Romania, lider in topul daunelor auto in regiune

Rata daunalitatii s-a inrautatit in tara noastra in 2019, in linie cu regiunea, dar cu o dinamica superioara. Daunele platite in 2019 reprezentau peste 80% din primele brute subscrise pe segmentul RCA, in timp ce media in regiune se plaseaza aproape de 60%.

Pe segmentul RCA de pilda, daunele platite in 2019 reprezentau peste 80% din primele brute subscrise, conform raportului realizat de XPRIMM, la initiativa APPA-Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor. 

Valori mai apropiate de cele din tara noastra erau consemnate doar in Polonia (63%), Slovacia si Estonia (61%) in timp ce in Serbia procentul era usor peste 30%. La nivelul Europei Centrale si de Est (ECE)  media se plaseaza sub 60% pe segmementul RCA si in jur de 65% pentru CASCO. Romania sta “bine” si la capitolul daunalitatii pentru CASCO (73%), urmatoarea clasata, Bosnia, contand pe un procent de 72%.  

Anul trecut, la nivelul ECE, Romania a fost a patra piata de asigurari generale din perspectiva volumului primelor brute subscrise, cu o cota de piata de 6,86% pe acest segment. Totodata, a ocupat locul al treilea pe segmentul CASCO, cu o cota de piata de 8,9%, respectiv locul al treilea pe segmentul RCA, cu o cota de piata de 9,5%. 

Pe plan local am avut o dinamica usor diferita pentru asigurarile RCA si CASCO in 2019. Daca asigurarile CASCO au avut o rata de crestere de 11% ajungand la o pondere de 26% a primelor brute subscrise pe segmentul asigurararilor generale non-viata, partea reprezentata de RCA a crescut cu numai 6 procente, sub media avansului asigurarilor non-viata, avand in prezent o pondere de 45%.

De ce se tot aduna daunele in Romania?

Rata daunalitatii s-a inrautatit in tara noastra in 2019, in linie cu regiunea, dar cu o dinamica superioara. Potrivit autorilor raportului, acest fenomen trebuie pus in legatura cu:

cresterea costului reparatiilor auto, tendinta determinata si de complexitatea in crestere a masinilor din noile generatii dar si de deprecierea leului;
imbatranirea parcului auto, cauzata de scaderea vanzarilor de masini noi;
incheierea unui numar mare de polite RCA pe termen scurt. Accentuarea dezechilibrului dintre cheltuielile cu daunele si volumul subscrierilor este favorizata de incheierea unui numar mare de polite RCA pe termen scurt si de o serie de caracteristici locale care permit escaladarea costurilor de repara?ii pe anumite segmente.

Asteptari pentru 2020

Cel putin pentru prima parte a anului valoarea subscrierilor va fi in scadere abrupta, in ton cu strategia de inchidere a economiei ca masura de protectie impotriva coronavirusului. 

Impactul va fi semnificativ pe segmentul corporate (multe flote au ramas la baza din cauza stoparii activitatii) dar si in ceea ce priveste persoanele fizice, numarul de noi inmatriculari scazand puternic in acest an (la nivelul lunii aprilie vanzarile de masini noi au fost in scadere cu 50% fata de perioada similara din 2019). 

Exista insa si o parte buna, reducerea traficului a dus la scaderea importanta a numarului de accidente deci si a daunelor platite. Costurile de reparatii ar putea cunoaste o crestere in perioada urmatoare avand in vedere imbatranirea parcului auto.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Inapoi sus