top banner

Prima RCA, in scadere fata de anul trecut

10 Iulie 2018 | Autor: Conso

Prima medie pentru asigurarea obligatorie auto a scazut, in primul trimestru al acestui an, cu aproape un sfert, in cazul persoanelor fizice. Insa, in cazul in care asiguratul a optat pentru decontare directa, scaderea tarifului a fost mult mai mica. Cu cat creste pretul pentru aceasta optiune?
Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 19% in trimestrul I 2018 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, inregistrand valoarea de 589 lei, reiese din datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Fiananciara (ASF).
In cazul persoanelor fizice, prima medie anualizata a scazut la 413 lei in perioada analizata de la 533 de lei in primul trimestru al anului trecut.
Din punct de vedere al structurii portofoliilor de clienti, in trimestrul I 2018, ponderea contractelor incheiate cu persoane fizice la nivelul intregii piete a crescut la aproximativ 79,3%, de la 78,5% in perioada similara a anului trecut.
In acelasi timp, cele mai mari ponderi sunt detinute de politele cu o valabilitate de 12 luni (aproximativ 36%), respectiv 6 luni (34%).
Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primul trimestru al anului 2018 a atins valoarea de 927 de milioane de lei. Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor), numarul de contracte RCA incheiate in primele trei luni ale anului a fost de 1.573.223 de contracte, in crestere cu 9,58% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Decontarea directa scumpeste semnificativ polita
Noutatea importanta a anului trecut pe piata asigurarilor obligatorii auto o reprezinta introducerea optiunii de decontare directa (care permite pagubitului sa isi recupereze dauna de la propria companie de asigurari, urmand ca aceasta sa recupereze banii de la asiguratorul celui care a provocat accidentul).
“Decontarea directa, ca serviciu auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati, a fost definita si implementata prin Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie. Modalitatea de decontare directa este prevazuta in Norma nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania”, se mentioneaza in raportul ASF.
In primul trimestru din anul 2018, asiguratorii RCA au incheiat un numar de 93.478 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind in valoare de 6.498.768 lei. Astfel, a rezultat o prima medie anualizata de 84 lei (care se adauga la prima de asigurare care nu prevede aceasta optiune - n.r.). Astfel, la data de 31.03.2018 erau in vigoare un numar de 139.339 clauze de decontare directa.
In aceeasi perioada, asiguratorii RCA au platit 259 dosare de dauna aferente clauzei de decontare directa, in valoare totala de 1.175.905 lei, rezultand o dauna medie platita de 4.540 lei.
In primul trimestru al anului 2018, se mentine o concentrare semnificativa catre primii asiguratori din top, desi in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, primii 2 asiguratori cumulau aproximativ 53,39% (comparativ cu 57,5% in anul 2017) din portofoliul de asigurari RCA din Romania.
Companiile cu cea mai mare pondere in piata de asigurari RCA sunt City Insurance, Euroins si Asirom care detineau impreuna peste jumatate din piata (72,60% la 31.12.2017 si 71,98% la 31.03.2018).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul