Clientii isi pun centura de siguranta pentru cumparaturi online

Numarul cardurilor activate in sistemul 3D Secure, plaftorma cea mai sigura pentru shopping online, a ajuns la 46.800. Desi ponderea lor in totalul cardurilor emise este nesemnificativa, valoarea este de doua ori mai mare fata de sfarsitul anului trecut, semn ca tot mai multi clienti isi doresc o securitate sporita.

Numarul cardurilor bancare emise se ridica la 12 milioane, insa numai jumatate pot fi inrolate in sistemul 3D Secure, plaforma care ofera cea mai mare securitate pentru cumparaturile pe internet. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu toate bancile au aderat inca la noua tehnologie.

Nu este insa de ajuns ca banca sa inroleze cardurile in 3D Secure, pentru ca toti clientii sa fie protejati. Este nevoie si de o actiune din partea clientului, respectiv sa-si activeze aceasta optiune, care este gratuita.

Activarea a devenit mai facila


Evolutiile din partea acestui an arata ca tot mai multi detinatori aleg aceasta varianta. Cresterea numarului de carduri activate de catre posesori s-a datorat in principal implementarii de catre RomCard in luna februarie 2010, a optiunii de activare a serviciului chiar in timpul efectuarii cumparaturilor, denumita “Activation during shopping (ADS)”.

“Anticipam ca introducerea ADS va conduce la cresterea gradului de activare al cardurilor in sistemul 3D Secure, insa rezultatele au depasit si cele mai optimiste asteptari.  Practic, in primele 6 luni am egalat performanta obtinuta in ultimii 6 ani, de la lansarea 3D Secure”, a declarat Marin Mitroi, director general Romcard, cu ocazia unui eveniment organizat de Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO).Aceasta procedura permite securizarea cardurilor de catre utilizatori, direct pe site-ul comerciantilor. Utilizatorul este invitat sa-si activeze cardul in momentul in care urmeaza sa faca plata online.

“Detinatorul de card poate sa refuze de 3 ori activarea, finalizandu-si totusi tranzactia de fiecare data. A patra oara insa, va trebui sa aleaga intre a incheia tranzactia prin activare sau a o abandona definitiv, deoarece aceasta nu va mai putea fi efectuata fara a fi activat cardul”, a adaugat Mitroi.

El spera ca scaderea fraudei online, coroborata cu cresterea increderii in comertul online, sa creasca si numarul de plati online prin card. Principala tinta este cresterea volumului tranzactiilor, care se estimeaza a ajunge la 130 milioane euro la finele anului, realizate prin intermediul a 800.000 de carduri active.

“Sigur ca se pleaca de la o baza relativ mica de tranzactionare, iar aici, studiile arata ca principalul factor inhibator este perceptia asupra sigurantei tranzationarii in comertul electronic”, a precizat Gabriel Ghita, business development manager in cadrul MasterCard Europe.

Potrivit unui studiu comandat de MasterCard Europe, doar 14% dintre romani sunt convinsi de siguranta platilor online, in vreme ce 46% nu cred ca este sigura, restul nestiind daca sunt sau nu sigure.

Utilizatorii activeaza serviciul dupa 2 mesaje primite


“Din experienta de pana acum, jumatate din utilizatori isi activeaza cardurile la interceptarea primului mesaj. Majoritatea insa il activeaza la primirea celui de-al doilea mesaj. Prin urmare, s-a constatat ca 2 mesaje sunt suficiente pentru a se realiza acest lucru”, a subliniat Elena Ungureanu, senior relationship manager la Visa Europe.

Ea este de parere ca utilizatorii trebuie sa fie educati, astfel incat acestia sa nu fie surprinzi de faptul ca li se cer anumite date personale in momentul in care se incearca activarea serviciului.

In prezent 12 banci au implementat optiunea ADS, si anume Alpha Bank, ATE Bank, BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Millennium Bank, RIB, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si UniCredit Tiriac Bank.

“Pana la finele anului, speram ca numarul lor sa ajunga la 15. In prezent 4 banci si-au exprimat intentia de a se alatura bancilor care ofera acest serviciu”, a mentionat Marin Mitroi.

Putini comercianti folosesc noua tehnologie

Pe de alta parte, numarul comerciantilor care sunt inrolati in sistemul 3D Secure este destul de redus. In baza de date RomCard figureaza numai 319.

“Sigur ca numarul acestora poate fi mai mare, avand in vedere ca unii dintre acestia activeaza ca integratori pentru alti comercianti din piata”, a explicat Mitroi.

In plus, avand in vedere ca bancile au fost cele care au pus bazele pietei de carduri in Romania, ele ar trebui sa depuna eforturi mai mari si pentru dezvoltarea comertului electronic, considera seful RomCard.

Implicare redusa din partea bancilor

“In vreme ce in alte tari sunt banci dedicate ecommerce-ului, pentru cele din Romania este o activitate care da bine ca imagine, o activitate de vitrina, insa in care nu se investeste. Singura grija pe care o au unele banci este chiar de a tempera activitatea pentru a nu exista niciun pic de frauda in zona aceasta”, a mai declarat Marin Mitroi.

El este de parere ca bancile ar trebui sa informeze clientii ce se poate face cu cardul respectiv, unde poate fi folosit, pe ce magazine online se poate tranzactiona in siguranta.

Nu in ultimul rand, Mitroi reclama si neimplicarea guvernelor in promovarea sistemului online, in conditiile in care in majoritatea tarilor exista un sprijin guvernamental pentru acest domeniu.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Carduri


Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului
Fraudele informatice sunt foarte greu de recuperat dupa autentificarea pagubitului

Tentativele de inselare a celor care posteaza anunturi pe platformele de vanzare-cumparare prolifereaza, in ciuda introducerii recente a elementelor suplimentare de siguranta la trazactiile online.

17 Iunie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit
Cum putem face cumparaturi in rate cu cardul de debit

Altex si Flanco in parteneriat cu finantatorul Oney Bank ofera clientilor posibilitatea de a achizitiona produse in 3 sau 4 rate daca dispun de un card de debit Visa sau Mastercard, la costuri mult mai mici decat in cazul achizitiei cu un card de credit.

7 Ianuarie 2021 | Carduri (carduri + ebanking)

Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda
Bancile vor permite platile cu telefonul catre prietenii din agenda

Transfond ofera posibilitatea initierii de plati intre doua conturi deschise la banci diferite utilizand doar numarul de telefon mobil al beneficiarului platii, fara sa fie nevoie si de codul IBAN al acestuia.

29 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul
Cum primesti bani inapoi daca platesti cu cardul

Exista mai multe oferte de reduceri pentru posesorii de carduri de debit, care nici nu implica costuri asociate, precum emiterea cardului si administrarea contului curent.

22 Septembrie 2020 | Carduri (carduri + ebanking)

Mai multe articole

GHIDURI


Carduri de credit

Cardul de credit reprezinta un imprumut aflat permanent la dispozitia clientului. Limita de credit este calculata pe baza unei proceduri numita scoring. In general, limita maxima de credit poate ajunge pana la 5.000 euro sau echivalentul in moneda nationala. Cum se calculeaza scoringul, diferentele dintre carduri de debit si carduri de credit, peri

Carduri de debit

Cu ajutorul unui card de debit poti avea acces oricand la banii propii din contul de la banca. Cardul de debit are insa de oferit mai mult decat retragerea de numerar. Cea mai importanta functie a sa este plata cumparaturilor la comercianti. Pentru tranzactiile efectuate in Romania nu se plateste nici un comision. Ce servicii suplimentare ofera car

Carduri premium

Cardurile premium reprezinta o categorie privilegiata de instrumente de plata, care sunt acordate clientilor cu venituri ridicate. Limita de credit este mult mai mare si poate ajunge pana la 100.000 euro, fata de numai 5.000 euro, cat ofera in general cardurile de credit standard. Cui se adreseaza cardurile premium, care sunt tipurile de carduri, c

Carduri cu cip

Cardul cu cip este un card bancar - de credit sau de debit - care are incorporat un microcip. Acesta a fost conceput pentru a conferi tranzactiilor cu carduri mai multa siguranta si rapiditate. Cat de sigure sunt cardurile cu cip, ce tehnologie are in spate si cum schimba cipul modul in care se plateste cu cardul in Ghidul Carduri cu cip.

Cumparaturi online cu cardul

Inainte sa faceti cumparaturi online trebuie sa va asigurati ca aveti cardul activat pentru utilizare online. Dupa activarea cardului, este recomandata inrolarea cardurilor in sistemul 3D Secure. Ponturi pentru cumparaturi sigure si toate informatiile despre carduri acceptate pentru cumparaturi, tranzactii online si inrolarea cardului in Ghidul Cum

Vacanta cu cardul in strainatate

Atunci cand mergem in vacanta este recomandat sa nu plecam cu toti banii de care avem nevoie in portofel. Cardurile bancare ne protejeaza mai bine banii. Cardul de credit este recomandat cu prioritate, pentru ca ofera o serie de beneficii suplimentare. Totul despre tipul de card potrivit in vacanta, ce comisioane apar la tranzactiile din afara tari

Inapoi sus