Folosim cookies pentru a face website-ul mai usor de utilizat, in conformitate cu Noul Regulament al Uniunii Europene cu privire la Protectia Datelor Personale (GDPR). Citeste Politica de Confidentialitate.

Piata asigurarilor, peste maximul atins in 2008


Piata asigurarilor din Romania a crescut, anul trecut, cu 10%, astfel incat volumul primelor brute subscrise a ajuns la 10,05 miliarde de lei. Astfel, a fost depasit maximul istoric de 8,94 miliarde de lei atins in 2008, in conditiile in care au iesit din piata mai multe societati: Astra Asigurari, Carpatica Asig, Forte Asigurari si Lig Insurance.

Cea mai mare crestere fata de anul precedent au avut-o asigurarile de sanatate, de aproximativ 70%. Per ansamblu, insa, asigurarile de viata au inregistrat un avans de doar 6,7%, in timp ce pe segmentul de asigurari generale cresterea a fost de 11% fata de anul anterior, trasa in sus tot de RCA cu un avans anual de 26%.

“Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad ridicat de concentrare. Anul trecut, 87% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 31 de societati care desfasurau, la 31.12.2016, activitate de asigurare/reasigurare, similar cu anii anteriori”, se mentioneaza in comunicatul ASF.

Cat a platit FGA pentru daunele preluate de la companiile falimentate?

In acelasi timp, la sfarsitul anului 2016, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 3,75 miliarde lei. Dintre acestea, 96% sunt plati aferente contractelor de asigurari generale, in scadere cu 5% fata de anul anterior, iar restul pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, in crestere cu 6% fata de anul anterior.


“Scaderea aferenta asigurarilor generale este datorata falimentului a trei societati de asigurare (Astra, Carpatica si Forte). Daunele aferente portofoliului de asigurari ale celor trei societati au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor in limita plafonului de 100.000 euro si de catre BAAR pentru daunele externe mai mari de 100.000 euro”, se subliniaza in comunicat.

In aceste conditii, anul trecut, Fondul de Garantare a Asiguratilor a platit daune in valoare de 144,7 milioane de lei din care aproximativ 78% pentru daune RCA.

RCA-ul detine, inca, cea mai mare pondere din piata

Valoarea primelor brute subscrise de catre societatile de asigurare si de sucursale, doar pe teritoriul Romaniei, a fost de 9,93 miliarde de lei, in crestere cu 12% comparativ cu anul precedent (8,86 miliarde de lei), in timp ce primele brute subscrise pe teritoriul altor state au fost de 0,1 miliarde lei fata de anul 2015, cand au atins un volum de 0,27 miliarde de lei.

Pe asigurari generale, din totalul primelor brute subscrise, in valoare de 7,71 miliarde de lei, cele mai mari ponderi le detin asigurarile auto RCA (54%), Casco (23%) si incendii si calamitati naturale (12%), impreuna cumuland 89% din totalul primelor pe aceasta categorie de asigurari.

La asigurari de viata, primele brute subscrise au inregistrat un volum de 1,66 miliarde de lei, in crestere cu 6% comparativ cu anul precedent.

Din totalul de prime brute subscrise anul trecut, 66% au fost intermediate de brokerii de asigurare si/sau reasigurare, in crestere cu 5 puncte procentuale fata de 2015, cand gradul de intermediere a fost de 61%.


Distribuie articolul
ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni
Asigurare Casco cu fransiza garantata de prieteni

Un nou tip de asigurare Casco este disponibil pentru consumatori, prin care costul cu fransiza poate fi impartit cu prietenii. In acest fel, prima de asigurare scade.

16 Iulie 2019 | Asigurari

Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO
Asigurare auto 2 in 1 - RCA plus optiuni din CASCO

Proprietarii de masini care vor sa detina o singura polita de asigurare, cu protectie totala, au la dispozitie un astfel de produs. Este vorba de o asigurare care cuprinde polita RCA, la care se pot adauga optiuni specifice asigurarii CASCO, de la cele de baza, la varianta full.

26 Februarie 2019 | Asigurari

Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?
Cum poti obtine o reducere consistenta la RCA?

Asigurarea de raspundere civila auto (RCA) reprezinta o cheltuiala obligatorie pentru posesorii de autoturism. Aceasta, insa, poate fi mai mare sau mai mica, pentru acelasi tip de masina, in functie de comportamentul soferului la volan. Diferenta se stabileste dupa aplicarea sistemului bonus-malus. Cum obtii reducerea maxima?

5 Decembrie 2018 | Asigurari

Drepturi suplimentare pentru consumatorii de asigurari din Romania

Consumatorii de asigurari din Romania vor beneficia de o atentie sporita din partea distribuitorilor de asigurari, fie companii sau intermediari. Legea de transpunere a Directivei privind distributia de asigurari IDD (Insurance Distribution Directive), care contine drepturi suplimentare pentru clienti, a fost adoptata, in sfarsit, de Parlament.

20 Septembrie 2018 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus