top banner

Transportatorii vor un asigurator de stat pentru RCA

07 Decembrie 2016 | Autor: Conso

Dupa ce au obtinut plafonarea tarifelor pentru asigurarile obligatorii auto RCA, transportatorii vor si o companie cu capital de stat care sa incheie astfel de asigurari. Ei motiveaza aceasta cerere prin faptul ca plafonarea expira peste sase luni, si atunci se vor trezi, din nou, cu tarifele marite.
Astfel, organizatiile patronale din transporturile rutiere solicita autoritatilor initierea imediata a procedurilor prin care EximAsig sa fie autorizata de catre ASF sa emita polite RCA, astfel incat aceasta sa intre pe piata inainte de finalul perioadei de plafonare a tarifelor.
”UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicita Guvernului si Parlamentului sa dispuna initierea de demersuri imediate astfel incat Compania de Asigurari – Reasigurari Exim Romania (EximAsig Romania) sa fie autorizata de catre Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a emite asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie conform legislatiei in vigoare”, se mentioneaza intr-un comunicat al tranportatorilor.
Asiguratorii folosesc tertipuri pentru a refuza clientii
In plus, patronatele din transporturile rutiere considera ca este necesara reechilibrarea pietei de asigurari RCA prin autorizarea unei firme de asigurare-reasigurare cu capital integral de stat, avand in vedere situatia grava generata de modul defectuos de gestionare de catre ASF a conditiilor de emitere a politelor RCA precum si de falimentarea celor doua societati de asigurare cu capital romanesc, Astra Asigurari si Carpatica Asig.
”Va reamintim ca in raportul privind piata asigurarilor din Romania, Consiliul Concurentei a indicat ca piata asigurarilor auto obligatorii (RCA) prezinta ”o serie de trasaturi oligopoliste, fapt care permite unor companii de asigurari sa refuze clientii cu daunalitate mare oferindu-le tarife mult mai mari, in conditiile in care politele RCA sunt obligatorii prin lege””, se mai subliniaza in comunicatul citat.
In plus, transportatorii sustin ca asigurarile RCA au o pondere de 66% din asigurarile auto incheiate in Romania, ceea ce arata profitabilitatea acestui produs de asigurare, desi acest lucru nu este recunoscut de asiguratori.
”In perioada urmatoare, patronatele din transporturi monitorizeaza permanent respectarea plafonarii tarifelor si a prevederilor ordonantei emise de Guvern in luna septembrie, urmand ca dupa alegerile parlamentare, UNTRR, FORT, APTE, APULUM si ARTRI sa revina in Parlament pentru constructia noii legi RCA, cu scopul precis de a prelua in lege masurile benefice introduse prin ordonanta dar si pentru introducerea tarifului de referinta ca principiu de baza in constructia tarifelor RCA in viitor”, se subliniaza in comunicat.
Pe de alta parte, in piata au aparut informatii potrivit carora, de la jumatatea lunii octombrie, momentul intrarii în vigoare a tarifelor plafonate la maximum 7.534 lei, firmele de transport au mari dificultati in a achizitiona o polita RCA, pentru ca multi asiguratori refuza sa le preia in asigurare, fie prin tergiversarea incheierii politei, fie prin alte modalitati.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul