top banner

Romania, in topul scumpirii politelor auto

22 Februarie 2016 | Autor: Conso

Tarifele pentru asigurarile auto au crescut, in Romania, cu procente cuprinse intre 20% si 30% in 2015, conform raportului anual dedicat pietelor de asigurari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) realizat de compania MARSH. Tara noastra a inregistrat, potrivit raportului, cele mai mari scumpiri la asigurarile auto din 36 de tari analizate.
Documentul cuprinde date privind pietele de asigurari din regiunile mentionate, 19 dintre aceste tari fiind membre ale Uniunii Europene.
Prin comparatie cu Romania, in alte tari europene pretul politelor auto a crescut mult mai modest, cu procente de pana la 10% in Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Lituania, Estonia, Olanda si Spania.
In Bulgaria si Portugalia, preturile au ramas stabile, osciland intre minus 5% si plus 5%, potrivit raportului citat. In acelasi timp, in celelalte tari din Uniunea Europeana analizate, tarifele au scazut in 2015, cel mai mult in Polonia si Danemarca, cu procente de pana la 20%.
Realizatorii studiului explica evolutia tarifelor din Romania prin prisma faptului ca piata de asigurari auto, RCA, continua sa se inaspreasca datorita daunalitatii ridicate, in special pentru companiile de transport si pentru expunerea pe Carte Verde (despagubiri in afara Romaniei). In plus, este posibil ca falimentul companiei de asigurari ASTRA sa fi avut un usor impact asupra pietei pentru ca, in prezent, toti asiguratorii cresc primele. Pe linia Casco, exista un trend general de crestere a tarifelor, se mentioneaza in raport.
Politele de asigurare din aviatie se scumpesc si in 2016
Dintre celelalte tipuri de asigurari, cresteri similare s-au inregistrat in Romania si pe asigurarile din aviatie, unde tarifele au crescut, anul trecut, tot cu cu 20% - 30%. Mai mult, realizatorii studiului estimeaza ca tarifele vor creste semnificativ si in 2016, din cauza pierderilor mari din 2014 si 2015.
In schimb, pe raspundere civila generala, tarifele de prima au fost in scadere cu pana la 10%, avand in vedere ca aceasta piata continua sa fie una dintre putinele linii profitabile pentru asiguratori si, ca rezultat, competitia pentru clientii noi, cat si pentru retentia celor existenti este foarte puternica. ”Produsele sunt in continuare subdezvoltate, insa, o mai mare acoperire poate fi obtinuta prin extensii. Daunele morale cresc in frecventa si valoare. Primele pot creste ca rezultat al extinderii acoperirii necesare si in functie de istoricul despagubirilor”, se mentioneaza in raport.
Asigurarile property cu expunere la catastrofe au avut tarife stabile in 2015, cu variatii intre minus 5% si plus 5%, la fel ca si cele fara expunere la catastrofe. ”Romania este o tara cu expunere semnificativa la riscuri catastrofale, in special la cutremur. Tarifele de prima au scazut datorita competitiei, dar, in mod normal, acestea sunt mici si variaza intre 2% si 5%. Majoritatea asiguratorilor mici analizeaza posibilitatea de a creste capacitatea si costurile implicate in incercarea de a accesa riscurile subscrise de asiguratorii mai mari”, subliniaza realizatorii studiului.
Asigurarile de raspundere fata de mediu nu au trecere in Romania
Asigurarile de mediu au avut preturi stabile, avand in vedere ca interesul cumparatorilor pentru astfel de polite, de raspundere fata de mediu, este inca limitat, astfel ca asiguratorii nu se concentreaza pe promovarea acestei linii de asigurare.
La categoria ”Directors and Officers” preturile sunt, de asemenera, stabile, iar aceasta situatie va ramane neschimbata in 2016, datorita faptului ca nu exista in desfasurare anchete penale sau de alt tip in care sa fie implicate perssoane din conducerea companiilor.
Si asigurarile de raspundere profesionala au ramas constante, ca pret, in 2015, iar piata este stabila datorita daunalitatii scazute din Romania.
In schimb, tarifele pentru asigurarea de malpraxis medical au crescut cu pana la 10% anul trecut, la fel ca si cele pentru politele de sanatate oferite de angajatori. In schimb, pentru politele de viata oferite de angajatori, tarifele au ramas stabile, cu fluctuatii intre minus 5% si plus 5%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul