top banner

Repararea unei masini asigurate, mult mai scumpa fata de una neasigurata

03 August 2018 | Autor: Conso

Actuala legislatii RCA a facut ca repararea unei masini cu asigurare sa fie de pana la 4 ori mai scumpa decat a unei masini neasigurate, potrivit rezultatelor unui studiu facut public de Uniunea National? a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Studiul a inclus un numar de 30 de service-uri auto, alese in mod aleatoriu, la nivel national si a relevat o practica existenta in piata unitatilor reparatoare, si anume aplicarea de tarife cu pana la 382% mai mari pentru reparatia masinilor cu asigurare.   
Metodologia studiului a presupus, intr-o prima etapa, ca un client sa se prezinte in mai multe unitati reparatoare cu doua autovehicule care prezinta avarii si sa solicite o oferta de reparatie din partea service-ului respectiv, specificandu-se ca autovehiculele nu sunt asigurate pentru avaria/avariile prezentate. Informatiile s-au cules dupa solicitarea ofertei, fara negociere.
Pentru cea de-a doua etapa a studiului, s-au folosit devize (calculatii) de reparatie extrase din dosare de daune platite ale asiguratorilor.  Analiza a fost facuta luandu-se in considerare doar elementele avariate ce prezinta similaritate din punctul de vedere al solutiei tehnice in cele doua cazuri (auto avariat fara asigurare versus auto avariat cu asigurare).
“Inca de cand a aparut legea RCA, in piata de asigurari s-au observat niste lacune, astfel incat azi asistam la niste cresteri nejustificate de preturi. Am tot mentionat ca pagubitul nu beneficiaza intr-un mod corespunzator de drepturile ce i se cuvin, adica de servicii de calitate din partea service-urilor auto, adevaratul beneficiar al acestor prevederi legislative fiind anumite ateliere de reparatii”, a declarat Madalin Rosu, responsabilul Sectiunii Auto din cadrul UNSAR.
Desi asociatia service-urilor independente acrediteaza ideea necesitatii acestor tarife mult marite pentru autovehiculele cu asigurare prin faptul ca “au existat cazuri in care firmele de asigurare au platit dupa 1-2 ani”, un raport furnizat de Autoritatea Supraveghere Financiara releva faptul ca durata medie de plata, la nivel de piata, a dosarelor de dauna, avizate pentru pagube materiale, a fost de 10,31 zile/dosar. In plus, Prim-Vicepresedintele ASF, Ovidiu Wlassopol, a subliniat faptul ca “se poate constata o imbunatatire a indicatorilor monitorizati ai societatilor de asigurari”.
Cat costa efectiv reparatiile?
Potrivit studiului, pentru o masina avariata model Skoda Octavia, un sofer care nu are asigurare, va plati la un service pentru revopsirea unei bare fata un pret mediu de 501,03 lei, in timp un alt sofer care detine asigurare va suporta un pret mediu de 1.505,52 lei.
In cazul inlocuirii unui far dreapta, piesa originala, soferul neasigurat ar plati un pret mediu de 528,44 lei, fata de 814 lei cat ar trebui sa achite un sofer asigurat.
De asemenea, si reparatia unei aripi fata dreapta este mai putin costisitoare in cazul modelului neasigurat (552,5 lei) fata de cel asigurat (1.550,29 lei).
Detinerea unei asigurari auto presupune o reparatie mai scumpa si in cazul revopsirii unei bare spate, in conditiile in care soferul asigurat va plati pentru aceasta un pret mediu de 1.750,65 de lei, in vreme ce un sofer neasigurat va achita un pret mediu de 503,15 lei.
Situatia este similara si in cazul unui model Mercedes Benz E-Classe. Costul mediu pentru inlocuirea si revopsirea barii spate fara asigurare, este de 2.375,11 lei, iar cel cu asigurare - de 5.238,64 lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul