Ce nu stiai ca poate face cardul tau premium?

Foarte multe banci de pe piata din Romania au transformat cardurile de credit in produse complexe, care, pe langa faptul ca servesc drept instrumente standard de plata, acopera o gama larga de beneficii. Perioada de gratie, punctele de loialitate, plata in rate fara dobanda si reducerile acordate la comerciantii parteneri reprezinta dovada certa ca piata inregistreaza un trend crescator.

Pe masura ce nivelul de educatie financiara al romanilor incepe sa creasca, bancile isi diversifica portofoliile, lansand produse personalizate care aduc avantaje si servicii aditionale pentru clienti. Cresterea semnificativa pe care a resimtit-o piata cardurilor in Romania a determinat institutiile financiare sa se intreaca in oferte care acopera nu doar nevoia de a cheltui limita de bani de pe card, ci si nevoia de a simti ca produsul iti garanteaza un plus de siguranta si confort.

Servicii aditionale "la pachet”


Ca urmare a acestei tendinte, in ultima vreme, detinatorii de carduri premium primesc, pe langa beneficiile standard, si asigurari de calatorie, ce furnizeaza solutii pentru situatii problematice.

Asigurarile de calatorie acopera o arie larga de riscuri: invaliditate, indemnizatie pentru spitalizare, intarzierea cursei aeriene sau protectie pentru cumparaturile achizitionate cu cardul pe durata sejurului in strainatate.

In plus, clientul beneficiaza si de servicii de asistenta pentru voiaj (obtinerea de informatii cu privire la destinatia turistica), servicii de asistenta legala (suportarea cheltuielilor juridice) sau asistenta personala (in cazul in care clientul doreste sa rezerve bilete la concerte sau spectacole), care sunt disponibile 24 h din 24.

De cele mai multe ori, la livrarea cardului, detinatorul primeste din partea bancii emitente un certificat de asigurare care contine toate detaliile gamei de servicii asigurate, termeni si conditii pentru fiecare eveniment in parte, dar si contactele firmei care furnizeaza aceste servicii.

Perioada de asigurare dureaza pana la data expirarii cardului. In functie de tipul produsului (Gold sau Platinum) si de pachetul oferit, institutia financiara stabileste limitele maxime ale sumelor care vor fi asigurate. In unele cazuri, aceste sume pot varia de la 150-300 euro pana la 50.000 de euro.

Majoritatea bancilor aleg sa asigure calatoriile a caror durata maxima se incadreaza intre 60 si 90 de zile si nu se realizeaza pe teritoriul tarii. Un caz aparte este asigurarea de calatorie care se aplica unui alt membru al familiei, in cazul in care acesta calatoreste in compania detinatorului de card. In aceasta situatie asigurarea se aplica sotului / sotiei sau copiilor cu varsta de pana la 25 de ani. Bineinteles, persoana trebuie sa fie desemnata de beneficiarul contractului de asigurare.

Ofertele bancilor devin din ce in ce mai complexe

Printre serviciile disponibile posesorilor de carduri aflati in strainatate, cele mai importante sunt, cu siguranta, asigurarile medicale. Pentru clientii care au ghinionul sa se imbolnaveasca sau sa se accidenteze, asigurarea acopera costurile hoteliere pe motive medicale, pana in momentul repatrierii, sau, in cel mai rau caz, costurile de spitalizare.

Asadar, daca sunteti un impatimit al sporturilor de iarna: schi, snowbord, patinaj sau de ce nu, preferati aerul cald al zonelor insorite, trebuie sa stiti ca asigurarile de accidente acopera aceste sporturi atat timp cat ele nu sunt activitati extreme sau riscante, de exemplu: alpinism sau schi nautic.

Mergand si mai departe, asigurarile de accidente pe cardul premium pot acoperi cheltuielile legate cu deplasarea unui membru al familiei sau al unui prieten in caz de urgenta. Compania de asigurari plateste costurile de transport – biletul dus-intors – si costurile de cazare pentru persoana desemnata de client.

Asigurarile ofera posesorilor de carduri si alte servicii gratuite, cum ar fi asigurarea in cazul pierderii sau intarzierii bagajului, recuperarea bagajului atunci cand acesta nu ajunge la destinatia corecta, inlocuirea telefonului mobil care a fost pierdut sau furat sau chiar asigurarea in regim de urgenta a unei anumite sume de bani.

Aria riscurilor asigurate ajunge pana in punctul in care clientul beneficiaza de tratament stomatologic de urgenta sau de protectie deplina asupra tuturor cumparaturilor platite cu cardul bancar. Daca, de exemplu, pe durata vacantei in strainatate, clientului ii sunt furate aceste bunuri, atunci firma de asigurari este obligata sa returneze contravaloarea lor.

Acest lucru este posibil daca posesorul de card a pastrat chitantele sau facturile in original, dar si documentele de la politie. In plus, o astfel de asigurare se aplica si in alte situatii, nu doar in cazul furtului (pierderea bunurilor sau avarii accidentale produse intr-o anumita perioada de timp – de obicei maximum 90 de zile de la data achizitionarii).

Exceptiile care confirma regula

In cele mai multe cazuri, serviciile aditionale oferite pe cardurile premium sunt conditionate de utilizarea cardului pentru achitarea biletului sau biletelor de calatorie, a taxei de aeroport, daca biletele de avion sunt gratuite, sau chiar a costurilor de cazare.

In plus, este important sa cititi contractul de asigurare cu foarte mare atentie si sa tineti cont de regulile si conditiile impuse de institutiile financiare emitente pentru fiecare eveniment in parte. Foarte multe dintre serviciile aditionale oferite pe cardurile premium impun reguli specifice cu care trebuie sa fiti la curent.

De exemplu, costurile legate de cazarea la hotel pe motive medicale sunt acoperite doar la recomandarea medicului, iar daca bagajele sunt confiscate de autoritati, nu va puteti folosi asigurarea pentru a le recupera. Totodata, serviciul de asigurare pe card nu include prejudiciile financiare survenite ca urmare a variatiilor cursului valutar.  

In cazul accidentelor sau furturilor, contractul de asigurare impune prezentarea unor dovezi, de la declaratiile unor martori, pana la chitante si facturi in original. Fara aceste probe, compania nu livreaza serviciul de asigurare.

Asadar, daca sunteti posesor al unui card din categoria premium si nu ati avut in vedere beneficiile suplimentare ale produsului, solicitati informatii functionarului bancii emitente. In felul acesta, veti putea pleca peste hotare, fie in vacanta, fie in interes de serviciu avand poate una sau mai multe griji in minus.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?
Retrageri din ATM fara card. Cum functioneaza?

Dupa ce ne-au propus sa ocolim cardul platind la POS-uri direct cu telefonul, bancile merg mai departe incercand sa elimine cardul si la retragerea de numerar de la ATM.

28 August 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus