top banner

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

29 Noiembrie 2020 | Autor: Conso

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.
Fiecare companie de asigurari ofera un document de informare in forma simplificata din care potentialii asigurati sa afle care sunt principalele caracteristici ale produsului ce urmeaza sa fie achizitionat. 

Care sunt beneficiile asigurarii oferite de Uniqa?

Cei care achizitioneaza o polita RCA de la Uniqa sunt protejati impotriva riscului de a produce prejudicii tertilor in cazul unor incidente din traficul rutier. Astfel, sunt acoperite prejudiciile materiale, vatamarile corporale sau decesul, costurile privind readucerea autovehicolului avariat la starea  dinaintea producerii accidentului cat prejudiciile rezultate din lipsa de folosinta a acestuia. De asemenea, sunt acoperite cheltuielile legate de transportul autovehicolului avariat dar si eventualele cheltuielile de judecata angajate de catre persoana prejudiciata. 

Asigurarea nu se poate incheia pentru vehiculele care nu sunt inmatriculate sau inregistrate in Romania. Nu vor fi obligate sa incheie asigurare RCA cei care utilizeaza vehiculele exclusiv in scopul antrenamentelor, intrecerilor sau raliurilor organizate legal. 

Limitele de despagubire reprezinta echivalentul in lei a 1.220.000 euro pentru prejudicii materiale produse intr-un singur accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate si echivalentul in lei a 6.070.000 euro pentru vatamari corporale si decese, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate.

Ce evenimente nu intra sub umbrela politei de asigurare

Nu se vor acorda despagubiri in cazul prejudiciilor produse asupra bunurilor conducatorului vehiculului responsabil de producerea accidentului si nici in cazul vatamarii corporale sau decesului acestuia. 

De asemenea, nu se acopera amenzile sau cheltuielile penale la care ar putea fi obligat soferul autovehiculului asigurat care a provocat prejudiciul. Nu se vor acorda despagubiri nici in cazul daunelor pentru care nu s-a constatat culpa titularului politei Uniqa. 

Obligatiile si sfera de acoperire

Asiguratul trebuie sa ofere toate informatiile necesare emiterii politei, sa achie prima de asigurare in cuantumul si la scadetele stabilite si sa anunte compania de asigurari in cazul producerii unei daune punandu-i la dispozitie toate documentele solicitate. Asigurarea RCA de la Uniqa este valabila in Romania, pe teritoriul statelor membre ale UE si cele din Spatiul Economic European si teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale UE in care nu exista Birou National. 

Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente si neachitate iar plata primelor de asigurare se face integral sau in rate conform acordului dintre asigurat si asiguratorul RCA, prin metodele de plata puse la dispozitie de cel din urma. 

Cand incepe acoperirea politei?

RCA este valabila pentru perioade cuprinse intre o luna si un an. Raspunderea Asiguratorului incepe din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea contractului RCA anterior-pentru asiguratii care semneaza pentru o noua polita inainte de expirarea acesteia, din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat primul contract RCA-pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA anterior, din momentul eliberarii contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate. 

Dupa primul semestru din 2020 Uniqa Asigurari ocupa locul 9 in piata RCA dupa volumul primelor brute subscrise, potrivit datelor ASF, cu o valoare de 13 milioane lei, in scadere fata de cele 21 milioane lei realizate in primele 6 luni din 2019. Liderii pietei erau City Insurance (817 milioane lei prime brute subscrise) si Euroins (641 milioane lei), ambele societati cu PBS in crestere fata de anul trecut.

Conso te ajuta sa compari in timp real tarifele pentru asigurarile RCA si sa cumperi asigurarea online, platind cu cardul. Cumparand asigurarea RCA direct de pe Conso, primesti pe loc polita in format electronic si poti fi sigur ca vei avea intotodeauna la indemana, pe telefon, laptop sau tableta, documentul electronic ce atesta emiterea politiei. 

Utilizatorii Conso beneficiaza de cele mai bune tarife la asigurarile RCA, deoarece comparam ofertele tuturor asiguratorilor RCA autorizati de ASF din Romania. In acest fel, te ajutam sa faci cea mai buna alegere si sa economisesti bani.Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul