Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Rate de vis ale daunei in asigurari

Autor: Valentin Ciobanu |

Publicat in: Asigurari

 

Piata asigurarilor s-a comprimat puternic in primul semestru al acestui an, insa companiile de asigurari continua sa dea dovada de rigiditate atunci cand vine vorba de reducerea tarifelor pentru atragerea clientilor. Comportamentul este explicabil, daunalitatea multor portofolii mentinandu-se la cote alarmante. Exista insa si companii fericite.

Potrivit datelor Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), pe fondul scaderii interesului consumatorilor de asigurari pentru anumite tipuri de polite, o parte din companiile prezente in piata au consemnat majorari ale ratei daunalitatii. Situatia este normala atat timp cat asiguratorii au de achitat daune chiar si pentru contracte incheiate in anii anteriori.

Fat Frumos al daunei


In ciuda pietei nefavorabile, au existat societati care s-au descurcat, afisand indicatori de vis. Considerand corecte informatiile prezentate de UNSAR, Carpatica Asig reprezinta un exemplu al succesului in selectia riscurilor. Compania a consemnat in primul semestru al acestui an o rata neta a daunei pe intreg portofoliul de 43,9%, in conditiile unei ponderi a asigurarilor auto in total de peste 96%. Mai mult, valorile punctate pe RCA si Casco au fost de 43,8% si, respectiv, 41,1%.

Sa ne intelegem. Societatile impart acceasi piata. Indiferent de modalitatile utilizate pentru selectia riscului este putin probabil ca rata daunei pentru o anumita clasa de asigurari sa difere foarte mult fata de medie. Totusi, practica autohtona ne arata ca exista si exceptii de la regula.

Un asemenea portofoliu de clienti pe segmentul auto nu poate fi decat de invidiat de catre ceilalti competitori iar cei care vorbesc pe la colturi de intarzieri la plata, diminuari ale sumelor din devizele de plata sau orice alte comportamente, mai putin ortodoxe, sigur se inseala. Carpatica Asig, asemeni celorlalte companii, se afla sub supravegherea CSA, nu-i asa?

Leaderii de piata au fost mai putin norocosi

Valoarea ratei nete a daunei este conditionata de ponderile anumitor clase de asigurari in portofoliul companiilor dar si de calitatea masurilor adoptate de managementul societatilor. Pentru comparabilitate am ales companii cu expunere importanta pe clasele auto, Casco si RCA, segmente cu daunalitate istorica inalta.


Zodia norocoasa in care a intrat Carpatica Asig a fost din pacate inaccesibila competitorilor, chiar si pentru leaderii de piata. Daca Carpatica Asig a raportat o rata neta a daunei de 43,9%, ocupantele podiumului subscrierilor la finele primului semestru din 2010 – Astra Asigurari, Allianz-Tiriac si Omniasig VIG – s-au multumit cu valori de 64,5%, 80,4% si, respectiv 73%.

Au existat ce-i drept companii precum Ardaf sau BCR Asigurari care au reusit sa se apropie mai mult de performanta Carpatica Asig, acestea inregistrand valori ale ratei de 53,8% si, respectiv, 52,7%. Alti competitori nu au gasit insa solutia miraculoasa pentru imbunarea daunalitatii, depasind chiar si pragul de 100%. Aceasta inseamna ca societatea plateste din start mai multi bani decat castiga de la client, fara a mai pune la socoteala chetuielile de achizitie si administrare.

De ce este importanta rata daunei?

Valoarea ratei daunei disemineaza informatii importante despre un asigurator. Pe langa calitatea selectiei riscurilor, ea ofera o imagine asupra modului in care sunt achitate sau recunoscute daunele.

Alaturi de daunele efectiv platite, asiguratorul face rezerve in contabilitate pentru daune care urmeaza sa fie achitate, dar si pentru cele care au aparut dar inca nu au fost instrumentate, deci pentru care nu exista inca o valoare exacta.

Pentru acestea din urma, companiile estimeaza suma de bani ce va fi platita in viitor pe baza unui istoric. Cu cat practica rezervarii este mai riguroasa, cu atat timpul de asteptare al clientilor pentru primirea despagubirilor va fi mai redus.

Rata daunei (30 iunie 2010)
Carpatica Asig  43,9%
BCR Asigurari VIG  52,7%
Ardaf  53,8%
Generali Asigurari  64,2%
Astra Asigurari  64,5%
Omiasig VIG  73,0%
Euroins  73,3%
Allianz-Tiriac  80,4%
Uniqa Asigurari 106,0%
                                       sursa: UNSAR

Alte articole din Asigurari

Asigurari

Drepturi suplimentare pentru consumatorii de asigurari din Romania

Consumatorii de asigurari din Romania vor beneficia de o atentie sporita din partea distribuitorilor de asigurari, fie companii sau intermediari. Legea de transpunere a Directivei privind distributia de asigurari IDD (Insurance Distribution Directive), care contine drepturi suplimentare pentru clienti, a fost adoptata, in sfarsit, de Parlament. Citeste mai mult

Tarifele RCA ar putea creste din nou

Pretul asigurarilor obligatorii auto ar putea sa creasca din nou in aceasta iarna, avertizeaza Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI). Acest risc este iminent daca va fi eliminat plafonul de 25% pentru cheltuielile administrative ale firmelor de asigurari, masura solicitata de asiguratori. Citeste mai mult

Opinii recente

de Catalina Ipati Constantinescu

"Am avut un împrumut la Onnen care s-a cesionat la cei de la Tbi Credit. În data de 5. 10. 2018 am achitat suma comunicata ..."

Facebook