Piata asigurarilor, peste maximul atins in 2008

Piata asigurarilor din Romania a crescut, anul trecut, cu 10%, astfel incat volumul primelor brute subscrise a ajuns la 10,05 miliarde de lei. Astfel, a fost depasit maximul istoric de 8,94 miliarde de lei atins in 2008, in conditiile in care au iesit din piata mai multe societati: Astra Asigurari, Carpatica Asig, Forte Asigurari si Lig Insurance.

Cea mai mare crestere fata de anul precedent au avut-o asigurarile de sanatate, de aproximativ 70%. Per ansamblu, insa, asigurarile de viata au inregistrat un avans de doar 6,7%, in timp ce pe segmentul de asigurari generale cresterea a fost de 11% fata de anul anterior, trasa in sus tot de RCA cu un avans anual de 26%.

“Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad ridicat de concentrare. Anul trecut, 87% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 31 de societati care desfasurau, la 31.12.2016, activitate de asigurare/reasigurare, similar cu anii anteriori”, se mentioneaza in comunicatul ASF.

Cat a platit FGA pentru daunele preluate de la companiile falimentate?

In acelasi timp, la sfarsitul anului 2016, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 3,75 miliarde lei. Dintre acestea, 96% sunt plati aferente contractelor de asigurari generale, in scadere cu 5% fata de anul anterior, iar restul pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, in crestere cu 6% fata de anul anterior.


“Scaderea aferenta asigurarilor generale este datorata falimentului a trei societati de asigurare (Astra, Carpatica si Forte). Daunele aferente portofoliului de asigurari ale celor trei societati au fost preluate de Fondul de Garantare a Asiguratilor in limita plafonului de 100.000 euro si de catre BAAR pentru daunele externe mai mari de 100.000 euro”, se subliniaza in comunicat.

In aceste conditii, anul trecut, Fondul de Garantare a Asiguratilor a platit daune in valoare de 144,7 milioane de lei din care aproximativ 78% pentru daune RCA.

RCA-ul detine, inca, cea mai mare pondere din piata

Valoarea primelor brute subscrise de catre societatile de asigurare si de sucursale, doar pe teritoriul Romaniei, a fost de 9,93 miliarde de lei, in crestere cu 12% comparativ cu anul precedent (8,86 miliarde de lei), in timp ce primele brute subscrise pe teritoriul altor state au fost de 0,1 miliarde lei fata de anul 2015, cand au atins un volum de 0,27 miliarde de lei.

Pe asigurari generale, din totalul primelor brute subscrise, in valoare de 7,71 miliarde de lei, cele mai mari ponderi le detin asigurarile auto RCA (54%), Casco (23%) si incendii si calamitati naturale (12%), impreuna cumuland 89% din totalul primelor pe aceasta categorie de asigurari.

La asigurari de viata, primele brute subscrise au inregistrat un volum de 1,66 miliarde de lei, in crestere cu 6% comparativ cu anul precedent.

Din totalul de prime brute subscrise anul trecut, 66% au fost intermediate de brokerii de asigurare si/sau reasigurare, in crestere cu 5 puncte procentuale fata de 2015, cand gradul de intermediere a fost de 61%.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Inapoi sus