top banner

RCA si asigurarile de sanatate: creste valoarea subscrierilor, scade numarul de contracte

11 Ianuarie 2023 | Autor: Cristian Dogaru

RCA si asigurarile de sanatate: creste valoarea subscrierilor, scade numarul de contracte

Foto Unsplah.com

Desi volumul primelor colectate a crescut, scumpirile operate in ultima vreme de companiile de asigurari au determinat o scadere a numarului asiguratilor. 
Acest fenomen este cel mai vizibil in cazul asigurarilor de sanatate. 
Conform raportului ASF pe trimestrul al treilea din 2022, asigurarile de sanatate au cumulat pe parcursul primelor noua luni ale anului trecut prime brute subscrise in valoare de aproximativ 509,5 milioane lei, in crestere cu 33% fata de aceeasi perioada a anului 2021. 
Insa numarul contractelor in vigoare la finalul lunii septembrie 2022, la nivelul intregii piete a asigurarilor de sanatate, se situa la doar 208.600, in scadere cu circa 41% fata de perioada similara a anului anterior.
aca ne uitam la evolutia numarului de contracte noi incheiate in ultimii 5 ani vedem o scadere brusca anul trecut, dupa un declin usor inceput in 2020. 
Astfel, numarul de contracte noi fusese de 307.000 in T3 2018, urcase apoi la 369.000 si 399.000 in perioada similara din 2019 si 2020, pentru a scadea apoi la 355.000 in trimestrul 3 din 2021 si a ajunge la doar 174.000 in trimestrul 3 al anului trecut. 
In paralel, volumul primelor brute subscrise creste in toata aceasta perioada, cu un salt spectaculos in 2022. Astfel, de la 227 milioane lei in T3 2018 se urca la 296 milioane lei in 2019, 350 milioane lei in 2020 si 383 milioane lei la T3 2021 pentru ca in trimestrul al treilea din 2022 valoarea sa ajunga la 509 milioane lei. 
Dictonul „sa iei putin de la cat mai multi” care poate fi secretul succesului in comertul de retail nu a mai functionat in anii de pandemie, cand companiile care vindeau politele de asigurari de sanatate si-au dat seama ca pot forta nota, iar cei care nu isi mai permiteau sa le achite au fost tot mai numerosi. 
Este adevarat, presiunea pe sistemele de asigurari private de sanatate a fost in crestere in perioada pandemica, iar scumpirea politelor poate fi si un raspuns al dezechilibrarii raportului dintre cerere si oferta. 
RCA-uri mai scumpe, asiguratii in scadere cu 10%
Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA de societatile autorizate si reglementate de ASF in primele noua luni ale anului 2022 s-a situat la 5,4 miliarde lei.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 53%, in contextul in care prima medie anualizata a crescut cu aproximativ 71%. 
Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor), numarul de contracte RCA incheiate pana la 30 septembrie 2022 a fost de 4,68 milioane contracte, in scadere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului anterior. 
Daca ne-am fi raportat insa la numarul de polite, scaderea ar fi fost de la 10 milioane la 5,3 milioane, aproape o injumatatire, evolutie determinata de faptul ca ponderea asigurarilor la o luna si 6 luni s-a redus semnificativ, iar grosul numarului de asigurari il reprezinta acum cel la 12 luni (81%).
Evolutii RCA
Primele brute subscrise (PBS) pentru RCA au avut o evolutie ascendenta incepand cu anul 2018, atingand un nou maxim la finalul lunii septembrie 2022 (5,3 milioane lei la T3 2022 fata de 3,5 milioane lei la T3 2021). 
Chiar daca saltul valorii PBS este semnificativ mai mare decat in cazul asigurarilor de sanatate (prima medie RCA pentru persoanele fizice a urcat de la 537 lei la 910 lei in ultimele 12 luni prinse in raportarea ASF), faptul ca legea obliga conducatorii auto sa aiba RCA, ceea ce nu se intampla in cazul asigurarilor de sanatate, a dus la o scadere moderata a numarului de polite.
Reamintim ca, desi poate fi perceputa ca obligatie legala, asigurarea RCA este extrem de utila in cazul in care se provoaca un accident. 
Cele cateva sute de lei platite anual in cele mai multe cazuri ii protejeaza pe cei vinovati de producerea unui accident de plata unor despagubiri mult mai mari, in special in cazul in care, pe langa avarierea autovehiculelor, sunt si vatamari corporale.
Persoanele fizice sau juridice interesate de achizitionarea politei RCA o pot face, prin doar cateva click-uri, de pe Conso.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul