Romania, lider in topul daunelor auto in regiune

Rata daunalitatii s-a inrautatit in tara noastra in 2019, in linie cu regiunea, dar cu o dinamica superioara. Daunele platite in 2019 reprezentau peste 80% din primele brute subscrise pe segmentul RCA, in timp ce media in regiune se plaseaza aproape de 60%.

Pe segmentul RCA de pilda, daunele platite in 2019 reprezentau peste 80% din primele brute subscrise, conform raportului realizat de XPRIMM, la initiativa APPA-Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor. 

Valori mai apropiate de cele din tara noastra erau consemnate doar in Polonia (63%), Slovacia si Estonia (61%) in timp ce in Serbia procentul era usor peste 30%. La nivelul Europei Centrale si de Est (ECE)  media se plaseaza sub 60% pe segmementul RCA si in jur de 65% pentru CASCO. Romania sta “bine” si la capitolul daunalitatii pentru CASCO (73%), urmatoarea clasata, Bosnia, contand pe un procent de 72%.  

Anul trecut, la nivelul ECE, Romania a fost a patra piata de asigurari generale din perspectiva volumului primelor brute subscrise, cu o cota de piata de 6,86% pe acest segment. Totodata, a ocupat locul al treilea pe segmentul CASCO, cu o cota de piata de 8,9%, respectiv locul al treilea pe segmentul RCA, cu o cota de piata de 9,5%. 

Pe plan local am avut o dinamica usor diferita pentru asigurarile RCA si CASCO in 2019. Daca asigurarile CASCO au avut o rata de crestere de 11% ajungand la o pondere de 26% a primelor brute subscrise pe segmentul asigurararilor generale non-viata, partea reprezentata de RCA a crescut cu numai 6 procente, sub media avansului asigurarilor non-viata, avand in prezent o pondere de 45%.

De ce se tot aduna daunele in Romania?

Rata daunalitatii s-a inrautatit in tara noastra in 2019, in linie cu regiunea, dar cu o dinamica superioara. Potrivit autorilor raportului, acest fenomen trebuie pus in legatura cu:

cresterea costului reparatiilor auto, tendinta determinata si de complexitatea in crestere a masinilor din noile generatii dar si de deprecierea leului;
imbatranirea parcului auto, cauzata de scaderea vanzarilor de masini noi;
incheierea unui numar mare de polite RCA pe termen scurt. Accentuarea dezechilibrului dintre cheltuielile cu daunele si volumul subscrierilor este favorizata de incheierea unui numar mare de polite RCA pe termen scurt si de o serie de caracteristici locale care permit escaladarea costurilor de repara?ii pe anumite segmente.

Asteptari pentru 2020

Cel putin pentru prima parte a anului valoarea subscrierilor va fi in scadere abrupta, in ton cu strategia de inchidere a economiei ca masura de protectie impotriva coronavirusului. 

Impactul va fi semnificativ pe segmentul corporate (multe flote au ramas la baza din cauza stoparii activitatii) dar si in ceea ce priveste persoanele fizice, numarul de noi inmatriculari scazand puternic in acest an (la nivelul lunii aprilie vanzarile de masini noi au fost in scadere cu 50% fata de perioada similara din 2019). 

Exista insa si o parte buna, reducerea traficului a dus la scaderea importanta a numarului de accidente deci si a daunelor platite. Costurile de reparatii ar putea cunoaste o crestere in perioada urmatoare avand in vedere imbatranirea parcului auto.

Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii
Asigurare RCA Asirom: Riscuri si beneficii

Asirom este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso analizeaza principalele avantaje si dezavantaje ale asigurarii oferite de Asirom.

16 Octombrie 2020 | Asigurari

Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA
Allianz Tiriac: Ce beneficii ofera asigurarea RCA

Asigurarea RCA oferita de Allianz Tiriac este valabila in Romania si statele din sistemul Carte Verde. Conso iti prezinta riscurile si gradul de acoperire al asigurarii.

9 Octombrie 2020 | Asigurari

Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF
Asigurari RCA: Cati romani sunt nemultumiti si ce societati sunt reclamate la ASF

In prima jumatate a anului s-au inregistrat peste 17.200 de petitii si informari de neconformitate pe segmentul asigurarilor RCA si Carte Verde, in vreme ce in tot anul 2019 numarul acestora fusese de 23.300.

30 Septembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei
Asigurarea RCA in format electronic este acceptata la controalele Politiei

Soferii pot face dovada incheierii asigurarii RCA si prin prezentarea unui document electronic cu polita emisa, in cazul unui control al Politiei.

9 Septembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus