Transportatorii vor un asigurator de stat pentru RCA

Dupa ce au obtinut plafonarea tarifelor pentru asigurarile obligatorii auto RCA, transportatorii vor si o companie cu capital de stat care sa incheie astfel de asigurari. Ei motiveaza aceasta cerere prin faptul ca plafonarea expira peste sase luni, si atunci se vor trezi, din nou, cu tarifele marite.


Astfel, organizatiile patronale din transporturile rutiere solicita autoritatilor initierea imediata a procedurilor prin care EximAsig sa fie autorizata de catre ASF sa emita polite RCA, astfel incat aceasta sa intre pe piata inainte de finalul perioadei de plafonare a tarifelor.

”UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicita Guvernului si Parlamentului sa dispuna initierea de demersuri imediate astfel incat Compania de Asigurari – Reasigurari Exim Romania (EximAsig Romania) sa fie autorizata de catre Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a emite asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie conform legislatiei in vigoare”, se mentioneaza intr-un comunicat al tranportatorilor.

Asiguratorii folosesc tertipuri pentru a refuza clientii


In plus, patronatele din transporturile rutiere considera ca este necesara reechilibrarea pietei de asigurari RCA prin autorizarea unei firme de asigurare-reasigurare cu capital integral de stat, avand in vedere situatia grava generata de modul defectuos de gestionare de catre ASF a conditiilor de emitere a politelor RCA precum si de falimentarea celor doua societati de asigurare cu capital romanesc, Astra Asigurari si Carpatica Asig.

”Va reamintim ca in raportul privind piata asigurarilor din Romania, Consiliul Concurentei a indicat ca piata asigurarilor auto obligatorii (RCA) prezinta ”o serie de trasaturi oligopoliste, fapt care permite unor companii de asigurari sa refuze clientii cu daunalitate mare oferindu-le tarife mult mai mari, in conditiile in care politele RCA sunt obligatorii prin lege””, se mai subliniaza in comunicatul citat.


In plus, transportatorii sustin ca asigurarile RCA au o pondere de 66% din asigurarile auto incheiate in Romania, ceea ce arata profitabilitatea acestui produs de asigurare, desi acest lucru nu este recunoscut de asiguratori.

”In perioada urmatoare, patronatele din transporturi monitorizeaza permanent respectarea plafonarii tarifelor si a prevederilor ordonantei emise de Guvern in luna septembrie, urmand ca dupa alegerile parlamentare, UNTRR, FORT, APTE, APULUM si ARTRI sa revina in Parlament pentru constructia noii legi RCA, cu scopul precis de a prelua in lege masurile benefice introduse prin ordonanta dar si pentru introducerea tarifului de referinta ca principiu de baza in constructia tarifelor RCA in viitor”, se subliniaza in comunicat.

Pe de alta parte, in piata au aparut informatii potrivit carora, de la jumatatea lunii octombrie, momentul intrarii în vigoare a tarifelor plafonate la maximum 7.534 lei, firmele de transport au mari dificultati in a achizitiona o polita RCA, pentru ca multi asiguratori refuza sa le preia in asigurare, fie prin tergiversarea incheierii politei, fie prin alte modalitati.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba
Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba

Politele de asigurare Carte Verde se tiparesc pe suport de hartie alba, incepand cu data de 1 iulie 2020, indiferent daca asigurarea se elibereaza impreuna cu polita RCA sau separat.

1 Iulie 2020 | Asigurari

Conso te ajuta sa cumperi online cel mai bun RCA
Conso te ajuta sa cumperi online cel mai bun RCA

Conso a introdus un nou serviciu, prin care ajuta consumatorii sa cumpere online cea mai buna asigurare RCA. Noua platforma compara ofertele in timp real si asista utilizatorii in procesul de luare a deciziei.

24 Iunie 2020 | Asigurari

Groupama introduce inspectia de risc la RCA
Groupama introduce inspectia de risc la RCA

Groupama a introdus inspectia de risc pentru soferii care au avut o intrerupere a politei RCA si vor sa o reinoiasca la acelasi asigurator. Ramane de vazut in ce masura aceasta decizie va genera un trend in piata.

12 Iunie 2020 | Asigurari

Romania, lider in topul daunelor auto in regiune
Romania, lider in topul daunelor auto in regiune

Rata daunalitatii s-a inrautatit in tara noastra in 2019, in linie cu regiunea, dar cu o dinamica superioara. Daunele platite in 2019 reprezentau peste 80% din primele brute subscrise pe segmentul RCA, in timp ce media in regiune se plaseaza aproape de 60%.

4 Iunie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus