top banner

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

29 Noiembrie 2020 | Autor: Conso

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.
Fiecare companie de asigurari ofera un document de informare in forma simplificata din care potentialii asigurati sa afle care sunt principalele caracteristici ale produsului ce urmeaza sa fie achizitionat. 

Care sunt beneficiile asigurarii oferite de Uniqa?

Cei care achizitioneaza o polita RCA de la Uniqa sunt protejati impotriva riscului de a produce prejudicii tertilor in cazul unor incidente din traficul rutier. Astfel, sunt acoperite prejudiciile materiale, vatamarile corporale sau decesul, costurile privind readucerea autovehicolului avariat la starea  dinaintea producerii accidentului cat prejudiciile rezultate din lipsa de folosinta a acestuia. De asemenea, sunt acoperite cheltuielile legate de transportul autovehicolului avariat dar si eventualele cheltuielile de judecata angajate de catre persoana prejudiciata. 

Asigurarea nu se poate incheia pentru vehiculele care nu sunt inmatriculate sau inregistrate in Romania. Nu vor fi obligate sa incheie asigurare RCA cei care utilizeaza vehiculele exclusiv in scopul antrenamentelor, intrecerilor sau raliurilor organizate legal. 

Limitele de despagubire reprezinta echivalentul in lei a 1.220.000 euro pentru prejudicii materiale produse intr-un singur accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate si echivalentul in lei a 6.070.000 euro pentru vatamari corporale si decese, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate.

Ce evenimente nu intra sub umbrela politei de asigurare

Nu se vor acorda despagubiri in cazul prejudiciilor produse asupra bunurilor conducatorului vehiculului responsabil de producerea accidentului si nici in cazul vatamarii corporale sau decesului acestuia. 

De asemenea, nu se acopera amenzile sau cheltuielile penale la care ar putea fi obligat soferul autovehiculului asigurat care a provocat prejudiciul. Nu se vor acorda despagubiri nici in cazul daunelor pentru care nu s-a constatat culpa titularului politei Uniqa. 

Obligatiile si sfera de acoperire

Asiguratul trebuie sa ofere toate informatiile necesare emiterii politei, sa achie prima de asigurare in cuantumul si la scadetele stabilite si sa anunte compania de asigurari in cazul producerii unei daune punandu-i la dispozitie toate documentele solicitate. Asigurarea RCA de la Uniqa este valabila in Romania, pe teritoriul statelor membre ale UE si cele din Spatiul Economic European si teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale UE in care nu exista Birou National. 

Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente si neachitate iar plata primelor de asigurare se face integral sau in rate conform acordului dintre asigurat si asiguratorul RCA, prin metodele de plata puse la dispozitie de cel din urma. 

Cand incepe acoperirea politei?

RCA este valabila pentru perioade cuprinse intre o luna si un an. Raspunderea Asiguratorului incepe din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea contractului RCA anterior-pentru asiguratii care semneaza pentru o noua polita inainte de expirarea acesteia, din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat primul contract RCA-pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA anterior, din momentul eliberarii contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate. 

Dupa primul semestru din 2020 Uniqa Asigurari ocupa locul 9 in piata RCA dupa volumul primelor brute subscrise, potrivit datelor ASF, cu o valoare de 13 milioane lei, in scadere fata de cele 21 milioane lei realizate in primele 6 luni din 2019. Liderii pietei erau City Insurance (817 milioane lei prime brute subscrise) si Euroins (641 milioane lei), ambele societati cu PBS in crestere fata de anul trecut.

Conso te ajuta sa compari in timp real tarifele pentru asigurarile RCA si sa cumperi asigurarea online, platind cu cardul. Cumparand asigurarea RCA direct de pe Conso, primesti pe loc polita in format electronic si poti fi sigur ca vei avea intotodeauna la indemana, pe telefon, laptop sau tableta, documentul electronic ce atesta emiterea politiei. 

Utilizatorii Conso beneficiaza de cele mai bune tarife la asigurarile RCA, deoarece comparam ofertele tuturor asiguratorilor RCA autorizati de ASF din Romania. In acest fel, te ajutam sa faci cea mai buna alegere si sa economisesti bani.Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
  • Primești polița pe loc
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Asiguratii City Insurance trebuie sa incheie urgent alte polite RCA

Asiguratii City Insurance trebuie sa incheie urgent alte polite RCA

Potrivit ASF, politele RCA emise de City Insurance inceteaza de drept pe 11 mai 2022, chiar daca scadenta lor depaseste data mentionata, iar detinatorii acestora trebuie sa incheie noi asigurari pana atunci, altfel risca amenzi sau, si mai grav, sa plateasca daunele produse din propriul buzunar.

03 Mai 2022 | Asigurari
Modificare in legislatia RCA: apare constatarea amiabila in format electronic

Modificare in legislatia RCA: apare constatarea amiabila in format electronic

Un proiect de norma propus de ASF introduce constatarea amiabila in format electronic incepand din 15 octombrie 2022 pentru a oferi soferilor implicati in accidente usoare o modalitate mai rapida de rezolvare a formalitatilor.

29 Mar 2022 | Asigurari
Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA

Ce modificari aduce noua directiva UE privind asigurarile RCA

Sunt vizate de textul noii directive in principal despagubirile in urma insolventelor unor societati de asigurare, sumele minime asigurate, controalele privind incheierea RCA si utilizarea certificatelor cu istoricul daunelor in statele membre.

14 Dec 2021 | Asigurari
Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local.

20 Sep 2021 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul