Tarifele RCA ar putea creste din nou

Pretul asigurarilor obligatorii auto ar putea sa creasca din nou in aceasta iarna, avertizeaza Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI). Acest risc este iminent daca va fi eliminat plafonul de 25% pentru cheltuielile administrative ale firmelor de asigurari, masura solicitata de asiguratori.

Reprezentantii Asociatiei spun ca prima medie a RCA anualizata a scazut cu aproximativ 19% in trimestrul I din 2018, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la o valoarea de 589 de lei.

"Vestea proasta este ca perioada de acalmie si echilibru din ultimii doi ani din piata de asigurari a luat sfarsit. (...) Pretul RCA va creste cu certitudine din aceasta iarna daca modificarile dorite de asiguratori vor fi aduse legii si normei RCA", a declarat Dan Barbu, presedinte ASSAI.
 
Pe de alta parte, desi pretul RCA a scazut semnificativ in ultimii doi ani, asiguratorii au raportat oficial cele mai mari profituri din ultimii zece ani, remarca membrii Asociatiei.

In aceste conditii, ASSAI solicita implicarea de urgenta a tuturor jucatorilor afectati de legea RCA in vederea participarii active la toate dezbaterile publice organizate de ASF in saptamanile care urmeaza, pe tema modificarii legii si a normei RCA. “In joc este pretul unui produs obligatoriu care are toate sansele sa se majoreze semnificativ daca aceste modificari vor fi adoptate, asa cum doreste piata de asigurari din Romania", se subliniaza in comunicat.

Legislatia in domeniu, contestata de CE

Comisia Europeana (CE) a trimis, luna trecuta, o scrisoare de punere in intarziere prin care ii cere sa transmita observatiile cu privire la normele nationale referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto.

Executivul comunitar considera ca normele nationale actuale, care impun o obligatie de notificare prealabila a oricarei intentii de modificare a primelor, precum si o serie de limitari ale modalitatilor de calculare a primelor de catre asiguratori, contravin dispozitiilor articolelor 21 si 181 din Directiva Solvabilitate II.

Comisia contesta si prevederile din legislatia nationala care ii obliga pe asiguratori sa emita, pentru anumite categorii de vehicule, o polita valabila doar pe teritoriul Romaniei si sa stabileasca cuantumul primei tinand seama de riscurile asociate. In opinia Comisiei, politele de asigurare de raspundere civila auto trebuie sa acopere intregul teritoriu al Uniunii pe baza unei prime de asigurare unice.

In cazul in care Romania nu actioneaza in urmatoarele doua luni, Comisia ii poate trimite un aviz motivat cu privire la aceasta chestiune.

Dupa primirea scrisorii, Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat ca va forma un grup de lucru care sa analizeze efectele noii legislatii privind asigurarea de raspundere civila auto si sa identifice solutii de imbunatatire a acesteia, la 1 an de la aplicarea noilor prevederi.
 
Insa, reprezentantii ASF spun ca nu vor face “rabat de a apara drepturile si interesele cetatenilor romani”.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus