Tarifele RCA ar putea creste din nou


Pretul asigurarilor obligatorii auto ar putea sa creasca din nou in aceasta iarna, avertizeaza Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI). Acest risc este iminent daca va fi eliminat plafonul de 25% pentru cheltuielile administrative ale firmelor de asigurari, masura solicitata de asiguratori.


Reprezentantii Asociatiei spun ca prima medie a RCA anualizata a scazut cu aproximativ 19% in trimestrul I din 2018, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, ajungand la o valoarea de 589 de lei.

"Vestea proasta este ca perioada de acalmie si echilibru din ultimii doi ani din piata de asigurari a luat sfarsit. (...) Pretul RCA va creste cu certitudine din aceasta iarna daca modificarile dorite de asiguratori vor fi aduse legii si normei RCA", a declarat Dan Barbu, presedinte ASSAI.
 
Pe de alta parte, desi pretul RCA a scazut semnificativ in ultimii doi ani, asiguratorii au raportat oficial cele mai mari profituri din ultimii zece ani, remarca membrii Asociatiei.

In aceste conditii, ASSAI solicita implicarea de urgenta a tuturor jucatorilor afectati de legea RCA in vederea participarii active la toate dezbaterile publice organizate de ASF in saptamanile care urmeaza, pe tema modificarii legii si a normei RCA. “In joc este pretul unui produs obligatoriu care are toate sansele sa se majoreze semnificativ daca aceste modificari vor fi adoptate, asa cum doreste piata de asigurari din Romania", se subliniaza in comunicat.

Legislatia in domeniu, contestata de CE

Comisia Europeana (CE) a trimis, luna trecuta, o scrisoare de punere in intarziere prin care ii cere sa transmita observatiile cu privire la normele nationale referitoare la asigurarea obligatorie de raspundere civila auto.

Executivul comunitar considera ca normele nationale actuale, care impun o obligatie de notificare prealabila a oricarei intentii de modificare a primelor, precum si o serie de limitari ale modalitatilor de calculare a primelor de catre asiguratori, contravin dispozitiilor articolelor 21 si 181 din Directiva Solvabilitate II.

Comisia contesta si prevederile din legislatia nationala care ii obliga pe asiguratori sa emita, pentru anumite categorii de vehicule, o polita valabila doar pe teritoriul Romaniei si sa stabileasca cuantumul primei tinand seama de riscurile asociate. In opinia Comisiei, politele de asigurare de raspundere civila auto trebuie sa acopere intregul teritoriu al Uniunii pe baza unei prime de asigurare unice.

In cazul in care Romania nu actioneaza in urmatoarele doua luni, Comisia ii poate trimite un aviz motivat cu privire la aceasta chestiune.

Dupa primirea scrisorii, Autoritatea de Supraveghere Financiara a anuntat ca va forma un grup de lucru care sa analizeze efectele noii legislatii privind asigurarea de raspundere civila auto si sa identifice solutii de imbunatatire a acesteia, la 1 an de la aplicarea noilor prevederi.
 
Insa, reprezentantii ASF spun ca nu vor face “rabat de a apara drepturile si interesele cetatenilor romani”.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus