top banner

Care este diferenta dintre cardul de credit si descoperitul de cont?

12 Iulie 2011 | Autor: Alina Branescu

Chiar daca la prima vedere par foarte asemanatoare, exista o serie de diferente semnificative intre cardul de credit si descoperitul de cont. Principala functie a cardului de credit este plata cumparaturilor zilnice la comercianti. Pentru a beneficia la maximum de avantajele lui trebuie sa rambursati integral suma de bani pana la sfarsitul perioadei de gratie si sa il folositi doar la POS, nu si la ATM. Pe de alta parte, descoperitul de cont sau overdraftul este o facilitate atasata cardului de salariu, cu ajutorul careia, temporar, puteti face rost de bani, daca intampinati dificultati financiare.
Orice persoana, cu varsta de peste 18 ani, care are un venit lunar stabil, poate obtine un card de credit. Valoarea limitei de credit pentru fiecare card este decisa de banca, imediat dupa ce dosarul clientului este verificat. Aceasta limita este variabila, putand ajunge chiar si la cateva zeci sau chiar sute de mii de EURO, bineinteles in functie de veniturile lunare si vechimea la locul de munca.
Este foarte important sa cunoasteti mecanismul de functionare a cardului de credit, el fiind destinat in principal platilor la comercianti si nu retragerilor de bani de la bancomat. Acesta este si motivul pentru care retragerile de numerar de la ATM facute prin intermediul cardurilor de credit presupun comisioane mult mai ridicate decat in cazul cardurilor de debit. Pe de alta parte, similar cardurilor de debit, cardurile de credit nu solicita comision pentru platile facute la comercianti. Mai mult de atat, platile la comercianti pot fi stimulate prin programe de reduceri sau posibilitatea de a face cumparaturi in rate.
„In ultima perioada, institutiile financiare din Romania au lansat carduri de credit care includ beneficii multiple: de la perioada de gratie, pana la puncte de loialitate si plata cumparaturilor in rate. Diversitatea produselor din portofoliile bancilor se datoreaza in primul rand faptului ca preferintele romanilor si nivelul de educatie financiara al acestora sunt intr-o continua evolutie”, spune Cosmin Vladimirescu, Country Manager Romania si Moldova, MasterCard Europe.
Daca vreti sa scapati de drumurile pana la banca si sa va procurati banii intr-un timp mai scurt, atunci cardul de debit cu descoperit de cont este cea mai buna solutie. De obicei, aceasta facilitate este oferita in termen de 7 zile lucratoare, in functie de salariul dumneavoastra, pe cardul pe care primiti salariul. Valoarea descoperitului de cont se situeaza intre 3-6 salarii si se calculeaza in functie de acordul stabilit intre firma la care lucrati si banca. Principala conditie este sa aveti o vechime de minimum 3 luni la locul actual de munca. Angajatorul dumneavoastra poate decide daca toti salariatii beneficiaza de aceasta facilitate sau doar o parte dintre ei – asa ca, verificati mai intai, ca sa nu aveti surprize neplacute. Mai mult, avand in vedere ca angajatorul garanteaza pentru dumneavoastra, tot el este si cel care stabileste plafonul de creditare.    
Micile detalii fac diferenta
Marele avantaj al cardului de credit este ca vine la pachet cu perioada de gratie – in care banca nu percepe dobanda pentru platile facute la comercianti. Pe piata din Romania, de regula, perioada de gratie ajunge pana la 60 de zile, insa sunt si exceptii, cand banca ofera 180 de zile gratie, timp in care nu platiti dobanda daca returnati valoarea integrala a banilor. Aceasta facilitate este in general oferita doar atunci cand faceti plati la comercianti, nu si pentru retragerile de numerar de la ATM. Exista, insa, banci care extind facilitatea si pentru retragerile de numerar.
In afara de perioada de gratie, un card de credit are avantajul ca nu este conditionat de incasarea salariului la banca si beneficiaza de o limita de credit mai mare si servicii suplimentare. Foarte multe produse financiare de acest fel includ asigurari de calatorie, servicii medicale sau de asistenta pentru voiaj, asistenta juridica si personala, chiar si protectie pentru cumparaturile facute cu cardul. In plus, un card de credit va poate aduce si reduceri semnificative (de obicei de pana la 30%) in retelele de parteneri: agentii de turism, hoteluri, centre de infrumusetare, benzinarii sau magazine de bijuterii etc.
In general, dobanda aferenta cardului de credit este mai mare decat cea perceputa in cazul descoperitului de cont. Pe de alta parte, atunci cand aveti un descoperit de cont, dobanda se aplica doar pentru valoarea cheltuita, nu pentru intreaga limita de credit, dar atentie – din momentul efectuarii tranzactiei. In plus, valoarea dobanzii se retrage automat de catre banca in momentul in care vi s-a virat salariul pe card.
Daca va schimbati locul de munca, de cele mai multe ori vi se cere sa acoperiti in intregime valoarea descoperitului de cont.  
Pentru cardul de credit, insa, trebuie sa rambursati lunar cel putin procentul minim, intre 2 si10% din suma utilizata. Rambursarea acestei sume se poate face prin depunerea de numerar la casieriile bancii, folosind internet banking sau prin ordin de plata.
„Asadar, indiferent de optiunea dumneavoastra - card de credit sau descoperit de cont - este important sa folositi aceste produse in cunostinta de cauza. Daca aveti orice nelamuriri, puteti sa solicitati informatii functionarilor de la banca, sa trimiteti un e-mail sau sa va documentati de pe internet – incepeti cu www.educard.ro. Doar in acest fel puteti sa beneficiati, la maximum, de un produs util care sa fie corespunzator nevoilor dumneavoastra”, concluzioneaza Cosmin Vladimirescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.

16 Apr 2024 | Carduri
Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri
Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Carduri de debit care iti intorc bani in portofel

Achizitionate individual sau in cazul unor pachete, cardurile de debit cu cashback la comerciantii parteneri pot oferi sansa unor economii reale cand sunt vizate magazinele cele mai frecventate de posesori.

11 Ian 2024 | Carduri
Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Pachetele de cont curent intra in concurenta in aplicatiile retailerilor

Mai multe banci se bat in oferte concurente pentru pachetele de cont curent, pretextul potrivit pentru atragerea de noi depozite si plasarea unor noi imprumuturi.

12 Dec 2023 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă