Planuri financiare pentru copii vandute la "corazon"

Companiile de asigurari includ in oferta lor planuri financiare pentru copii. Asemeni altor produse si servicii destinate copiilor, segmentul merge bine chiar si in conditii de criza, ca doar orice parinte doreste ce-i mai bun pentru cel mic. Cand agentul de asigurare incepe sa ne vorbeasca despre mersul la facultate, casatorie sau ajutor la achizitionarea unei locuinte, semnarea contractului mai este parafata si cu 2-3 lacrimi de fericire.

Parintii care doresc sa incheie un plan financiar pentru copil trebuie in primul rand sa se decida asupra tipului politei. Clientii pot opta fie pentru un produs traditional, fie pentru unul investitional. Diferentele sunt notabile.

In primul caz nu exista surprize. La inceput stabilesti suma pe care doresti sa o virezi anual – poti alege o frecventa de plata care sa te avantajeze – iar suma de bani pe care o va primi copilul tau la maturitatea contractului este garantata. La aceasta suma se mai adauga o parte din profitul pe care compania il obtine investind banii tai. Aceasta este o componenta variabila insa, in principiu, clientul stie la cat sa se astepte la expirarea politei.

Primele platite iti mai garanteaza un lucru. Daca pe parcursul derularii contractului, parintele decedeaza, atunci compania de asigurari preia in locul acestuia plata primelor pana la scadenta. Fie ca discutam despre Academica (ING Asigurari de Viata), Magister (BCR Asigurari de Viata) sau Majorat (Generali Asigurari), toate planurile financiare au inclusa aceasta prevedere.

Caracteristici asemanatoare intre oferte

In majoritatea cazurilor discutam despre o durata minima a contractului de 5 ani. Exista insa si polite, precum Junior Extra de la Alico Asigurari sau Start de la Grawe Romania, cu o durata de minim 10 ani. Primele minime platite lunar, acceptate de catre societati, pornesc de la 40-50 lei in functie de companie. Clientii pot alege sa indexeze anual valoarea primelor la inflatie, sa modifice cuantumul platilor, sa adauge extra-acoperiri, acestea din urma prin plati suplimentare.

Atentie! Un plan financiar pentru copil, de tip traditional, nu trebuie ales in baza «randamentului». S-ar putea sa gasiti depozite bancare care sa returneze sume mult mai mari decat cele obtinute din asigurare. Trebuie sa tineti cont insa ca un astfel de plan are si o componenta de protectie – asigurarea in caz de deces. Si mai exista un aspect favorabil asigurarii. Cel putin in prezent beneficiile obtinute din asigurari nu se impoziteaza.

Produsele unit-linked necesita asumarea unui risc

Daca in cazul produsului traditional lucrurile sunt fixate de la inceput, planurile financiare de tip unit-linked pot aduce surprize. Unele frumoase, altele mai putin. Te poti trezi la maturitatea contractului ca in cont s-a strans dublul banilor pe care i-ai depus, la fel cum s-ar putea sa constati ca al tau copil va primi o suma mai mica decat cea pe care ai depus-o de-a lungul anilor.

Asa cum mentionam, riscul investitional ne apartine. Noi suntem cei care decidem gradul de risc al fondului in care se fac plasamentele. Majoritatea asiguratorilor administreaza fonduri cu grade de risc diferite si putem opta de la investitii aproape sigure in instrumente cu venit fix pana la o expunere inalta pe burse.

Atentie! Daca doriti sa comparati ofertele mai multor asiguratori, solicitati de la fiecare scenariul 0% randament. Asa veti putea vedea mai bine taxele si comisioanele percepute de fiecare societate si opta pentru varianta optima. Nu de alta dar unele companii au anumite comisioane fixe, alte exprimate procentual si, exceptand cazul in care sunteti un mare matematician, nu veti reusi sa observati incarcarile la prima ale companiilor.

Exista si in varianta unit-linked o componenta de protectie. La majoritatea politelor existente in piata, asa cum este si cazul Bursei de studii oferite de Aviva Asigurari de Viata, produsul include optiunea de protectie a primelor ce garanteaza ca suma prevazuta pentru copil se va strange chiar daca parintele decedeaza.

Cireasa de pe tort

Cum ofertele pot fi cu greu diferentiate pe segmentul riscurilor asigurate, pentru a facilita vanzarea politelor multe companii au recurs la elemente surpriza.

Spre exemplu, la Alico Asigurari clientul primeste un bonus de maturitate, de 5-10% din suma asigurata daca primele au fost achitate la termenul stabilit in contract. La ING Asigurari de Viata exista discount-uri: 5% daca valoarea primei anualizate depaseste 1.400 lei si inca 6% daca se alege o frecventa de plata anuala. Asta inseamna ca societatea va suporta din propriul buzunar reducerea pe care ne-a acordat-o, astfel incat suma asigurata sa ramane cea planificata.

Crescendo, asigurarea unit-linked pentru copii de la Generali Asigurari, prevede acordarea  unui bonus de performanta in valoare de 50% din valoarea contului in cazul in care copilul beneficiar a obtinut in toti anii de scoala, pana la expirarea contractului, numai calificative «foarte bine» si medii anuale cuprinse intre 9,50 si 10.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat
Cu asigurarea storno recuperezi banii dintr-un sejur neefectuat

Daca asigurarile de calatorie acopera riscurile pe care le poti intampina la destinatie, o asigurare storno te protejeaza in cazul in care, dintr-un motiv sau altul, nu mai poti pleca de acasa.

29 Iulie 2021 | Asigurari

Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus