Plafonarea tarifelor RCA s-ar putea prelungi

Plafonarea tarifelor pe piata RCA ar putea fi extinsa cu inca trei luni, din cauza faptului ca legea, care ar trebui sa contina noile prevederi negociate si agreate intre toate partile implicate in acest sector, este in intarziere. De altfel, transportatorii au solicitat de multa vreme prelungirea plafonarii, chiar pana la finalul anului 2017.

Ministrul Finantelor, Viorel Stefan, a avut mai multe intalniri cu transportatorii si cu reprezentantii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) in care s-a discutat inclusiv posibilitatea prelungirii plafonarii tarifelor RCA cu inca trei luni, printr-o Hotarare de Guvern, sustin surse guvernamentale citate de presa centrala.

In ce stadiu este legea?

Legea RCA se afla in prezent in Parlament si este foarte putin probabil sa fie adoptata pana in momentul in care expira plafonarea tarifelor, respectiv 18 mai. Comisiile de specialitate din Camera Deputatilor au primit 327 de amendamente la proiectul de act normativ, urmand ca in perioada urmatoare acestea sa fie adoptate de parlamentari pentru a fi sustinute in cadrul dezbaterilor.

Plafonarea tarifelor a fost decisa de Guvern in toamna anului trecut, pentru o perioada de sase luni, care va expira la jumatatea acestei luni. Atunci, ASF a fixat preturi maxime pentru fiecare categorie de autovehicol.

Inghetarea preturilor politelor RCA a fost salutata de transportatori, dar criticata de companiile de asigurari active pe segmentul RCA, care se plang ca inregistreaza pierderi si cer revenirea la tarife libere.

UNSAR contesta beneficiile plafonarii

De altfel, Uniunea Societatilor de Asigurari (UNSAR) a publicat un raport din care reiese faptul ca, dupa sase luni de plafonare a tarifelor, numarul de accidente rutiere ramane ingrijorator.

“Primele patru luni ale anului 2017 au fost marcate de cel putin 16 de accidente foarte grave cauzate de vehicule de transport comercial, accidente soldate cu peste 60 de raniti si 16 de persoane decedate”, arata analiza UNSAR.

In plus, asiguratorii sustin ca, incepand cu luna septembrie 2016, plafonarea tarifelor RCA nu a rezolvat problemele sistemice ale segmentului RCA, ci doar a amanat asezarea pietei pe baze solide si predictibile.

In acest context, UNSAR recomanda, pentru stabilizarea pietei RCA, adoptarea masurilor care sa conduca la cresterea sigurantei rutiere in Romania.

“Cu toate acestea, prevederile Ordonantei de Urgenta 54/2016 privind asigurarea RCA nu incurajeaza comportamentul responsabil in trafic al soferilor, deoarece schimbarea sistemului bonus/malus a facut ca diferenta dintre pretul politei RCA pentru un client cu o conduita buna si unul cu daune (strict din aplicarea sistemului bonus/malus) sa nu fie mai mare de 15%”, mai reiese din documentul citat.

In plus, conform datelor publicate de ASF, cea mai mare frecventa medie a daunei este inregistrata la nivelul camioanelor detinute de persoane juridice: unul din sase camioane produce in fiecare an un accident, se mai arata in analiza UNSAR.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet
Asigurarile facultative de locuinta vin cu “meserias” la pachet

Companiile de asigurari au inteles ca in aceasta perioada gasirea unui profesionist pentru lucrari urgente in locuinta nu e tocmai usoara si asigura asistenta tehnica la domiciliu, in limitele unei anumite sume, in cazul producerii evenimentelor asigurate.

19 Mai 2021 | Asigurari

Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus