top banner

Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

20 Septembrie 2021 | Autor: Cristian Dogaru

Prabusirea City Insurance-efecte asupra asiguratilor si pagubitilor

Cu prime subscrise de aproape 500 milioane euro anul trecut si nu mai putin de 45% din piata RCA (20% din cea a asigurarilor generale), prabusirea City Insurance zguduie sistemul financiar local. 
Timpul si anchetele care vor urma vor arata daca a fost vorba de frauda  sau caderea companiei s-a datorat in principal erorilor de management. Ultimele date facute publice arata ca societatea de asigurari a platit daune de 290 milioane euro in 2020, in timp ce volumul incasarilor a fost de 478 milioane euro. 

Din ceea ce se cunoaste pana acum, se pare ca  societatea de asigurari a prezentat Autoritatii de Supraveghere Financiare (ASF) de-a lungul timpului mai multe documente false privind pretinse detineri in banci elvetiene care s-au dovedit simple baloane de sapun.

Apoi am avut saga unui investitor providential care urma sa salveze City de la faliment care in final nu a mai aparut ca sa vireze banii promisi, iar societatea a ajuns in situatia de a nu mai indeplini cerintele de functionare. 

Din pacate, toata aceasta tevatura vine la numai cativa ani de la alte falimente de rasunet in asigurari-Astra si Carpatica Asig. 

Incapacitatea de a invata din greselile trecutului pune serios in discutie credibilitatea ASF in randul asiguratilor, cu atat mai mult cu cat schema de functionare a City Insurance fusese deja brevetata anterior-preturi de dumping, intarzieri la plata despagubirilor, bani sifonati de actionari, etc. 

Ce pot face asiguratii?

Cei care au polite valabile la City Insurance ar putea sa isi pastreze asigurarile pana la data expirarii sau sa incheie unele noi, cu un alt asigurator, denuntandu-le pe cele vechi. 

Din momentul in care decizia ASF din 17 septembrie de retragere a autorizatiei de functionare a City Insurance este publicata in Monitorul Oficial, Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) poate primi cereri de deschidere dosare de dauna si pentru plata despagubirilor. 

Conform legislatiei existente, platile efective ar fi urmat sa inceapa abia dupa ce falimentul City ar fi fost declarat in instanta,  procedura care este una de durata. 

Pentru a evita aceasta situatie, Guvernul a pregatit un proiect de OUG care prevede ca FGA va putea efectua primele plati in termen de 60 de zile de la deschiderea procedurii de faliment de catre ASF.

Oricum, falimentul companiei de asigurari va avea ca efect imediat cresterea atentiei in trafic. Nimeni nu poate sti daca partenerii de trafic sunt asigurati sau nu la City Insurance, iar cum service-urile auto au inceput sa refuze sa faca reparatii pe aceste polite, cine are ghinionul sa fie lovit de un astfel de sofer asigurat la compania cu probleme ar putea avea parte de complicatii suplimentare. 

Despagubiri diferite

Orice asigurare RCA valabila permite despagubiri pentru vatamari corporale si deces in limita a 6,07 milioane de euro iar pentru daunele materiale, limita de despagubiri este de 1,22 milioane de euro. 

In schimb, potrivit legislatiei actuale, FGA nu poate acorda despagubiri mai mari de 450.000 de lei pe creditor, astfel incat in cazul falimentului City Insurance declarat de catre instanta, poli?ele cumparate de la acest asigurator nu vor putea acoperi decat daune de maxim 90.000 euro. 

Astfel ca, daca in cazul daunelor suferite de autovehicule, acolo unde dauna medie se situeaza sub 2.000 EUR, pagubitii nu vor fi extrem de afectati, cu totul altfel stau lucrurile in cazul celor care vor suferi vatamari corporale grave sau vor deceda in urma unor accidente de circulatie.

Urmeaza cresterea preturilor politelor RCA.

In mod previzibil, disparitia celui mai mare jucator in piata RCA va genera cresteri de preturi cum s-a intamplat si dupa falimentele Astra si Carpatica. 

Cum City Insurance isi baza preturile mici nu pe o promovare agresiva, limitata in timp, ci pe un pret constant redus, care insa nu acoperea daunele produse de asigurati, ceilalti jucatori care vor ramane in piata vor sufla si in iaurt si vor dori sa isi acopere cheltuielile cu despagubirile si sa genereze si profit. Astfel incat este posibil ca asiguratorii sa incerce sa umfle in perioada urmatoare pretul politelor RCA, ceea ce i-ar putea afecta pe viitorii asigurati.

In plus, in costurile majorate ale viitoarelor asigurari RCA se vor regasi probabil si contributii majorate pentru Fondul de Garantare a Asiguratilor, care sa-i permita acestuia sa ii despagubeasca pe pagubitii asiguratilor de la City Insurance. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Pana in aprilie, tarifele RCA pot fi ajustate doar cu rata inflatiei

Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.

03 Ian 2024 | Asigurari
Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarile cu retur de prima, o tentatie pentru debitori

Asigurarea de viata este ceruta imperativ de o parte dintre bancile care ofera credite ipotecare, iar incheierea unei astfel de polite poate scadea si costurile creditelor de nevoi personale. Debitorii aflati in aceste situatii ar putea aprecia returnarea unei parti din primele platite, daca ar avea acces la un astfel de produs.

05 Dec 2023 | Asigurari
Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Asigurarile PAD se scumpesc, iar ocolirea lor va fi mai dificila

Modificarile aduse legii privind asigurarea obligatorie a locuintei vin cu cresteri de costuri, in special in zona urbana si pun piedici suplimentare celor care vor sa evite incheierea politelor PAD.

15 Noi 2023 | Asigurari
Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Cum se obtine restituirea diferentelor de prima la RCA-urile Euroins

Potrivit unei ordonante de urgenta emise de Guvern in 1 septembrie, valabilitatea politelor Euroins este prelungita cu 90 de zile, interval care poate fi folosit de posesorii de polite pentru a solicita restituirea diferentelor de prima.

07 Sep 2023 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul