Romania, lider in topul daunelor auto in regiune

Rata daunalitatii s-a inrautatit in tara noastra in 2019, in linie cu regiunea, dar cu o dinamica superioara. Daunele platite in 2019 reprezentau peste 80% din primele brute subscrise pe segmentul RCA, in timp ce media in regiune se plaseaza aproape de 60%.

Pe segmentul RCA de pilda, daunele platite in 2019 reprezentau peste 80% din primele brute subscrise, conform raportului realizat de XPRIMM, la initiativa APPA-Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor. 

Valori mai apropiate de cele din tara noastra erau consemnate doar in Polonia (63%), Slovacia si Estonia (61%) in timp ce in Serbia procentul era usor peste 30%. La nivelul Europei Centrale si de Est (ECE)  media se plaseaza sub 60% pe segmementul RCA si in jur de 65% pentru CASCO. Romania sta “bine” si la capitolul daunalitatii pentru CASCO (73%), urmatoarea clasata, Bosnia, contand pe un procent de 72%.  

Anul trecut, la nivelul ECE, Romania a fost a patra piata de asigurari generale din perspectiva volumului primelor brute subscrise, cu o cota de piata de 6,86% pe acest segment. Totodata, a ocupat locul al treilea pe segmentul CASCO, cu o cota de piata de 8,9%, respectiv locul al treilea pe segmentul RCA, cu o cota de piata de 9,5%. 

Pe plan local am avut o dinamica usor diferita pentru asigurarile RCA si CASCO in 2019. Daca asigurarile CASCO au avut o rata de crestere de 11% ajungand la o pondere de 26% a primelor brute subscrise pe segmentul asigurararilor generale non-viata, partea reprezentata de RCA a crescut cu numai 6 procente, sub media avansului asigurarilor non-viata, avand in prezent o pondere de 45%.

De ce se tot aduna daunele in Romania?

Rata daunalitatii s-a inrautatit in tara noastra in 2019, in linie cu regiunea, dar cu o dinamica superioara. Potrivit autorilor raportului, acest fenomen trebuie pus in legatura cu:

cresterea costului reparatiilor auto, tendinta determinata si de complexitatea in crestere a masinilor din noile generatii dar si de deprecierea leului;
imbatranirea parcului auto, cauzata de scaderea vanzarilor de masini noi;
incheierea unui numar mare de polite RCA pe termen scurt. Accentuarea dezechilibrului dintre cheltuielile cu daunele si volumul subscrierilor este favorizata de incheierea unui numar mare de polite RCA pe termen scurt si de o serie de caracteristici locale care permit escaladarea costurilor de repara?ii pe anumite segmente.

Asteptari pentru 2020

Cel putin pentru prima parte a anului valoarea subscrierilor va fi in scadere abrupta, in ton cu strategia de inchidere a economiei ca masura de protectie impotriva coronavirusului. 

Impactul va fi semnificativ pe segmentul corporate (multe flote au ramas la baza din cauza stoparii activitatii) dar si in ceea ce priveste persoanele fizice, numarul de noi inmatriculari scazand puternic in acest an (la nivelul lunii aprilie vanzarile de masini noi au fost in scadere cu 50% fata de perioada similara din 2019). 

Exista insa si o parte buna, reducerea traficului a dus la scaderea importanta a numarului de accidente deci si a daunelor platite. Costurile de reparatii ar putea cunoaste o crestere in perioada urmatoare avand in vedere imbatranirea parcului auto.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba
Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba

Politele de asigurare Carte Verde se tiparesc pe suport de hartie alba, incepand cu data de 1 iulie 2020, indiferent daca asigurarea se elibereaza impreuna cu polita RCA sau separat.

1 Iulie 2020 | Asigurari

Conso te ajuta sa cumperi online cel mai bun RCA
Conso te ajuta sa cumperi online cel mai bun RCA

Conso a introdus un nou serviciu, prin care ajuta consumatorii sa cumpere online cea mai buna asigurare RCA. Noua platforma compara ofertele in timp real si asista utilizatorii in procesul de luare a deciziei.

24 Iunie 2020 | Asigurari

Groupama introduce inspectia de risc la RCA
Groupama introduce inspectia de risc la RCA

Groupama a introdus inspectia de risc pentru soferii care au avut o intrerupere a politei RCA si vor sa o reinoiasca la acelasi asigurator. Ramane de vazut in ce masura aceasta decizie va genera un trend in piata.

12 Iunie 2020 | Asigurari

Generali permite notificarea online a daunelor auto
Generali permite notificarea online a daunelor auto

Generali Asigurari a introdus un formular pe propriul website, prin care asiguratii sau persoanele pagubite pot notifica producerea unei daune.

23 Octombrie 2019 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus