top banner

Cand este cardul de credit cel mai avantajos credit de consum?

10 Mai 2011 | Autor: Marius Serban

Cardurile de credit permit detinatorilor sa beneficieze de programe de rate fara dobanda, atunci cand fac cumparaturi in reteaua de magazine afiliata bancii. Singurul cost pe care clientul il suporta este cel cu administrarea cardului, ceea ce face ca acest imprumut sa fie mult mai avantajos decat un credit de nevoi personale sau unul obtinut in magazin.
Pentru a achizitiona prin credit bunuri de folosinta indelungata, consumatorii au la dispozitie cateva optiuni:
  • Creditul obtinut direct in magazin
  • Creditul de nevoi personale de la banca
  • Cardul de credit.
Prima optiune - creditul din magazin -  este de cele mai multe ori, cea mai scumpa modalitate de imprumut. Desi poate fi mai usor de obtinut, ratele tind sa fie chiar si de cateva ori mai mari decat un credit luat de la banca.
Creditele de nevoi personale obtinute de la banca pot fi o solutie mult mai buna. Daca ofertele disponibile sunt comparate atent, clientii pot obtine o finantare mult mai avantajoasa. Pentru acestea trebuie depus ceva mai mult efort, iar durata de asteptare s-ar putea sa fie mai lunga. In final, insa, clientul va ramane cu mai multi bani in buzunar.
Cardul de credit poate fi o solutie mult mai buna in urmatoarele situatii:
1.    Cumparaturi achitate in perioada de gratie
Toate cardurile dispun in prezent de o perioada de gratie, ce poate ajunge si pana la 60 zile. In acest interval, clientul nu datoreaza dobanda pentru sumele utilizate. Conditia este sa ramburseze toti banii pana la finalul perioadei de gratie.
In acest mod, el poate cumpara produsul dorit pe credit fara a plati dobanda. Dezavantajul in acest caz este ca perioada in care trebuie rambursati banii este destul de scurta (maxim 1,5-2 luni, daca produsul este cumparat la inceputul cliclului lunar de facturare).
2.    Programul de rate fara dobanda
O serie de banci ofera detinatorilor de carduri de credit si programe de rate fara dobanda. Inconvenientul de mai sus este depasit deoarece perioada de rambursare poate ajunge deseori si la 12 luni, ceea ce permite clientilor sa poata achita cumparaturi de valoare mai mare printr-un credit ieftin. Singurul cost in acest caz suportat de client este cel cu administrarea anuala a cardului, care nu trece de 50 lei pe an in majoritatea cazurilor.
Si acest program are o limitare: de regula, creditele nu sunt disponibile pentru cumparaturile de la orice comerciant, ci numai de la cei cu care banca a incheiat un parteneriat in acest scop. In plus, numarul de rate lunare in care trebuie achitat produsul, difera de la un magazin la altul.
Vestea buna este ca aceste retele de parteneri s-au extins foarte mult in ultimii ani, astfel ca optiunile sunt destul de mari. Tot ce ramane de facut este sa verificati lista partenerilor agreati de banci, pentru a identifica daca magazinul dorit este inclus in retea. Printre bancile cu cele mai extinse retelele de comercianti parteneri se numara BCR, Raiffeisen Bank, Garanti Bank si Credit Europe Bank.
O promotie speciala este disponibila pana la finalul anului la Millennium Bank, unde clientii pot include in programul de rate fara dobanda orice cumparatura cu cardul. Includerea cumparaturilor in acest program se poate solicita doar de 2 ori intr-un an calendaristic, iar valoarea acestora trebuie sa fie de minim 1.000 lei.
Cand cardul arde la buzunar?
In afara de cele 2 situatii speciale de mai sus, cardul de credit nu este recomandat, in general, pentru cumparaturi de mare valoare. Chiar daca suma minima de plata poate parea usor de rambursat, aceasta face ca imprumutul sa fie achitat intr-o perioada foarte lunga, timp in care clientul plateste dobanzi uriase pentru suma imprumutata.
Conso.ro pune la dispozitia utilizatorilor un simulator pentru cardul de credit, care estimeaza costurile suportate de clienti din diverse scenarii de plata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Cum economisesti cel mai eficient pentru vacanta?

Milele aeriene acumulate prin achizitiile cu cardurile de credit Banca Transilvania sau cele de debit de la Revolut pot fi utilizate doar dupa acumularea unui sold considerabil, astfel incat economiile prin acumularea cash-back-ului reprezinta o cale mai sigura.

04 Iul 2024 | Carduri
Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Cat de atractiv mai este in prezent overdraftul?

Descoperitul de cont atasat cardurilor de debit si echivalent cu cateva salarii nete si-a pierdut din atractivitate odata cu introducerea ratelor fara dobanda pe cardul de credit, fiind preferat mai mult ca solutie pentru situatii exceptionale.

08 Mai 2024 | Carduri
Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Ce criterii folosim la alegerea unui card de credit?

Nivelul dobanzilor, inclusiv a celor penalizatoare, numarul de rate fara dobanda, perioada de gratie, sunt cateva detalii esentiale de avut in vedere la alegerea unui astfel de produs.

16 Apr 2024 | Carduri
Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Ce beneficii ofera un card de debit Gold?

Mai multe banci au in oferta carduri exclusiviste care propun utilizatorilor acces in business lounge-uri, asigurari de calatorie si de sanatate, reduceri la parteneri iar costurile pot fi relativ accesibile pentru cei care au nevoie de respectivele servicii.

23 Ian 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă