ASF: Mari probleme cu plata despagubirilor catre asigurati

Mai mult de jumatate din petitiile solutionate de Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor (ASF) in prima jumatate a acestui an in domeniul asigurarilor au fost in favoarea clientilor, reiese din datele publicate de ASF. Institutia a primit, in perioada mentionata, peste 8.000 de petitii.

Dintre acestea, mai mult de 5.000 au fost solutionare, iar aproape 60% au dat dreptate clientului. In plus, peste 70% din petitiile finalizate in favoarea petentilor au cuprins inclusiv plata despagubirilor solicitate de catre petenti, in dosarele de dauna deschise.

Neplata despagubirilor, cel mai reclamat aspect in asigurari

Aspectul cel mai des reclamat de catre petenti a fost neplata sau plata partiala a despagubirilor/valorilor de rascumparare solicitate de catre asigurati/pagubiti, in 4.328 de cazuri (84,86% din totalul petitiilor solutionate). Printre alte aspecte sesizate s-au numarat si solicitari de recalculare a valorii despagubirilor, respectiv nerespectarea conditiilor contractuale sau a normelor RCA.

Pe clase de asigurari, cele mai multe reclamatii au vizat asigurarile generale, in special RCA si Cartea Verde, care totusi au scazut fata de 2014. Asigurarile obligatorii auto au generat 3.687 de petitii, reprezentand 72,29% din totalul perioadei analizate, in scadere cu 10,34% fata de aceeasi perioada a anului 2014.

Astra si Euroins raman in topul reclamatiilor

Din analiza petitiilor primite pentru primele zece societati de asigurare dupa numarul acestora reiese faptul ca patru asiguraratori au inregistrat scaderi ale numarului de petitii in semestrul I din 2015, si anume: Euroins (-51,91%), Uniqa Asigurari (-46,74%), Astra (-27,13%) si Omniasig VIG (-10,21%). Cu toate acestea, Astra si Euroins raman companiile cu cele mai multe reclamatii primite. Acestea doua, impreuna cu City Insurance au inregistrat, cumulat, un procent de 53,10% din numarul total de petitii adresate ASF, si anume: Astra (21,49%), Euroins (17,75%) si City Insurance SA (13,86%).

Celelalte societati de asigurare au inregistrat cresteri ale petitiilor in perioada analizata, cele mai importante fiind constatate la Asirom VIG (81,17%), Carpatica Asig (74,37%) si City Insurance (46,99%). Cele trei companii insumeaza 34,27% din totalul petitiilor unice inregistrate in semestrul I din 2015.

„In cazul companiilor la care au fost constatate cresteri semnificative ale petitiilor, si anume: Asirom VIG, Carpatica Asig si City Insurance, reprezentantii societatilor au fost chemati pentru clarificari si s-au propus masuri specifice activitatii de supraveghere si control“, precizeaza ASF.

Asirom VIG, in vizorul ASF

„Analiza numarului de petitii inregistrate in mod unic la ASF pentru primele zece societati de asigurare care au inregistrat cele mai multe petitii in semestrul I din 2015, efectuata in raport cu numarul contractelor in derulare si numarul daunelor avizate, evidentiaza faptul ca Asirom VIG SA inregistreaza cea mai mare pondere a numarului de petitii in raport cu indicatorii analizati, desi are o cota totala de piata de 7,11%, care reprezinta putin mai mult de jumatate din cota totala de piata inregistrata de Allianz-Tiriac Asigurari SA (12,20%)”, se subliniaza in comunicatul Autoritatii de Supraveghere.


Astfel, din raportarea petitiilor inregistrate in mod unic la ASF, transmise de asigurati/pagubiti, la numarul contractelor in derulare cele mai mari procente revin Asirom VIG (0,085%), City Insurance SA (0,081%) si Uniqa SA (0,072%). In plus, la raportarea petitiilor inregistrate in mod unic la ASF la numarul daunelor avizate conduce tot Asirom VIG cu  4,1%, urmata de City Insurance (3,15%) si Astra (3,01%).

ASF sustine ca a eradicat o serie de practici incorecte pe RCA

Autoritatea din domeniu subliniaza faptul ca, in urma analizarii petitiilor aferente sectorului asigurarilor-reasigurarilor, a fost identificat o serie de deficiente si practici incorecte, care au fost remediate in totalitate.

Printre acestea se numara nerespectarea termenului legal de plata a despagubirilor pe RCA, stabilirea valoarii de piata a vehiculelor fara respectarea prevederilor Normei RCA, prin folosirea ofertelor de pe piata (olx.ro, autovit.ro, tocmai.ro etc.), acestea nefiind sisteme profesioniste de evaluare care sa permita evaluarea obiectiva si transparenta a vehiculelor, sau nerespectarea de catre asiguratori a prevederilor Normei RCA privind informarea pagubitilor cu privire la motivele diminuarii valorii despagubirilor solicitate.

De asemenea, au fost eliminate practicile privind neaplicarea normelor RCA in vigoare la data emiterii politelor,  in cazul  daunelor totale, incarcarea eronata a informatiilor in baza de date CEDAM, practicile incorecte privind vanzarea on-line a politelor RCA, emiterea unor polite RCA false, sau modul defectios de stabilire a valorii reale a vehiculelor la data producerii evenimentelor rutiere, in cazul politelor Casco.

In plus au fost remediate unele practici incorecte ale unitatiloilor de specialitate (unitati service). „Pentru toate aceste practici incorecte ale unitatilor de specialitate ASF a informat Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor in vederea analizarii acestora.

„Traficul” de aderenti la fondurile de pensii continua

In domeniul pensiilor private, ASF a primit, in primul semestru al anului, 769 de petitii, in crestere cu peste 45% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dintre acestea, 727 au reprezentat solicitari de informatii privind apartenenta la fondul de pensii private si alte informatii despre sistem, iar 42 au necesitat instrumentare in vederea rezolvarii aspectelor semnalate.

Principalele aspecte reclamate s-au referit la activitatea agentilor de marketing, respectiv aderarea in fals a unor persoane la sistemul de pensii private, utilizarea in fals a unor date personale a unor persoane eligibile sau neeligibile la sistem, incheierea actelor individuale de aderare la un fond de pensii private, fara informarea corespunzatoare a clientului,

„Pentru toate petitiile care s-au dovedit a fi intemeiate, ASF a dispus masuri de remediere”, se mentioneaza in comunicat.

Pe piata de capital s-au primit spre solutionare 344 de petitii, in scadere cu 8,75% fata de aceeasi perioada a anului 2014, cele mai multe pentru emitenti.

Cele mai multe petitii (50,58%) s-au referit la nerespectarea drepturilor actionarilor.

O singura reclamatie de furt de actiuni s-a dovedit intemeiata

Un alt aspect reclamat a fost furtul de actiuni insa, in urma analizarii aspectelor semnalate, au existat suspiciuni intemeiate intr-un singur caz pentru care a fost intocmita sesizare penala catre Inspectoratul General al Politiei Romane IGP, subliniaua ASF.

In restul cazurilor, in care petentii sustineau ca le-au fost furate actiunile, s-a dovedit faptul ca societatile emitente fie s-au divizate, au fuzionat sau au fost radiate si nu se mai tranzactioneaza pe piata de capital.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare
Pretul politelor RCA se poate ajusta in perioada urmatoare

Problemele cu care se confrunta liderul pietei asigurarilor RCA, City Insurance, companie care si-a crescut agresiv cota de piata in principal pe baza unor preturi mici ale politei de asigurare, vor putea conduce la repozitionari din partea principalilor jucatori.

12 August 2021 | Asigurari

Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus