promotii cu care bancile incearca sa atraga clienti pentru cardurile de credit este optiunea de cash-back, respectiv acordarea de bonusuri sub forma de bani sau puncte pentru fiecare tranzactie efectuata.

Bonusul este interpretat diferit insa de specialistii bancilor. In timp ce majoritatea il considera ca fiind premiu si impoziteaza numai sumele mai mari de 600 lei, exista si exceptii, cand bonusul este impozitat incepand cu primul leu.

Citibank vireaza la stat bonusurile aferente clientilor


Citibank a lansat in toamna anului trecut un nou card ce creditCiti Value Card – ce ofera bonusuri procentuale la fiecare tranzactie realizata in anumite magazine de profil.

Bonusul este calculat sub forma procentuala, 5% din suma cheltuita in primele 3 luni si 2% ulterior, nu mai mult de 300 lei lunar.

Din sumele ce revin clientilor, banca retine insa impozit de 16% si il vireaza catre stat “in conformitate cu legislatia in vigoare”. Bonusul apare pe extrasul de cont sub forma de credit in contul cardului, iar impozitul de 16% apare ca si debit.

“Consideram ca bonusul sub forma de recompensa asociat produsului Value Card nu poate fi asimilat ca si premiu in acceptiunea Codului Fiscal”, au precizat reprezentantii bancii pentru Conso.ro. Daca ar fi fost asimilat, atunci s-ar fi aplicat regula care statueaza ca pentru sume mai mici de 600 lei nu se percepe impozit.

Citibank incadreaza fiscal bonusul la art. 78 din Codul Fiscal, respectiv “venituri din alte surse”, care sunt impozabile cu cota unica de 16%, indiferent de valoare.

In consecinta, bonusul net pe care il primesc efectiv clientii este diminuat de banca in beneficiul bugetului de stat. Astfel, in loc de 5%, clientii primesc un bonus de doar 4,20% in primele 3 luni si in loc de 2%, un bonus de doar 1,68% ulterior.

Spete similare, practici total diferite

Reteta Citibank de a atrage clienti prin acordarea de bonusuri nu este noua. Carduri de credit similare sunt disponibile in piata de cativa ani, fie sub forma de facilitati de reducere, fie sub forma de puncte de fidelitate.

Chiar daca, in esenta, este vorba de acelasi produs, celelalte banci abordeaza problematica fiscala a bonusurilor la cardurile de credit cu totul diferit, adica in beneficiul consumatorului.

Contactati de Conso.ro, reprezentantii bancilor care ofera facilitati similare au precizat ca trateaza respectivul bonus ca si premiu, si atata vreme cat nivelul bonusului nu depaseste 600 lei lunar, nu este impozitat.

“Acordarea punctelor de fidelitate de catre BRD participantilor la Program echivaleaza cu acordarea de premii in bani. Premiile in bani sunt considerate venituri individuale brute provenite din campanii promotionale si daca depasesc valoarea de 600 lei se supun impozitarii conform Codui Fiscal in vigoare”, se arata in regulamentul Punct Card de la BRD. 

Pragul maxim stabilit de banca la utilizarea punctelor de fidelitate acumulate este de 120.000 de puncte /tranzactie, valoare ce corespunde sumei de 600 lei. Astfel, detinatorii  sunt exonerati de plata impozitului.

Similar, reprezentantii Bancpost au explicat ca bonusul acordat clientilor, prezentat in campanii, este net.

“Nu este nimic ascuns, nu este nimic in plus, clientul are 5% inapoi pe card pentru toate cumparaturile efectuate la comerciantii participanti la promotie si numiti in regulament. Suma calculata din bonusul de 5% aferent tranzactiilor efectuate nu va depasi 100 lei si va fi returnata pe cardul clientului, la cel mult o luna de la data incheierii promotiei”, au explicat reprezentantii bancii mecanismul unei campanii derulate anul acesta.

Nici la Garanti Bank, care are o campanie similara atasata cardurilor de credit, nu se retine impozit aferent bonusurilor acordate.

Si BCR precizeaza clar, in regulamentul privind acordarea de bonusuri penmtru cheltuielile aferente cardurilor ca acestea “echivaleaza cu acordarea de premii in bani; Organizatorul se obliga sa calculeze, sa retina si sa vireze, daca este cazul, impozitul datorat pentru premiile obtinute de catre castigatori”, in conformitate cu Codul fiscal. Deci numai pentru sumele care depasesc limita neimpozabila de 600 lei.

Si Raiffeisen Bank considera bonusul acordat in cadrul campaniilor ca fiind premiu si il impoziteaza in consecinta.

“Organizatorul se obliga sa calculeze, sa retina si sa vireze impozitul datorat pentru veniturile obtinute de catre castigatori in cadrul acestei promotii, in conformitate cu legea 571/2003, orice alte obligatii de natura fiscala sau de orice alta natura, in legatura cu acestea, fiind in sarcina exclusiva a castigatorului, inclusiv aceea de a suporta impozitul aferent fiecarui premiu acordat de organizatorul promotiei”, se precizeaza in regulamentul oficial.

“Veniturile in bani si in natura acordate ca practica comerciala pentru promovarea produselor bancii sunt tratate din punct de vedere fiscal ca venituri din premii si se impoziteaza potrivit Capitolului VIII al Titlului III din Codul fiscal. In cazul MasterCard Gold Miles & More, beneficiile ( sub forma reducerilor/gratuitatilor pentru diverse servicii/produse) sunt acordate de catre Lufthansa”, au precizat si reprezentantii UniCredit Tiriac Bank.

Banii se scurg din contul clientilor in cel al statului, chiar daca ANAF nu-i vrea


Practica de a retine impozit indiferent de valoarea bonusurilor acordate de banca nu este considerata conforma cu legislatia in vigoare nici macar de catre ANAF. Contactati de Conso.ro, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala au precizat ca reducerile de acest gen nu sunt impozabile.

“Referitor la solicitarea dumneavoastra privind impozitarea voucherelor si a altor venituri sub forma bonusurilor si reducerilor acordate de banci clientilor acestora, va comunicam urmatoarele:
Potrivit prevederilor pct.77 din Normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, date in aplicarea art.55 alin.(3) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt considerate avantaje si nu se impoziteaza reducerile de preturi practicate in scopul vanzarii de care pot beneficia clientii persoane fizice”, se arata in raspunsul oficial primit de la ANAF.

Totusi, banii aferenti “impozitului” au fost retinuti luna de luna de Citibank si virati catre stat.

“Suma calculata conform prevederilor legale enumerate mai sus este colectata lunar si transferata la   bugetul de stat pana in data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinuta de la client (conform art.
79 din Codul Fiscal)”, au mentionat reprezentantii Citibank, fara a preciza insa la ce nivel se ridica aceste sume.

Nici consultantii fiscali nu iau partea bancii

O opinie contrara comportamentului actual al bancii a fost formulata si de expertii societatii de consultanta fiscala Biris Goran.

"Conform prevederilor Codului fiscal, veniturile din premii cuprind si veniturile din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale, potrivit legii. In plus, aceste venituri sunt neimpozabile in limita a 600 de lei. Pentru situatia prezentata, bonusurile acordate de banci clientilor in functie de suma utilizata in fiecare luna din linia de credit sunt de natura veniturilor din premii si astfel se vor impozita doar pentru valorile ce depasesc 600 lei", a precizat pentru Conso.ro Ruxandra Jianu, Tax Partener, la firma de consultanta fiscala Biris Goran.

Insa procentul de 16% retinut de Citibank din bonusurile clientilor a intrat si continua sa intre in vistieria statului, in loc sa se regaseasca in conturile acestora. Banca nu a precizat nici care este valoarea bonusurilor, nici a impozitului retinut pana in prezent.

Ramane de vazut ce politica va adopta Citibank pe viitor: daca va redirectiona banii spre conturile clientilor sau va continua sa-i vireze catre bugetul statului. De altfel, chiar in regulamentul cardului de credit se precizeaza ca “in cazul in care sumele recompensate nu vor mai face subiectul impozitarii conform legislatiei in vigoare, banca va aplica respectivele prevederi”.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum pot plati cu Apple Pay?
Cum pot plati cu Apple Pay?

Apple Pay este disponibil si in Romania, astfel ca detinatorii de carduri Visa si Mastercard pot face plati contactless utilizand un dispozitiv iPhone, Apple Watch, iPad sau Mac.

27 Iunie 2019 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?
Cum sa folosesti inteligent cardul de credit?

Sarbatorile de iarna vin, in fiecare an, cu un apetit crescut pentru cumparaturi, inclusiv pe datorie. Cel mai utilizat instrument de credit in astfel de perioade este cardul de credit. El vine la pachet cu beneficii tot mai „inventive”, dar si cu costuri si conditii de utilizare dintre cele mai complexe. Cum il utilizam pentru beneficii maxime?

11 Decembrie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Ce inseamna pentru cumparatori cresterea pragului obligatoriu pentru acceptarea cardului?

Legea cash back, modificata din nou, a fost adoptata de Parlament. Principala modificare consta in faptul ca doar magazinele cu cifra de afaceri de peste 50.000 de euro anual vor fi obligate sa accepte plata cu cardul. Pragul precedent era de 10.000 de euro.

22 Iunie 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum sa te feresti de infractori cand retragi bani de la bancomat?

Posesorii de carduri din Romania utilizeaza in continuare excesiv operatiunea de retragere de numerar de la bancomat, fapt care le-a dat idei si infractorilor. Acestia au inventat numeroase dispozitive cu ajutorul carora pot copia datele cardurilor sau afla PIN-ul. Politia Romana prezinta cateva astfel de dispozitive.

2 Mai 2018 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

Inapoi sus