Piata asigurarilor, peste maximul atins in 2008

Piata asigurarilor din Romania a crescut, anul trecut, cu 10%, astfel incat volumul primelor brute subscrise a ajuns la 10,05 miliarde de lei. Astfel, a fost depasit maximul istoric de 8,94 miliarde de lei atins in 2008, in conditiile in care au iesit din piata mai multe societati: Astra Asigurari, Carpatica Asig, Forte Asigurari si Lig Insurance.

Cea mai mare crestere fata de anul precedent au avut-o asigurarile de sanatate, de aproximativ 70%. Per ansamblu, insa, asigurarile de viata au inregistrat un avans de doar 6,7%, in timp ce pe segmentul de asigurari generale cresterea a fost de 11% fata de anul anterior, trasa in sus tot de RCA cu un avans anual de 26%.

“Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad ridicat de concentrare. Anul trecut, 87% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 31 de societati care desfasurau, la 31.12.2016, activitate de asigurare/reasigurare, similar cu anii anteriori”, se mentioneaza in comunicatul ASF.

Cat a platit FGA pentru daunele preluate de la companiile falimentate?

In acelasi timp, la sfarsitul anului 2016, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 3,75 miliarde lei. Dintre acestea, 96% sunt plati aferente contractelor de asigurari generale, in scadere cu 5% fata de anul anterior, iar restul pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, in crestere cu 6% fata de anul anterior.


“Scaderea aferenta asigurarilor generale este datorata falimentului a trei societati de asigurare (Astra, Carpatica si Forte). Daunele aferente portofoliului de asigurari ale celor trei societati au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor in limita plafonului de 100.000 euro si de catre BAAR pentru daunele externe mai mari de 100.000 euro”, se subliniaza in comunicat.

In aceste conditii, anul trecut, Fondul de Garantare a Asiguratilor a platit daune in valoare de 144,7 milioane de lei din care aproximativ 78% pentru daune RCA.

RCA-ul detine, inca, cea mai mare pondere din piata

Valoarea primelor brute subscrise de catre societatile de asigurare si de sucursale, doar pe teritoriul Romaniei, a fost de 9,93 miliarde de lei, in crestere cu 12% comparativ cu anul precedent (8,86 miliarde de lei), in timp ce primele brute subscrise pe teritoriul altor state au fost de 0,1 miliarde lei fata de anul 2015, cand au atins un volum de 0,27 miliarde de lei.

Pe asigurari generale, din totalul primelor brute subscrise, in valoare de 7,71 miliarde de lei, cele mai mari ponderi le detin asigurarile auto RCA (54%), Casco (23%) si incendii si calamitati naturale (12%), impreuna cumuland 89% din totalul primelor pe aceasta categorie de asigurari.

La asigurari de viata, primele brute subscrise au inregistrat un volum de 1,66 miliarde de lei, in crestere cu 6% comparativ cu anul precedent.

Din totalul de prime brute subscrise anul trecut, 66% au fost intermediate de brokerii de asigurare si/sau reasigurare, in crestere cu 5 puncte procentuale fata de 2015, cand gradul de intermediere a fost de 61%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba
Asigurarea Carte Verde se tipareste pe hartie alba

Politele de asigurare Carte Verde se tiparesc pe suport de hartie alba, incepand cu data de 1 iulie 2020, indiferent daca asigurarea se elibereaza impreuna cu polita RCA sau separat.

1 Iulie 2020 | Asigurari

Conso te ajuta sa cumperi online cel mai bun RCA
Conso te ajuta sa cumperi online cel mai bun RCA

Conso a introdus un nou serviciu, prin care ajuta consumatorii sa cumpere online cea mai buna asigurare RCA. Noua platforma compara ofertele in timp real si asista utilizatorii in procesul de luare a deciziei.

24 Iunie 2020 | Asigurari

Groupama introduce inspectia de risc la RCA
Groupama introduce inspectia de risc la RCA

Groupama a introdus inspectia de risc pentru soferii care au avut o intrerupere a politei RCA si vor sa o reinoiasca la acelasi asigurator. Ramane de vazut in ce masura aceasta decizie va genera un trend in piata.

12 Iunie 2020 | Asigurari

Romania, lider in topul daunelor auto in regiune
Romania, lider in topul daunelor auto in regiune

Rata daunalitatii s-a inrautatit in tara noastra in 2019, in linie cu regiunea, dar cu o dinamica superioara. Daunele platite in 2019 reprezentau peste 80% din primele brute subscrise pe segmentul RCA, in timp ce media in regiune se plaseaza aproape de 60%.

4 Iunie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

Inapoi sus