Piata asigurarilor, in vizorul Concurentei

Consiliul Concurentei va finaliza investigatia pe care o deruleaza in sectorul asigurarilor la jumatatea acestui an, moment in care va expira si perioada de plafonare a tarifelor la RCA. Atunci se va stabili daca societatile cercetate vor fi amendate sau nu si daca plafonarea la RCA a fost benefica.

Institutia a demarat in iulie 2015 o ancheta pe aceasta piata, avand suspiciuni ca firmele au schimbat ilegal informatii prin intermediul unei reviste de profil.

Chiritoiu: Stim ca firmele schimbau informatii intre ele

"Cam la mijlocul acestui an ne asteptam sa terminam investigatia impotriva firmelor de asigurari, unde noi suspectam ca, prin intermediul revistei lor de profil, sau a unui site asociat revistei, schimbau informatii intre ele. De fapt, stim ca schimbau informatii, dar este de vazut daca acest schimb de informatii a fost ilegal. Trebuie sa vedem daca schimbau atat de multe informatii incat le permitea lor sa anticipeze ce vor face concurentii lor. Deci in acea perioada vom stii daca ii amendam sau nu”, a explicat presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.


Potrivit acestuia, faptul ca finalizarea investigatiei va avea loc in perioada in care expira si plafonarea tarifelor la RCA este o coincidenta, dar va fi nevoie de o atentie sporita din partea specialistilor din Autoritatea de concurenta.

”Sunt cam aceiasi oameni care analizeaza comportamentul lor in trecut si se vor uita si la ce se intampla in piata in aceasta perioada in care expira plafonarea pretului RCA", a mai spus Chiritoiu.

Referitor la masura de plafonare a tarifelor RCA, presedintele Consiliului a explicat ca a fost pentru prima data in 20 de ani cand preturile pe o piata teoretic libera au fost plafonate, insa institutia pe care o reprezinta a considerat ca turbulentele de pe piata au fost suficient de mari, astfel incat masura sa fie justificata.

Ce se intampla dupa ce expira plafonarea la RCA?

Presedintele Consiliului a explicat ca vor fi analizate si efectele plafonarii in piata RCA pentru a se stabili daca masura a avut efect favorabil sau nu.

"Ne asteptam ca, dupa perioada de sase luni, care expira in aprilie, lucrurile sa intre in normal, adica piata sa functioneze cu preturi rezonabile”, a mai spus Chiritoiu.

Potrivit acestuia, preturi rezonabile inseamna  preturi nu foarte mari, dar totusi suficient de mari ca sa acopere daunele care trebuie suportate: reparatiile masinilor lovite si despagubirea victimelor accidentului, atat in tara, cat si in strainatate.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Concurentei a mentionat si posibilele efecte negative ale acestei decizii. "Efectele negative ar fi daca vedem ca toate preturile s-au aliniat si daca, dupa liberalizare, ele sunt cumva mari. Daca sunt egalizate si mari, aceasta inseamna ca mai degraba am cartelizat piata", a explicat Bogdan Chiritoiu.

Autoritatile romane au decis, toamna trecuta, sa plafoneze tarifele pentru asigurarea obligatorie auto RCA, pe o perioada de sase luni, in urma unor ample proteste ale transportatorilor care au reclamat cresterea exploziva a tarifelor pe aceasta piata in ultimii ani.


Distribuie articolul


Un proiect sustinut de

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

ALTE ARTICOLE - Asigurari


Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA
Pandemia n-a pus bete in roate vanzarii de polite RCA

In primele 9 luni ale anului, piata RCA a fost caracterizata de o crestere cu 4% a valorii primelor brute subscrise, in vreme ce prima medie anualizata a scazut cu aproximativ 1% fata de trimestrul al treilea din 2019.

23 Decembrie 2020 | Asigurari

SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA
SAL-Fin, o alternativa reala pentru soferii nemultumiti de despagubirile RCA

Entitatea de Solutionare Alternativa a Litigiilor in Domeniul Financiar Non-bancar (SAL-Fin), organism creat în interiorul ASF, poate aduce pe aceeasi lungime de unda pretentiile pagubitiilor RCA cu oferta asiguratorilor.

17 Decembrie 2020 | Asigurari

Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini
Asigurarea de raspundere civila nu e doar pentru masini

Companiile de asigurari ofera asigurari de raspundere civila pentru persoane fizice in cazul unor daune produse tertilor, fie ca acestia sunt chiriasi, proprietari, pietoni loviti de biciclisti etc, in ideea ca un simplu “pardon, scuzati” poate fi de multe ori insuficient.

7 Decembrie 2020 | Asigurari

Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA
Uniqa Asigurari: Informatii cheie despre asigurarea RCA

Uniqa este una dintre societatile autorizate sa vanda asigurari RCA. Conso iti prezinta cele mai importante aspecte pe care sa le ai in vedere la cumpararea unei polite.

29 Noiembrie 2020 | Asigurari

Mai multe articole

GHIDURI


Asigurari RCA

Polita de asigurare pentru raspundere civila auto (RCA) este obligatorie pentru posesorii de autoturisme. Prin intermediul ei, se acorda despagubiri pentru prejudiciile produse prin accidente, din culpa soferului care a condus autovehiculul. Totul despre RCA, limite de despagubire, valoarea despagubirilor, ce faci in caz de accident, bonus-malus si

Asigurari de viata

O asigurare de viata este o modalitate de a ne proteja financiar, pe noi sau familia noastra, in cazul producerii unor riscuri specifice, in schimbul platii unei prime de asigurare. Care sunt riscurile acoperite, cine are nevoie de o asigurare de viata, avantaje si exceptii in Ghidul complet Asigurari de viata.

Inapoi sus