Transportatorii vor un asigurator de stat pentru RCA

Dupa ce au obtinut plafonarea tarifelor pentru asigurarile obligatorii auto RCA, transportatorii vor si o companie cu capital de stat care sa incheie astfel de asigurari. Ei motiveaza aceasta cerere prin faptul ca plafonarea expira peste sase luni, si atunci se vor trezi, din nou, cu tarifele marite.

Astfel, organizatiile patronale din transporturile rutiere solicita autoritatilor initierea imediata a procedurilor prin care EximAsig sa fie autorizata de catre ASF sa emita polite RCA, astfel incat aceasta sa intre pe piata inainte de finalul perioadei de plafonare a tarifelor.

”UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI solicita Guvernului si Parlamentului sa dispuna initierea de demersuri imediate astfel incat Compania de Asigurari – Reasigurari Exim Romania (EximAsig Romania) sa fie autorizata de catre Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru a emite asigurari obligatorii de raspundere civila auto (RCA) pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie conform legislatiei in vigoare”, se mentioneaza intr-un comunicat al tranportatorilor.

Asiguratorii folosesc tertipuri pentru a refuza clientii


In plus, patronatele din transporturile rutiere considera ca este necesara reechilibrarea pietei de asigurari RCA prin autorizarea unei firme de asigurare-reasigurare cu capital integral de stat, avand in vedere situatia grava generata de modul defectuos de gestionare de catre ASF a conditiilor de emitere a politelor RCA precum si de falimentarea celor doua societati de asigurare cu capital romanesc, Astra Asigurari si Carpatica Asig.

”Va reamintim ca in raportul privind piata asigurarilor din Romania, Consiliul Concurentei a indicat ca piata asigurarilor auto obligatorii (RCA) prezinta ”o serie de trasaturi oligopoliste, fapt care permite unor companii de asigurari sa refuze clientii cu daunalitate mare oferindu-le tarife mult mai mari, in conditiile in care politele RCA sunt obligatorii prin lege””, se mai subliniaza in comunicatul citat.


In plus, transportatorii sustin ca asigurarile RCA au o pondere de 66% din asigurarile auto incheiate in Romania, ceea ce arata profitabilitatea acestui produs de asigurare, desi acest lucru nu este recunoscut de asiguratori.

”In perioada urmatoare, patronatele din transporturi monitorizeaza permanent respectarea plafonarii tarifelor si a prevederilor ordonantei emise de Guvern in luna septembrie, urmand ca dupa alegerile parlamentare, UNTRR, FORT, APTE, APULUM si ARTRI sa revina in Parlament pentru constructia noii legi RCA, cu scopul precis de a prelua in lege masurile benefice introduse prin ordonanta dar si pentru introducerea tarifului de referinta ca principiu de baza in constructia tarifelor RCA in viitor”, se subliniaza in comunicat.

Pe de alta parte, in piata au aparut informatii potrivit carora, de la jumatatea lunii octombrie, momentul intrarii în vigoare a tarifelor plafonate la maximum 7.534 lei, firmele de transport au mari dificultati in a achizitiona o polita RCA, pentru ca multi asiguratori refuza sa le preia in asigurare, fie prin tergiversarea incheierii politei, fie prin alte modalitati.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Inapoi sus