Romania, in topul scumpirii politelor auto

Tarifele pentru asigurarile auto au crescut, in Romania, cu procente cuprinse intre 20% si 30% in 2015, conform raportului anual dedicat pietelor de asigurari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA) realizat de compania MARSH. Tara noastra a inregistrat, potrivit raportului, cele mai mari scumpiri la asigurarile auto din 36 de tari analizate.

Documentul cuprinde date privind pietele de asigurari din regiunile mentionate, 19 dintre aceste tari fiind membre ale Uniunii Europene.

Prin comparatie cu Romania, in alte tari europene pretul politelor auto a crescut mult mai modest, cu procente de pana la 10% in Franta, Germania, Ungaria, Irlanda, Lituania, Estonia, Olanda si Spania.

In Bulgaria si Portugalia, preturile au ramas stabile, osciland intre minus 5% si plus 5%, potrivit raportului citat. In acelasi timp, in celelalte tari din Uniunea Europeana analizate, tarifele au scazut in 2015, cel mai mult in Polonia si Danemarca, cu procente de pana la 20%.

Realizatorii studiului explica evolutia tarifelor din Romania prin prisma faptului ca piata de asigurari auto, RCA, continua sa se inaspreasca datorita daunalitatii ridicate, in special pentru companiile de transport si pentru expunerea pe Carte Verde (despagubiri in afara Romaniei). In plus, este posibil ca falimentul companiei de asigurari ASTRA sa fi avut un usor impact asupra pietei pentru ca, in prezent, toti asiguratorii cresc primele. Pe linia Casco, exista un trend general de crestere a tarifelor, se mentioneaza in raport.

Politele de asigurare din aviatie se scumpesc si in 2016

Dintre celelalte tipuri de asigurari, cresteri similare s-au inregistrat in Romania si pe asigurarile din aviatie, unde tarifele au crescut, anul trecut, tot cu cu 20% - 30%. Mai mult, realizatorii studiului estimeaza ca tarifele vor creste semnificativ si in 2016, din cauza pierderilor mari din 2014 si 2015.


In schimb, pe raspundere civila generala, tarifele de prima au fost in scadere cu pana la 10%, avand in vedere ca aceasta piata continua sa fie una dintre putinele linii profitabile pentru asiguratori si, ca rezultat, competitia pentru clientii noi, cat si pentru retentia celor existenti este foarte puternica. ”Produsele sunt in continuare subdezvoltate, insa, o mai mare acoperire poate fi obtinuta prin extensii. Daunele morale cresc in frecventa si valoare. Primele pot creste ca rezultat al extinderii acoperirii necesare si in functie de istoricul despagubirilor”, se mentioneaza in raport.

Asigurarile property cu expunere la catastrofe au avut tarife stabile in 2015, cu variatii intre minus 5% si plus 5%, la fel ca si cele fara expunere la catastrofe. ”Romania este o tara cu expunere semnificativa la riscuri catastrofale, in special la cutremur. Tarifele de prima au scazut datorita competitiei, dar, in mod normal, acestea sunt mici si variaza intre 2% si 5%. Majoritatea asiguratorilor mici analizeaza posibilitatea de a creste capacitatea si costurile implicate in incercarea de a accesa riscurile subscrise de asiguratorii mai mari”, subliniaza realizatorii studiului.

Asigurarile de raspundere fata de mediu nu au trecere in Romania

Asigurarile de mediu au avut preturi stabile, avand in vedere ca interesul cumparatorilor pentru astfel de polite, de raspundere fata de mediu, este inca limitat, astfel ca asiguratorii nu se concentreaza pe promovarea acestei linii de asigurare.

La categoria ”Directors and Officers” preturile sunt, de asemenera, stabile, iar aceasta situatie va ramane neschimbata in 2016, datorita faptului ca nu exista in desfasurare anchete penale sau de alt tip in care sa fie implicate perssoane din conducerea companiilor.

Si asigurarile de raspundere profesionala au ramas constante, ca pret, in 2015, iar piata este stabila datorita daunalitatii scazute din Romania.

In schimb, tarifele pentru asigurarea de malpraxis medical au crescut cu pana la 10% anul trecut, la fel ca si cele pentru politele de sanatate oferite de angajatori. In schimb, pentru politele de viata oferite de angajatori, tarifele au ramas stabile, cu fluctuatii intre minus 5% si plus 5%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus