top banner

Piata RCA se stabilizeaza la un nivel ridicat al primelor

30 Septembrie 2022 | Autor: Cristian Dogaru

Piata RCA se stabilizeaza la un nivel ridicat al primelor

Foto: Unsplash.com

Sumele platite de persoanele fizice pentru politele RCA au fost in usoara scadere la jumatatea anului, dupa cresterile explozive din trecut. Pentru companii, cresterea continua. 
Conform raportului ASF asupra pietei asigurarilor din Romania pentru primul semestru, pe segmentul RCA valoarea medie a primei brute subscrise a fost de 904 lei, fata de 496 lei dupa primele 6 luni din anul trecut. 
Framantarile la nivelul pietei RCA dupa retragerea autorizatiei City Insurance anul trecut, liderul de pana atunci al pietei, si retragerea Uniqa Asigurari din piata, un jucator de talie mica, s-a reflectat si in cresterea masiva a preturilor RCA pentru persoanele juridice, unde prima medie a fost de 1978 lei la nivelul primului semestru, fata de 1176 lei in perioada similara din 2021. 
Sunt insa semne de stabilizare de vreme ce pentru persoanele fizice prima medie inregistreaza o usoara scadere comparata cu nivelul de la T1 2021 unde avea valoarea de 913 lei. Nu acelasi lucru se poate constata deocamdata in cazul companiilor, care au platit o prima medie mai mare cu 35 de lei la S1 fata de valoarea din T1, deci cresterea continua chiar daca intr-un ritm mai temperat ca pana acum. 
Evolutia valorii daunelor 
Daunele medii platite pentru RCA, calculate ca raport dintre despagubirile platite si numarul de dosare de dauna platite, arata discrepanta dintre dauna medie pentru vatamari corporale (circa 29.500 lei) si cea pentru daune materiale (7.700 lei). 
Dauna medie pentru vatamari corporale in semestrul I 2022 a scazut însă comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent cu aproximativ 56%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu circa 5% (in timp ce prima medie RCA a crescut cu 81% în acelasi interval). 
Daunele platite pentru persoane fizice se mentin mai mari comparativ cu cele platite pentru persoane juridice, atat pentru vatamari corporale (236 milioane lei vs. 176 milioane lei), cat si pentru daune materiale (854 milioane lei vs. 189 milioane lei). 
Se pastreaza gradul mare de concentrare al pietei
La finalul primului semestru, primii 3 asiguratori cumulau aproximativ 71% din portofoliul de asigurari RCA din Romania-Euroins 31,8%, Groupama 20,6% si Allianz-Tiriac 18,6%. 
Fata de situatia dupa primele 3 luni ale anului, ponderea Euroins a scazut de la cota de 35,9% înregistrată atunci , Groupama a urcat de la 18,8% iar Allianz-Tiriac a facut mici pasi inapoi de la ponderea de 19,6% avuta în acel moment. 
Evolutia subscrierilor
Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primele sase luni ale anului 2022 a atins aproximativ 4,25 miliarde lei. 
Comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, valoarea primelor brute subscrise a crescut cu circa 89%. Exprimat in unitati anuale (pentru a tine seama de durata diferita a politelor), numarul de contracte RCA incheiate pana la 30 iunie 2022 a fost de 3,68 milioane contracte, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Primele brute subscrise pentru RCA au avut o evolutie ascendenta incepand cu anul 2018, atingand maximul in semestrul I din 2022. 
Scadentele s-au reasezat
In prima parte a anului 2022 se remarca o preferinta mai mare pentru contractele cu o valabilitate de 12 luni, comparativ cu anii precedenti-de pilda dupa primul semestru din 2021 ponderea politelor cu scadenta la 12 luni era de numai 27% iar in prezent acestea au ajuns la 82%. 
Fenomenul s-a accentuat dupa iesirea din piata a asiguratorului City Insurance, unde se practicau masiv politele pe termene mai scurte (ponderea politelor pe o luna era de exemplu de 26% in urma cu un an fata de 8% in prezent). 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Asigurari

Alte Articole

Constatarea amiabila va fi usurata printr-o aplicatie de mobil

Constatarea amiabila va fi usurata printr-o aplicatie de mobil

Posesorii de polite RCA implicati in accidente usoare vor putea din 17 octombrie sa trimita in format electronic formularul de constatare amiabila catre asiguratori printr-o aplicatie denumita chiar “Amiabila”.

13 Oct 2022 | Asigurari
Politele RCA cumparate online vor fi mai ieftine

Politele RCA cumparate online vor fi mai ieftine

Modificarile aduse normei 20/2017 vizand asigurarile auto ce vor intra in vigoare in septembrie introduc posibilitatea diferentierii tarifelor in functie de modul de vanzare al acestora-online sau fizic.

24 Aug 2022 | Asigurari
Asiguratii City Insurance trebuie sa incheie urgent alte polite RCA

Asiguratii City Insurance trebuie sa incheie urgent alte polite RCA

Potrivit ASF, politele RCA emise de City Insurance inceteaza de drept pe 11 mai 2022, chiar daca scadenta lor depaseste data mentionata, iar detinatorii acestora trebuie sa incheie noi asigurari pana atunci, altfel risca amenzi sau, si mai grav, sa plateasca daunele produse din propriul buzunar.

03 Mai 2022 | Asigurari
Modificare in legislatia RCA: apare constatarea amiabila in format electronic

Modificare in legislatia RCA: apare constatarea amiabila in format electronic

Un proiect de norma propus de ASF introduce constatarea amiabila in format electronic incepand din 15 octombrie 2022 pentru a oferi soferilor implicati in accidente usoare o modalitate mai rapida de rezolvare a formalitatilor.

29 Mar 2022 | Asigurari

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul