Politele RCA si-au extins aria de despagubiri

Incepand cu data de 25 mai 2010 a intrat in vigoare Ordinul 5/2010 pentru punerea in aplicare a normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule. Actul reglementeaza drepturile si obligatiile atat ale societatii de asigurari cat si ale asiguratului RCA.

Daca ati suferit prejudicii in urma unui accident produs de catre conducatorul unui autovehicul asigurat, trebuie sa stiti ca asiguratorul respectiv are obligatia de a va despagubi, in forma baneasca, pentru o serie de elemente. In primul rand discutam despre pagubele materiale. Acestea au o pondere ridicata in totalul despagubirilor realizate de companiile noastre.

Totusi, in ultimul timp, s-a constatat o redimensionare a cheltuielilor efectuate pentru stingerea obligatiilor rezultate in urma vatamarilor corporale sau a decesului. Desi in Romania atat numarul solicitarilor cat si valoarea platilor aferente acestei categorii de despagubii sunt inca reduse comparativ cu medie europeana, ele se vor adapta in urmatorii ani la practica internationala.

Deja asiguratorii consemneaza despagubiri mari pentru vehicule asigurate ce au fost implicate in accidente in afara granitelor tarii. In astfel de situatii se aplica legislatia tarii pe teritoriul careia s-a produs evenimentul, iar limitele cat si platile realizate efectiv sunt pe masura.

Repere pentru stabilirea despagubirilor

O serie de repere servesc la stabilirea despagubirilor acordate in cazul vatamarii corporale sau a decesului. Pentru vatamari se ia in calcul diferenta dintre veniturile nete ale persoanei vatamate si indemnizatia primita din fondurile persoanei juridice sau fizice la care salariatul isi desfasoara activitatea, venitul mediu lunar net daca persoana nu are calitatea de salariat, salariul de baza minim brut pe economie etc.

In cazul decesului se platesc despagubiri pentru cheltuielile de inmormantare, cele cu transportul cadavrului si pentru veniturile nete nerealizate si alte cheltuieli rezultate in perioada de la data producerii accidentului si pana la data decesului. Desigur, in ambele situatii mentionate, pot fi solicitate despagubiri pentru daune morale, in conformitate cu legislatia si jurisprudenta din Romania.

Despagubiri mai putin cunoscute

Pe langa despagubirile aferente pagubelor materiale, vatamarilor corporale sau decesului puteti solicita asiguratorului sume care sa acopere cheltuielile de judecata efectuate. Mai mult, exista posibilitatea de primi despagubiri pentru pagubele rezultate in urma imposibilitatii de a utiliza vehicului avariat.

Desigur, toate indemnizatiile mentionate anterior sunt conditionate de valabilitatea politei de asigurare RCA la momentul producerii evenimentului asigurat. Pretentiile formulate in cererea de despagubire trebuie sa fie probate cu acte.

In plus, valoarea platilor nu poate depasi limitele de despagubire stabilite in lege. Pentru 2010 discutam de 500.000 euro in cazul pagubelor materiale si 2.500.000 euro pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial. Aceste limite vor fi majorate gradual, de la un an la altul, valoarea avansata pentru 2012 fiind de un milion de euro, pentru pagube materiale si 5 milioane euro pentru vatamari si decese.

Trebuie sa stiti ca aveti dreptul la despagubiri chiar daca accidentul s-a produs pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice, in incinte si in orice alte locuri, atat in timpul deplasarii cat si al stationarii autovehiculului.

Acestea se acorda pentru prejudiciul produs de dispozitive sau instalatii ce echipeaza vehiculul – inclusiv pentru cel produs din cauza desprinderii accidentale a remorcii – dar si pentru prejudiciul produs din culpa conducatorului vehiculului asigurat chiar daca la momentul producerii accidentului conducatorul a utilizat autovehiculul fara consimtamantul asiguratului, nu este titularul unui permis care sa-i acorde dreptul conducerii vehiculului respectiv sau nu a respectat obligatiile de ordin tehnic cu privire la starea vehiculului.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus