Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

Fiecare companie de asigurari ofera un document de informare in forma simplificata din care potentialii asigurati sa afle care sunt principalele caracteristici ale produsului ce urmeaza sa fie achizitionat. 

Care sunt beneficiile asigurarii oferite de Uniqa?

Cei care achizitioneaza o polita RCA de la Uniqa sunt protejati impotriva riscului de a produce prejudicii tertilor in cazul unor incidente din traficul rutier. Astfel, sunt acoperite prejudiciile materiale, vatamarile corporale sau decesul, costurile privind readucerea autovehicolului avariat la starea  dinaintea producerii accidentului cat prejudiciile rezultate din lipsa de folosinta a acestuia. De asemenea, sunt acoperite cheltuielile legate de transportul autovehicolului avariat dar si eventualele cheltuielile de judecata angajate de catre persoana prejudiciata. 

Asigurarea nu se poate incheia pentru vehiculele care nu sunt inmatriculate sau inregistrate in Romania. Nu vor fi obligate sa incheie asigurare RCA cei care utilizeaza vehiculele exclusiv in scopul antrenamentelor, intrecerilor sau raliurilor organizate legal. 

Limitele de despagubire reprezinta echivalentul in lei a 1.220.000 euro pentru prejudicii materiale produse intr-un singur accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate si echivalentul in lei a 6.070.000 euro pentru vatamari corporale si decese, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate.

Ce evenimente nu intra sub umbrela politei de asigurare

Nu se vor acorda despagubiri in cazul prejudiciilor produse asupra bunurilor conducatorului vehiculului responsabil de producerea accidentului si nici in cazul vatamarii corporale sau decesului acestuia. 

De asemenea, nu se acopera amenzile sau cheltuielile penale la care ar putea fi obligat soferul autovehiculului asigurat care a provocat prejudiciul. Nu se vor acorda despagubiri nici in cazul daunelor pentru care nu s-a constatat culpa titularului politei Uniqa. 

Obligatiile si sfera de acoperire

Asiguratul trebuie sa ofere toate informatiile necesare emiterii politei, sa achie prima de asigurare in cuantumul si la scadetele stabilite si sa anunte compania de asigurari in cazul producerii unei daune punandu-i la dispozitie toate documentele solicitate. Asigurarea RCA de la Uniqa este valabila in Romania, pe teritoriul statelor membre ale UE si cele din Spatiul Economic European si teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale UE in care nu exista Birou National. 

Contractul RCA constituie titlu executoriu pentru ratele scadente si neachitate iar plata primelor de asigurare se face integral sau in rate conform acordului dintre asigurat si asiguratorul RCA, prin metodele de plata puse la dispozitie de cel din urma. 

Cand incepe acoperirea politei?

RCA este valabila pentru perioade cuprinse intre o luna si un an. Raspunderea Asiguratorului incepe din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea contractului RCA anterior-pentru asiguratii care semneaza pentru o noua polita inainte de expirarea acesteia, din ziua urmatoare celei in care s-a incheiat primul contract RCA-pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA anterior, din momentul eliberarii contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrarii in vigoare a autorizatiei provizorii de circulatie sau a inmatricularii vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmeaza sa fie inmatriculate. 

Dupa primul semestru din 2020 Uniqa Asigurari ocupa locul 9 in piata RCA dupa volumul primelor brute subscrise, potrivit datelor ASF, cu o valoare de 13 milioane lei, in scadere fata de cele 21 milioane lei realizate in primele 6 luni din 2019. Liderii pietei erau City Insurance (817 milioane lei prime brute subscrise) si Euroins (641 milioane lei), ambele societati cu PBS in crestere fata de anul trecut.

Conso te ajuta sa compari in timp real tarifele pentru asigurarile RCA si sa cumperi asigurarea online, platind cu cardul. Cumparand asigurarea RCA direct de pe Conso, primesti pe loc polita in format electronic si poti fi sigur ca vei avea intotodeauna la indemana, pe telefon, laptop sau tableta, documentul electronic ce atesta emiterea politiei. 

Utilizatorii Conso beneficiaza de cele mai bune tarife la asigurarile RCA, deoarece comparam ofertele tuturor asiguratorilor RCA autorizati de ASF din Romania. In acest fel, te ajutam sa faci cea mai buna alegere si sa economisesti bani.
Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus